Woningen

Uitgelichte afbeelding

Geen foto-Hoekwoning - 1929, Zutphen



Omschrijving

Eensteens hoekwoning uit 1929. Verbouwd tot nul-op-de-meter woning tussen 2014 en 2017. Na aankoop is direct begonnen met het aan de binnenkant isoleren van de woningschil. Dit is bereikt door via de kruipruimte de onderkant van de houten woonkamer vloer met Tonzon folie te isoleren. Het dak is geisoleerd door 14 cm dikke platen van geperst houtwol (Homatherm) aan de bnnenkant aan te brengen afgewerkt met osb plaat. De zoldervloer is met 7cm houtwol gisoleerd. De buitenmuren zijn voorzien van 12 cm dikke resol schuim platen met gipsafwerking (Kingspan). De resulterende RC waarde (warmtecoefficient) is ongeveer 3,7. Tijdens de isolatie is door bureau In2Ecobuildings uit Den Bosch een plan gemaakt om de woning aardgasvrij te maken. Na de isolatie zijn de 2 bestaande dakkapellen vervangen door nieuwe kapellen met kunststof kozijnen en triple HR glas, is de keuken bij de woonkamer getrokken door verwijderen van de tussenmuur, is de achterdeur vervangen en zijn de keukenramen vervangen door HR++ glas. Om het geplande zonneenergie systeem - tbv de nieuwe doorstroomboiler, het electrische inductiefornuis, de magnetron, de vaatwasser,  en voor een electrische auto - mogelijk te maken is de bakelieten 2-fasen meter vervangen door een modern 3-fasen meterkast, nodig voor de electrische doorstroomboiler (EDB). Volgens het nul-op-de-meter-contract is door een installatiebedrijf de CV ketel vervangen door een warmtepomp, zijn 16 zonnepanelen op het dak geplaatst, zijn drie radiatoren in de woonkamer en keuken vervangen door 1 lage temperatuur convector radiator (Jaga, met booster eenheid) en is een 13,5 KW Elektrische Doorstroomboiler (geijser) en 200 liter buffervat geplaatst. De zonneboiler bestaat uit 6 PVT panelen - die zowel thermische warmte als electrische stroom leveren - en het 200 liter buffervat, waarvan het water via een warmtewisselaar opgewarmd wordt door het thermo deel van de PVT panelen. Het buffervat levert in de zomer tot 60 graden en in de winter vanaf 10 graden water aan de electrische geijser die de temperatuur terugbrengt / opwarmt tot ongeveer 45 graden tapwater voor douche en keuken. De warmtepomp levert dus alleen ruimteverwarming. De electra nodig voor de warmtepomp, keukenapparatuur en doorstroomboiler wordt door de 10+6 zonnepanelen geleverd.

Kenmerken

Bouwjaar: 1929
Energielabel: A
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning,

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Installatieadvies, Ontwerpmaatregelen, Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Wandisolatie binnen, Na-isolatie kruipruimte/kelder, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Hout, Overige bouwmaterialen, Leidingisolatie, Luiken, Lucht/lucht warmtepomp, Buffervat, Convectoren, PVT-panelen (zonnepanelen), Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Actieve zonwering, Energiemonitor, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Gordijnen, Vloerbedekking, Energiebespaarlening

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is in in 1929 eensteens gebouwd, dus zonder spouw. Het bleek er bij aankoop in de winter van 2014 koud en vochtig zonder enige vorm van isolatie. Dus heb ik besloten om met een vakman de gehele schil te na-isoleren. Eerst is in het voorjaar 2015 de houten woonkamer vloer vanuit de kruipruimte geïsoleerd met Tonzon foliekussens. Daarna zijn de dakramen vervangen en het dak geïsoleerd met 14 cm dikke Homatherm houtwol platen en houtvlokken. De platen en vlokken die in de winter de warmte vasthouden en in de zomer worden op hun plaats gehouden door OSB platen. Ook de zoldervloer is geïsoleerd met 7 cm Homatherm. Daarna zijn op 1e verdieping en begane grond tegen de buitenmuur 12 cm Kingspan resol platen aangebracht met een spouw van 2 cm. Kingspan levert de resol platen kant en klaar afgewerkt met gips, zodat na aanbrengen van de platen de muur snel vlak gemaakt kan worden voor verven/sausen/. Dedakkapellen zijn vervangen door nieuwe met isolatiewaarde RC 3,8 en HR+++ ramen. De keuken is na verbinding met de woonkamer ook geïsoleerd en voorzien van HR++ glas. Vóór isolatie waren de zolder en bovenverdieping koud in de winter en en en woonkamer

Beschrijving energievoorziening van de woning

Na isolatie is de CV vervangen door een warmtepomp voor de ruimte verwarming en een zonne-energiesysteem voor omschakeling van aardgas naar elektra. Het warm tapwater van max 45 graden wordt geproduceerd door een elektrische boiler/geijser die voorverwarmd water uit een buffervat haalt. Het buffervat wordt verwarmd door glycol warmte uit 6 thermische PVT dakpanelen dat via een warmte wisselaar wordt omgezet in warm water en bewaard in een 200 liter buffervat. In de keuken is een Hotto heetwaterkraan waarin 1,5 liter op 70 graden wordt gehouden. De ruimte verwarming in woonkameren keuken wordt op peil gehouden door 1 Jaga convector die met hulp van een elektrische booster aangename lage warmte van 48 graden produceert.

Adviezen

Begin altijd eerst in energiebesparing door goede isolatie maatregelen en pak daarna de verwarming en warmtapwater het energiesysteem aan. Verbouwen van mijn 1929 woning vereiste zorgvuldige planning. Ik heb de ingenieur ingeschakeld die op Texel voor Urgenda 14 bestaande woningen tot NOM (Nul-Op-de-Meter) woning had aangepast volgens het principe "als je nu 30000 euro investeert in isolatie en een zonne-energiesysteem, kan je dat in 15 jaar terugverdienen. Het verblijf in de woning tijdens de verbouwing was in mijn eentje nog te doen.

Ervaringen

Het op een rij zetten van mogelijkheden en aantrekken van vakmensen

Toekomstplannen

Na-isolatie van de woonkamer vloer en vervanging van de woonkamer ramen met HR++ glas. Energie opslag in de kruipruimte zodra een betaalbaar batterij systeem beschikbaar is.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud