Duurzaam wonen en leven: waar begin je?

Duurzaam wonen en levenHet wordt steeds belangrijker om duurzaam te wonen en te leven. Maar waar begin je?

Duurzaam leven begint al klein. Je kan bijvoorbeeld beginnen door alle gloeilampen te vervangen door ledverlichting. Je betaalt er bij aankoop iets meer voor, maar ze gaan veel langer mee, verbruiken minder energie en ze zijn dus beter voor het milieu. Vervang 5 gloeilampen door 5 ledlampen en bespaar minstens € 40 per jaar!

Daarnaast nog een aantal voorbeelden hoe je met kleine aanpassingen duurzaam kan leven:

  • Vang regenwater op om het te hergebruiken en geef de plantjes ermee water!
  • Stel een maximum aan jouw douchetijd. Door iets minder lang te douchen kan je weer extra besparen.
  • Zet apparaten die je niet gebruikt ook écht uit: computer uitschakelen in plaats van stand-by, haal stekers van magnetrons en ander elektrisch apparatuur uit het stroom. Zo voorkom je dat er continue energie 'lekt'.
  • Breng je kleding bij een kringloopwinkel. Wie weet vind je er ook weer iets leuks om te kopen!
  • Draai de thermostaat een paar graden naar beneden. Pak er een dekentje bij en steek een paar kaarsjes aan. Naast energiebesparing geeft het ook sfeer in huis.
  • Ontdooi regelmatig je vriezer, zo voorkom je dat er meer energie opgaat aan het koelen van een berg ijs dan aan het koelen van je etenswaar.
  • Pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. 

Wil je meer doen? Pak dan je huis aan door bijvoorbeeld energie te besparen met dakisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, HR+-glas etc.

Benieuwd wat er voor jouw woning geschikt is? Kijk eens op de website rond welke duurzame toepassingen andere huiseigenaren hebben. Stel een huiseigenaar gerust een vraag door het contactformulier bij hun woning in te vullen. Zij delen graag hun kennis en ervaringen.

Bekijk de duurzame woningen >>

Bron: Natuur en Milieu (2007), Klimaat Gids