Duizend duurzame huizen

PERSBERICHT - 28 september 2018

Duizend duurzame huizen

1000ste huis voor de Nationale Duurzame Huizen Route staat in gemeente Zeist

Met de aanmelding van het duizendste duurzame huis heeft de Nationale Duurzame Huizen Route een mijlpaal bereikt. Deze duizendste duurzame woning staat in Austerlitz in gemeente Zeist. Met bloemen en taart werd dit feestje samen met de bewoners gevierd. Ook wethouder Catsburg van duurzaamheid kwam zijn felicitaties brengen.Duizend duurzame huizen

De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform waar huiseigenaren ervaringen delen over het verduurzamen van hun woning. Voor geïnteresseerden is het dit jaar mogelijk deze duurzame huizen te bezoeken op zaterdag 3 & 10 november. Het animo onder huiseigenaren om mee te doen is groot. Dagelijks worden nieuwe woningen aangemeld. Nog maar zes jaar geleden begon de Nationale Duurzame Huizen Route. “Ik weet nog dat ik enorm blij was toen de eerste drie huizen zich op de website aanmelden” vertelt Eva Petra Simon, medeoprichter van de Duurzame Huizen Route. ‘Nu, zes jaar later, staat de teller inmiddels op meer dan 1.000 huizen!’.

Remco en Wiebe wonen in een twee-onder-één-kap-woning uit 1928. ‘We zijn de eerste vooroorlogse woning in Austerlitz die van het gas af is’ vertelt Remco met gepaste trots. De woning heeft een bijzondere samenwerking tussen warmtepompboiler en luchtwarmtepomp”. Verder is de woning goed geïsoleerd met o.a. houtwol voor het dak, isolatieparels in de spouw, tempex vloerisolatie en HR++ glas.  ‘De ervaringen en kennis die ik heb opgedaan, gebruik ik graag om anderen te helpen in het verduurzamen van hun woning. Daarnaast zit ik ook in de werkgroep Austerlitz Duurzaam. Helemaal leuk dat we nu ook nog het duizendste huis zijn’.

Gemeente Zeist doet samen met veertien andere Utrechtse gemeenten actief mee aan de Duurzame Huizen Route. “We vinden het een hele mooie manier dat onze inwoners door middel van het delen van ervaringen elkaar op weg helpen. We zijn blij met de inzet van Remco en Wiebe. Dat is zeker een felicitatie waard” vindt wethouder Catsburg.

Iedereen die bezig is met het verduurzamen of energiezuinig maken van zijn woning kan de woning als voorbeeld aanmelden op www.duurzamehuizenroute.nl. Er zijn geen criteria aan verbonden, elke ervaring is welkom. Belangstellenden die zich willen inschrijven voor een bezoek aan een woning op zaterdag 3 of 10 november kunnen zich inschrijven via de website bij de woning van hun keuze.

Download dit persbericht >


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rogier Deddens. Afbeeldingen zijn eigendom van Duurzaam Huis Nederland B.V. en mogen uitsluitend gebruikt worden voor uitingen met betrekking tot de Nationale Duurzame Huizen Route.