1500e duurzame huis staat in Zaandam

PERSBERICHT - 22 januari 2020

1500e duurzame huis staat in Zaandam

ZAANDAM – Het huis van Mirjam Sloots en Burret Olde uit Zaandam is als 1.500e huis aangemeld en is daarmee een mijlpaal voor de Duurzame Huizen Route. De eigenaren delen graag hun verhaal over hoe zij hun woning uit 1910 verduurzaamden, om anderen die ook stappen willen zetten te inspireren en op weg te helpen. Ambassadeur van de Duurzame Huizen Route Dennis Straat en wethouder van gemeente Zaanstad Songül Mutluer brachten woensdag een bezoek om dit feest samen met de bewoners te vieren. Ook de bedrijven die de verbouw mogelijk maakten waren aanwezig. 

“Wij vinden het belangrijk onze bijdrage aan het milieu te doen”, vertelt Burret. “Dat was de diepste drijfveer om onze woning aan te pakken.” “In 10 maanden tijd is ons huis opnieuw gefundeerd, verbouwd en duurzaam gemaakt. Onze oude woning is weer geschikt voor de volgende generatie”, vertelt Mirjam trots. Het was een uitdaging, maar met onder meer isolatie en een warmtepomp zijn de energiekosten meer dan gehalveerd. Ook staat er een elektrische auto voor de deur en in januari worden er 22 zonnepanelen gelegd.

Dennis Straat is burgemeester van gemeente Landsmeer en ambassadeur van de Duurzame Huizen Route. “Het is zo belangrijk wat jullie doen”, zegt hij tegen de huiseigenaren. “Instanties kunnen veel vertellen, maar bij de buren kijken is honderd keer meer waard. Dat we nu in het 1.500e huis staan is een bijzonder moment. Het laat de animo zien die er onder huiseigenaren is om anderen te helpen. Dat vliegwiel waar we in de begintijd van de Duurzame Huizen Route op hoopten is daadwerkelijk op gang gekomen.”

Anderen op weg helpen

Gemeente Zaanstad is al sinds de start in 2013 betrokken bij de Duurzame Huizen Route. “Wij willen eigenaren stimuleren aan de slag te gaan met hun woning”, vertelt wethouder Songül Mutluer. “Goede voorbeelden zijn daarin van grote waarde. Mirjam en Burret laten zien dat het mogelijk is om een oude woning te verduurzamen, ook als daarin een herstel van fundering nodig is.”

Om anderen op weg te helpen is van het verbouwproces bij Mirjam en Burret door gemeente Zaanstad een voorlichtingsfilm gemaakt. Deze staat vanaf vandaag online op funderingen.zaanstad.nl. Wethouder Mutluer maakte van het feestelijke moment gebruik om deze film aan de huiseigenaren te overhandigen.

Duurzame voorbeelden en verkiezing

Op het platform Duurzame Huizen Route kan iedere huiseigenaar zijn duurzame woning laten zien en kennis en ervaring delen. Zo kunnen anderen die ook duurzaam willen wonen inspiratie opdoen en vragen stellen. Op verschillende momenten in het jaar is het ook mogelijk om op bezoek te gaan bij een duurzaam huis. Daarnaast wordt in 2020 wordt voor de tweede keer de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ georganiseerd. Aanmelden als voorbeeldwoning of voor de verkiezing kan via www.duurzamehuizenroute.nl.

Download dit persbericht >


Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met de organisatie van de Nationale Duurzame Huizen Route via 0525-701193. Afbeeldingen mogen alleen gebruikt worden voor berichtgeving met betrekking tot de Nationale Duurzame Huizen Route.