Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2018, Wilp


Omschrijving

Op een mooie plek in het landelijk gebied tussen Deventer en Twello is een woonhuis met werkruimte op basis van bouwbiologische uitgangspunten en Feng Shui gebouwd. Hiervoor is gekozen om zo een zo optimaal mogelijke relatie tussen het gebouw, de inrichting, de wijde omgeving en de bewoners te kunnen creëren. Zelf bouwen aan een huis met werkplek dat gezond is voor mens en de aarde is een wens die voor de bewoners hiermee in vervulling is gegaan.
Belangrijkste uitgangspunten: bouwen met lage milieubelasting en een gezond binnenklimaat door een ademende (luchtdichte, maar dampopen) huid gemaakt van natuurlijke materialen, zoals lokaal hout voorzien van natuurlijke afwerking Xyhlo, kalkhennep, stro, gerecycled krantenpapier en leem/kalkstucwerk: je huis als derde huid. Deze biobased materialen zorgen voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid, ze stoten geen schadelijke stoffen uit en hebben een positieve uitwerking op de CO2 balans.
Het simulatieprogramma Aard® is door Coen energie comfort ingezet om grip te krijgen op de energiebalans en om inzicht te krijgen in het effect van variaties in zontoetreding, isolatie en thermische massa. Het energiegebruik wordt zoveel mogelijk met low tech middelen beperkt, door ruimtes zo te oriënteren dat je met de zon meeleeft, zuid georiënteerde dakvlakken voor energieopwekking te maken en een tuinkamer die warmte buffert. Een warmtepomp, vloerverwarming, CO2 gestuurde ventilatie en PV panelen maken het energieconcept af. Om nog meer zelfvoorzienend te kunnen zijn is er een koelkamer, houtgestookte kachel en wordt er regenwater opgevangen en hergebruikt voor o.a. toiletspoeling. Door de eenvoudige hoofdopzet van het ontwerp en de materiaalkeuzes konden de bewoners onder begeleiding van een deskundig bouwer veel zelf bouwen.
Het ontwerp voor dit ecologische gebouw is eenvoudig, eigentijds en passend bij de landelijke context. De bebouwing staat losjes langs de Wildezand met wisselende rooilijn en kaprichtingen. Passend in het beeldkwaliteitsplan krijgt deze vervangende nieuwbouw een eenvoudige opzet met traditionele zadeldaken, haaks op de weg. Het bouwvolume met de werkruimte is ondergeschikt gemaakt aan het hoofdgebouw.
Veiligheidsgevoel en privacy zijn belangrijk om fijn te wonen, zeker op een hoekkavel in het buitengebied. De twee bouwvolumes zijn ten opzichte van elkaar verschoven op de kavel gepositioneerd om de privé buitenruimte te ‘omarmen’ en daar een veilige en rustige zone te maken. De ruime parkeergelegenheid en entree voor klanten is zo geplaatst om vermenging met privé te voorkomen. Vanuit de woonkamer heb je uitzicht op de tuin, het weiland en een moestuin. De keuken heeft door de boomgaard zicht op het landgoed en voetbalveld aan de overkant van de weg.

We wonen sinds begin 2020 in het huis en zijn erg tevreden. We ervaren het fijne binnen klimaat, zijn blij met de ruimtes en indeling. De rust en ruimte op deze plek is heerlijk.

Kenmerken

Bouwjaar: 2019
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaand
Duurzame woning: Energiezuinige woning

Toegepaste maatregelen

Foto's
Maatregelen



Scroll naar top