Woningen

Uitgelichte afbeelding

Bovenwoning - 1909, Utrecht



Omschrijving

Energieleverdende woning (huur) - low budget

Kenmerken

Bouwjaar: 1909
Energielabel: B
Soort: Bovenwoning
Duurzame woning: Plusenergiewoning,

Toegepaste maatregelen

Energieleverende woning, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Infraroodverwarming, Hotfill, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige koelkast, Stand-by-killer, Groene energie, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Warmtewerende folie, Energiemonitor, Spaarlampen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is van 1909 en heeft grotendeels muren zonder spouw. De buitenmuren zijn aan de binnenkant voorzien van voorzetwanden gemaakt van glaswol + gipsplaten. Uiteraard voorzien van dampdichte folie. Voor een klein deel (buiten het zicht) is de buitenmuur aan de buitenkant geïsoleerd met kunststof isolatieplaten voorzien van stuc van kunstmortel. De weinig spouwmuren die er waren, zijn na-geïsoleerd met spouwmuurisolatie.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Zonnepanelen + elektrische kachels + klein infrarood paneel. Warm water via zonnecollector + elektrische element. Koken op inductie. Opwek jaarlijks 3800 kWh. Verbruik jaarlijks 2.600 kWh.

Adviezen

Nul op de Meter of energie-leverend vind ik nog geen eindpunt. Het eindpunt is voor mij een woning die niet alleen boekhoudkundig CO2-neutraal is maar ook in fysiek opzicht. Zodra fossiele brandstoffen immers verder uitgefaseerd raken is het op een bepaald moment immers niet meer mogelijk om de CO2 die je 's nachts en 's winters consumeert, te compenseren met opwekking overdag en zomers.

Ervaringen

Op 1 juli 2016 heb ik de aardgasaansluiting van mijn woning laten afsluiten. Sindsdien kook ik op inductie. In oktober 2016 heb ik het voorraadvat van de zonneboiler voorzien van een elektrische verwarmingselement van 1500 Watt, zodat het water uit de zonneboiler ook 's winters voldoende warm is om te kunnen douchen. Oplossingen voor verwarming zijn nog in ontwikkeling. Op dit moment werkt ik met elektrische kacheltjes (2 maal 2000 Watt) en experimenteer ik met een stralingspaneel van 400 Watt. Deze winter (2018/2019) komt er waarschijnlijk nog een warmtepomp bij. Een lucht water warmtepomp met hoge temperatuur. Het wordt wellicht de Caldameg (met CO2 als koelmiddel) of de Alpha Innotec LWDV met propaan als koelmiddel. Via het gebruik van elektrische kachels kun je vrij makkelijk vaststellen hoe groot de energiebehoefte is van je woning. Dat is op koude winterdagen in mijn huis ongeveer zo'n 1000 Watt per verdieping. Als ik alleen thuis ben leidt dat 's winters al snel tot een stroomverbruik van zo'n 12 kWh per dag. Is ook mijn vriendin hier, en werkt zij boven en wordt het boven dus ook verwarmt, dan kan het stroomverbruik oplopen tot zo'n 25 kWh per dag. Dat is natuurlijk veel, maar op jaarbasis leveren de panelen die stroom in ruime mate. Verder kun je aan dit stroomverbruik afleiden dat ik met een warmtepomp (bijvoorbeeld een lucht/lucht duo split) van ongeveer 4 kWh ruim in m'n warmtebehoefte zou kunnen voorzien. Dat is zo ongeveer de kleinste warmtepomp die er verkrijgbaar is. Maar zoals gezegd: waarom zou ik nog investeren als m'n huis op jaarbasis qua energie nu al geld oplevert in plaats van kost én het huis op jaarbasis bovendien CO2-neutraal is. Voor alle stroom die ik overhoud krijg ik (bij GreenChoice) immers maar 11 cent. Pas als het salderen stopt wordt een warmtepomp voor mij interessant. Wat blijft knagen is dat mijn huis 's winters natuurlijk gewoon draait op gas- en kolenstroom. Met de huidige all electric oplossingen zijn deze centrales voorlopig nog niet verdwenen. Vandaar dat investeren in meer energie-autonomie (d.w.z. ook 0 op de Meter gedurende de winter) beslist moet worden nagestreefd. Tot slot denk ik na over extra isolatie, nu is het label B met HR++ glas. Bijvoorbeeld isolatie van de verdiepingsvloer. Op momenten dat ik alleen de huiskamer verwarmt, trekt de warmte dan niet onbedoeld naar boven. Natuurlijk wordt het dan boven 's winters nog kouder, maar dat vind ik geen probleem + dat ik daar natuurlijk ook af en toe even de elektrische kachel kan aanzetten. Afgelopen winter heb ik een elektrische deken aangeschaft en dat beviel prima.

Toekomstplannen

Lucht lucht warmtepomp installeren, hoge temperatuur, met milieu vriendlijk koelmiddel (CO2 of propaan) Meer ervaring opdoen met stralingspanelen Na-isolatie van niet-woningscheidende muren en plafonds.



Beschreven maatregelen
Interviews

Mijn aanpak is low budged en ik werk met terugverdientijden van minder dan 10 jaar. Deels bereik ik dat door alles zelf te doen. Dat geeft me direct ook meer kennis van alle onderdelen.




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud