Blogs

Wonen in een zelfgebouwd en off-grid tiny house van 19m2

Sinds maart 2021 wonen wij in een tiny house van 19m2. Verplaatsbaar, zelfgebouwd en volledig off-grid. Nu nog met z’n tweeën, binnenkort met een kleine erbij. Waarom kozen we ervoor om zo klein te wonen? Wat maakt ons huisje duurzaam? En hoe bevallen de eerste weken in het tiny house?

Echte vorst, hoe is het nou?

Terwijl ik dit schrijf, ligt de sneeuw op en om het huis en wordt de laatste van een reeks mooie schaatsdagen aangekondigd. Eigenlijk vond ik het de afgelopen dagen ook wel spannend. Hoe zou het ons vergaan in de echt koudere dagen? Hoewel we sinds het voorjaar 2019 in ons passief gebouwde huis zonder basisverwarming wonen, hadden we nog geen strenge vorst meegemaakt. Als ik er vragen over kreeg, zei ik altijd vol vertrouwen “dan zetten er we even een kacheltje bij”. Maar zou het echt zo werken? Zou het behaaglijk blijven?

Naar energieneutraal wonen in een huis van ruim 100 jaar oud.

Acht jaar geleden kochten we als gezin een oude vrijstaande woning aan de prachtige Julianalaan in Vaassen. Met uitzicht op kasteel de Cannenburch en de daarnaast gelegen monumentale  watermolen. We hadden onze redelijk goed geïsoleerde rijwoning in de nieuwbouw, waar we 22 jaar met plezier hadden gewoond, verkocht en waren verliefd op dit Veluwse huisje uit ongeveer 1907. Toen we acht jaar geleden de sleutel kregen hebben we bijna de gehele woning verbouwd.

Naar buiten!!

Onze nieuwe woning blijft ons maar verbazen. In eerdere blogs vertelde ik al over onze woning en hoe het ons gelukt is zónder basisverwarming heerlijk te kunnen leven. Een energiepositief leven was ons plan en dat is gelukt.

Tegelijkertijd hebben we ondertussen, tot onze eigen verbazing, ontpopt tot echte tuiniers. Ik weet nog hoe ik het vroeger vreselijk vond om in de tuin aan de slag te moeten. Toen ik mijn vrouw leerde kennen vroeg ik haar hoopvol of ze wél groene vingers had. Mogelijk dat ze mijn tekortkoming kon aanvullen, maar helaas moest ze mij daarin teleurstellen. Ook zij had geen groene vingers. Of toch….

De praktijk van onze woning zónder basisverwarming

In de zomer van 2017 ontstonden onze eerste plannen om een energiepositieve woning te bouwen. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route van november 2017 werden wij geïnspireerd door een woning zonder basisverwarming. De lat was gelegd: wij wilden een energiepositieve woning laten bouwen zonder aardgas, maar ook zonder basisverwarming of koeling.

Wat een aandacht, en alleen door te doen waar ik in geloof

Afgelopen week was voor mij een van de meest hectische weken ooit. Vrijdags werd ik uit het niets gebeld of de NOS een item mocht maken over het huis dat wij hebben laten bouwen. “Tuurlijk en gaaf” was mijn eerste reactie. Nadat ik de telefoonverbinding had verbroken bedacht ik me dat ik niet eens had gevraagd bij welk programma het zou zijn. Ik stelde me zo voor dat het iets zou zijn voor het YouTube-kanaal van de NOS. Zeker mooi! Kort na het eerste telefoontje werd ik nogmaals gebeld! Nu door de redactie van de NOS om een kort interview af te nemen voor het introducerende artikel, zoals ze het noemden.

Ons eigen ontworpen huis: heerlijk thuis

Het is ondertussen alweer augustus en we hebben de warmste dagen ooit gemeten in juli goed doorgemaakt in onze nieuw gebouwde woning. Gelukkig! Want spannend vonden we het wel. Iedereen die ons enigszins kent, vroeg ook hoe het ging, nu dat ze weten dat we wonen in “het huis zonder (basis)verwarming én zonder koeling”. Iedere nacht hebben de ventilatie roosters, gecombineerd met de automatische dakramen hun werk gedaan en de woning goed door gelucht zodat we fris konden beginnen aan de volgende hete dag.

Nieuwbouw van een stolpboerderij

Twee jaar zijn mijn vrouw Marian en ik op zoek geweest naar een woning waar het leven zich grotendeels afspeelt op de begane grond. De bedoeling was het huis uiteindelijk 100% energie neutraal te maken. Met een warmtepomp, zeer goede isolatie en balansventilatie zijn wij al jaren van het gas af. Wij rijden elektrisch en met 45 zonnepanelen is onze energierekening verleden tijd.

Op http://woude6.blogspot.com is de gehele bouw vanaf november 2016 tot de oplevering in december 2017 te volgen.