Comfortabel verduurzamen

Comfortabel verduurzamen

Sinds 2018 opent David Wassenaar zijn woning in Peize voor geïnteresseerden tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route die dit jaar plaatsvindt op 2 en 9 november. Wat mensen opvalt is de grote technische installatie in zijn woning en de houtgestookte cv-ketel. David enthousiasmeert graag mensen om met hun woning aan de slag te gaan en wil zo bijdragen aan een duurzamer Nederland. Met plezier vertelt hij zijn verhaal. Bezoek is na inschrijving welkom bij David op 2 november.

Samen met zijn partner woont David in een vrijstaande woning uit 1950. “Wij kochten dit huis in 2006”, begint hij te vertellen. “Het was van de woningbouwvereniging. Het was niet goed geïsoleerd. Stel je voor: een houten vloer, een niet geïsoleerde spouw en de wind waaide door de kap.” Na de aankoop knapten ze het huis eerst op zodat het er weer fraai uitzag. Later in 2010 begon de verduurzaming. Sinds 2014 is de woning volledig aardgasvrij.

Door zich eerst goed in te lezen begon David aan het proces. “Techniek is mijn vakgebied, dat scheelt natuurlijk. En voor het vinden van de overige informatie? Google was gewillig.” Tijdens het uitzoekwerk bleek dat er subsidie zat op het maken van energielabelstappen. David kocht eerst 16 zonnepanelen, waarna hij zich meer verdiepte in alternatieve verwarmingssystemen. Met de duurzaamheidslening van sVn (stimuleringsfonds volkshuisvesting) schafte hij ook zonnecollectoren en een warmtepomp aan, toen nog zonder subsidie. Ook volgde er nog 10 zonnepanelen.

Bezuinig niet op duurzaamheid
Over de warmtepomp is David enthousiast: “Het is een 12 kW lucht/water variant. Meer dan genoeg om het lekker warm in huis te krijgen. Ik ben duurzaam, maar wil wel comfort.” Hij geeft meteen een tip: “Koop nooit een te kleine warmtepomp. Die moet anders te hard werken en daar ga je last van krijgen.” Verder vertelt hij: “In de winter gaat ook alles goed. De buitenunit staat op mijn erfgrens, maar ik krijg nooit klachten over geluid.” De warmte van de pomp wordt verspreid door vloerverwarming. De zonnecollectoren zijn ook aangesloten op de vloerverwarming en op het tapwater. “Met name in de winter is dat heerlijk. Met een laaghangende zon heb je gauw zonnewarmte.”

Op isolatiegebied is de woning ook flink aangepakt. Zo heeft hij al het dubbele glas vervangen door HR++-glas. Hij legt verder uit: “We hebben de spouwmuur geïsoleerd met minerale wol en het dak met tempex isolatieplaten. Wat betreft de vloer hebben we onder het beton geïsoleerd, zodat de kou niet naar beneden trekt als we koelen.”

Een wijntje voor de kachel en gratis in bad
Als extra toepassing in de woning schafte David een houtkachel aan die hij aansloot op de cv-installatie. “Ik vind hout gezellig. Op de zondag zit ik graag met een wijntje voor de houtkachel. De kachel verwarmt ook het buffervat. Dus dat betekent: gratis in een warm bad!” De energierekening van David bedraagt vandaag de dag zo’n 35 euro per maand. De energie die hij hiervoor inkoopt is afkomstig van een lokale energiecoöperatie.

“Bezig zijn met duurzame installaties is voor mij ook een hobby”, vertelt David. Naast zijn eigen woning droeg hij als projectbegeleider ook bij aan het aardgasvrij maken van het lokale zwembad. De tip die hij meegeeft aan andere woningeigenaren is: “Laat je adviseren door iemand met ervaring en lees je goed in.”
 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van David >
Bekijk de pagina van provincie Drenthe >