Duurzaam wonen: informeer en isoleer

Interview – Sinds juni 2014 wonen Thijs Waldus en Irma Zwartjens in hun zelfontworpen woning in Steggerda. Zij kozen ervoor om samen met een aannemer en installateur een energieneutraal huis te bouwen die aan al hun wensen zou voldoen. Het idee ontstond eind 2012 en in minder dan twee jaar tijd konden zij van het eindresultaat genieten. 

Van oude boerderij naar eigen ontwerp
Thijs en Irma kochten de oude boerderij van zijn ouders en kwamen voor de keuze te staan: renoveren of een nieuwe woning bouwen? In 2012 viel de keuze voor een nieuwbouwwoning. Het grootste voordeel is dat zij deze volledig naar wens konden ontwerpen.


“Wij wilden onze woning energieneutraal maken, maar in 2012 waren er nog niet zoveel opties als er nu zijn. Het woord duurzaamheid kwam toen nog niet zoveel voor.”

Informeren en oriënteren
Vooraf hadden Thijs en Irma al een aantal ideeën over hun woning. Maar op technisch vlak moesten zij nog de nodige informatie inwinnen. “We gingen overal op zoek naar informatie. Zo hebben wij een beurs bezocht in Assen waar wij een aannemer tegenkwamen die in dezelfde richting dacht als wij.” Met behulp van het internet, meerdere praktijkvoorbeelden en bij installateurs opgevraagde informatie gingen zij aan de slag.

De eerste stap was isoleren. “Onze woning is zo goed geïsoleerd dat deze bijna luchtdicht is. Nu merk je niet meer hoe hard het buiten waait. En dankzij de grondige isolatie hebben alle andere duurzame maatregelen veel meer effect.” Zo beschikt de woning verder over een warmteterugwininstallatie (WTW), een lucht/water-warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen. Het huis is aardgasvrij en levert ook nog eens meer elektriciteit op dan dat het verbruikt.

Prettig leefklimaat
“Wij wonen hier nu sinds juni 2014 en hadden nooit gedacht dat het leefklimaat zo fijn zou zijn. De temperatuur in huis is rond de 21 graden en dat blijft het gehele jaar zo.” Iedere ruimte wordt met behulp van de WTW-installatie en vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden, waardoor er tussen de vertrekken in de woning geen verschil is van temperatuur. Daar konden de bewoners zich in eerste instantie geen voorstelling van maken, maar nu ervaren ze dit als hun grootste wooncomfort.

Tips voor anderen
“Isoleren, isoleren en isoleren… Dat moet als eerste op orde zijn, voordat je gaat investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp.” Thijs adviseert om bij de bouw overal bij betrokken te blijven en door een onafhankelijke partij de eindcontroles te laten uitvoeren. “Het is heel verstandig om bij andere woningen te gaan kijken en om je breed te oriënteren. Hoe hebben andere mensen dat gedaan? En wat zijn hun ervaringen, vooral op het gebied van installaties. Daar hecht ik persoonlijk veel waarde aan.”

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Thijs & Irma >
Bekijk de pagina van provincie Fryslan >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud