Stap voor stap naar label A

Interview – Midden in de polder Noordgouwe staat een karakteristieke woning uit 1900. Samen met zijn vrouw Paula verhuisde Jack de Vos in 2002 van een tussenwoning in de stad naar dit vrijstaande pand. Het huis moest verbouwd worden, dus besloten zij meteen goed te isoleren en het huis klaar te maken voor de toekomst.

“We hebben nogal wat overhoop gehaald”, vertelt Jack. “De badkamer en keuken moesten vernieuwd, de vloer bleek hier en daar verrot en we wilden een paar muren doorbreken. Wat overbleef was een woning met kale muren en een opengebroken vloer, een ideale basis om te isoleren.”

In een half jaar tijd werden vloer en dak geïsoleerd, de gevels voorzien van voorzetwanden en de ramen kregen HR++-glas. “Na al deze stappen vroegen we een energielabel aan”, vertelt Jack. “Wij kwamen niet verder dan label C, dat viel tegen! Pas later kregen we de kennis dat je verder kon gaan met zonnepanelen en een warmtepomp.”

Verstopte zonnepanelen

“Vijf jaar later, in 2007, vroegen wij een aantal offertes op voor zonnepanelen, maar die waren toen nog flink prijzig en we vonden ze niet mooi op het dak van onze woning. Het was ook geen optie om ze aan de achterkant te plaatsen, want dat ligt aan de oostkant en levert te weinig op.”

Een aantal jaren later besloot Jack naar een warmtepomp te kijken. “Je hoorde steeds vaker dat elke woning uiteindelijk van het gas af moet”, licht hij toe. “Wij hebben na wat uitzoekwerk in 2016 een hybride warmtepomp gekocht. Daarmee stook je minder gas, maar gaat het elektriciteitsverbruik wel omhoog. Daarom zijn we opnieuw gaan kijken of we zelf stroom kunnen opwekken.”

“Het werd in die tijd gebruikelijker om de zonnepanelen in weide-opstelling te plaatsen. Dat bleek voor ons de oplossing. Na even puzzelen vonden we een plek in de tuin waar de panelen uit het zicht zijn, afgeschermd door een haag. Wij vinden het nog steeds lelijke dingen en zijn dan ook blij dat we deze luxe hebben!”

Energielabel A

“Elke zonnige dag is genieten”, vertelt Jack. “De panelen werken voor je, zonder dat je er iets hoeft te doen!” Ook over de isolatiemaatregelen is hij te spreken. “In onze vorige stadswoning speelden weersomstandigheden nauwelijks een rol, maar hier in de polder waait het altijd. Toch hebben wij een heerlijk binnenklimaat, ook als het koud en winderig is!”

Wooncomfort en verantwoordelijkheidsgevoel waren de voornaamste redenen om zijn woning te verduurzamen. Maar het levert ook financieel voordeel op, in de energiekosten én in de waardevermeerdering van het huis. “Door een flinke subsidie op de warmtepomp, verdienen wij deze in zeven jaar terug. Het voordeel wordt bovendien elk jaar groter, want de gasprijzen stijgen sneller dan de elektriciteitsprijzen. Inmiddels heeft onze woning energielabel A.”

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je nog een vraag aan de huiseigenaar? Bekijk de woning van Jack de Vos of stel je vraag.

Ga terug naar ervaringsverhalen >>
Bekijk meer Zeeuwse voorbeeldwoningen >>

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud