Het is altijd lente in het passiefhuis

Familie Heesterbeek doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen RouteIn het zuiden van Nederland, in Bergeijk, staat de schuurwoning van Oscar en Paula Heesterbeek. De woning is verbouwd tot een passiefhuis; een droom die voor Oscar werkelijkheid is geworden om zelf een passiefhuis te ontwerpen en uit te denken. Zijn vrouw Paula had vooraf haar bedenkingen, maar nu is zij de allergrootste fan van een passiefhuis. Oscar helpt iedereen graag verder op weg die energiezuinig wil wonen en doet daarom mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route.

25 jaar​ ​geleden​ ​gingen​ ​Oscar​ ​en​ ​Paula​ ​samen​ ​met​ ​hun​ ​kinderen​ ​aan​ ​de​ ​voorzijde​ ​van​ ​de​ ​schuurwoning​ ​wonen. Plannen​ ​om​ ​van​ ​deze​ ​woning​ ​een​ ​ecologisch​ ​paradijs​ ​te​ ​maken​ ​had​ ​Oscar​ ​volop.​ ​In​ ​2009​ ​ging​ ​hij​ ​daarmee​ ​actief aan​ ​de​ ​slag.​ ​‘Om​ ​de​ ​schuur​ ​te​ ​verbouwen​ ​moest​ ​de​ ​bestemming​ ​gewijzigd​ ​worden van​ ​het​ ​rijksmonument,​ ​en kwam​ ​er​ ​een​ ​woonbestemming​ ​op​ ​de​ ​schuur,’​ ​aldus​ ​Oscar.​ ​In​ ​plaats​ ​van​ ​kleiner​ ​gingen​ ​Oscar​ ​en​ ​Paula​ ​groter wonen.​ ​‘De​ ​woning​ ​heeft​ ​900​ ​kuub​ ​aan​ ​inhoud,​ ​maar​ ​met​ ​​ ​overal​ ​dezelfde​ ​temperatuur,​ ​het​ ​heeft​ ​iets aangenaams’,​​ ​​vertelt​ ​Oscar​ ​vol​ ​enthousiasme. 

Zelf verbouwen
Oscar heeft de woning voor 80% zelf gebouwd. ‘Mijn kinderen waren er om af en toe feedback te geven’. De bouw kwam heel precies. ‘Alle kieren moesten volledig gedicht worden. Door één klein gaatje kan de overdruk al verdwijnen. Terwijl deze erg belangrijk is in de woning.’ Daarom deed Oscar ook bijna alles zelf. Na een verbouwing van 2 jaar was de woning klaar. ‘Waar we het meest enthousiast over zijn?’. Daar hoeft Oscar niet lang over na te denken. ‘Ons binnenklimaat! Het is altijd lente in huis, de ventilatie en luchtvochtigheid zijn perfect geregeld’.

'Het is altijd lente in huis, de ventilatie en luchtvochtigheid zijn perfect geregeld’, aldus Oscar Heesterbeek

Familie Heesterbeek doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Een aangenaam binnenklimaat
Oscar en Paula hoeven in huis geen ramen open te zetten. ‘Het mag allemaal wel, maar het maakt geen verschil. We hebben een ventilatiesysteem in huis die de temperatuur in huis in balans houdt.’ Als het buiten warm is, dan werkt het ventilatiesysteem iets harder. En als het in de wintermaanden wat kouder is, zet het ventilatiesysteem de lucht om. ‘Zo is het altijd aangenaam is huis.’ Nog een bijkomend voordeel is het lage energieverbruik van het ventilatiesysteem. ‘Dit is te vergelijken met een energiezuinige koelkast.’

Een dikke laag leem
Het aangename binnenklimaat is ook bereikt door o.a. ecologisch en biologisch te bouwen. In de woning is veel leem terug te vinden, omdat leem zorgt voor een goede vochtregulatie. ‘De schuur is gebouwd als houtskelet en heeft daarom een droge opbouw. Een goede vochtbalans is daarom erg belangrijk. Een dikke leemlaag zorgt voor een goede vochtopslag in de woning en geeft deze af bij een te droog binnenklimaat.’

Gasloos wonen
Op het dak van de woning liggen 18 zonnepanelen die zorgen voor de elektriciteit in huis. Met de komst van een warmtepomp was er ook geen gasaansluiting meer nodig. “Het verbruik in de hele woning is 3.600 kWh per jaar. Daar doen we echt alles van. We verwarmen het huis, koken, wassen, de verlichting brandt daarvan.’ Een resultaat waar Oscar erg trots op is. ‘Ik vind leefkwaliteit erg belangrijk.’ Hij hoopt dan ook dat er meer passiefhuizen in Nederland bijkomen. 

 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van familie Heesterbeek >