Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1932, Amersfoort



Omschrijving

Sinds november 2016 is ons huis uit 1932 energieneutraal. O.a. door een lucht/water warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie en energiezuinige apparaten. Het regenwater vangen we gedeeltelijk op en gaat verder met drainage de grond in. Ik wil met mijn huis laten zien dat je ook met een niet te groot inkomen het voor elkaar kunt krijgen een huis energieneutraal te krijgen.

Kenmerken

Bouwjaar: 1932
Energielabel: A+++
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Nulenergiewoning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie gevel buitenkant (gevelisolatie), Waterbesparing overig, Tuininrichting, Regenwaterafkoppeling, Vogelbehuizing, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Pelletkachel, Regenwater hergebruik, Zonnepanelen (PV), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Isolerende kozijnen, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige koelkast

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Spouwmuurisolatie in 2012. In 2013 is de onderkant van de dakgoot geïsoleerd, omdat dat een koudebrug is, en meteen van nieuw hout voorzien.

Beschrijving energievoorziening van de woning

3 x 6 zonnepanelen op ons dak laten plaatsen.

Ervaringen

Het begon met een bijeenkomst van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier, met als doelstelling: huizen energiezuiniger maken. De eerste actie was spouwmuurisolatie. In onze straat hebben 7 huiseigenaren mee gedaan, inclusief ons huis. In 2015 is er vanuit 033energie een pilotproject gestart om in onze wijk een huis energieneutraal te maken. Samen met mijn vrouw zat ik in de werkgroep om mee te denken over oplossingen voor het huis. Toen kregen we inspiratie om ook ons eigen huis energieneutraal te gaan maken. Wij konden de hypotheek oversluiten met een bouwdepot. Ik ben toen informatie gaan inwinnen van wat er allemaal moet gaan gebeuren om een huis energieneutraal te maken en van het gas af te gaan. Ik wil met mijn huis laten zien dat mensen met een niet te groot inkomen (ik heb een uitkering en mijn vrouw werkt parttime in de zorg) het voor elkaar kan krijgen om een huis energieneutraal te maken. Naast de uitbouw achter hebben we een kleine tuinkas. Dat kan je misschien zien als triple glas, maar zeker in het voor- en najaar als de zon schijnt een soort verwarming. Begin 2020 hebben we de voordeur vervangen door een geïsoleerd exemplaar. Dat hebben we moeten doen met een duurzaamheidslening. Duurzaamheid is niet alleen voor het huis. Dit jaar (2020) hebben we de hemelwaterafvoer aan de achterkant afgekoppeld en vangen we het op in een regenton van 280 liter. De rest gaat met verticale drainage de grond in. Ook heb ik op de afvoer van de wasmachine een filter gezet (2 nylon sikjes) om te zorgen dat microplastics niet in het milieu terecht komen. Het grootste gedeelte van mijn tuin is voorzien van grind om verdamping tegen te gaan, zeker met de zomers van nu. ' Onze huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, droger, vriezer en koelkast zijn in de loop van de jaren vervangen door energiezuinige apparaten. Het tap warmwater komt van een Quooker. Die gebruiken we voor koffie en thee en wat al niet meer. Ons motto is, om met Midas Dekkers te spreken: “Minder, minder, minder, minder!!!”



Beschreven maatregelen
Interviews

Bron: Gemeente Amersfoort (31 oktober 2018). Weekvideo burgemeester Bolsius Via YouTube


 

Amersfoortse woning genomineerd voor Duurzaamste huis van Nederland
“Toen 033Energie in Soesterkwartier op zoek was naar bewoners die mee wilden denken over energieneutraal wonen was ik er als de kippen bij. En erover praten werkt aanstekelijk dus ik ben samen met mijn vrouw gewoon aan de slag gegaan. Ook met een kleine beurs is het goed mogelijk om duurzaam en prettig te wonen”, vertelt Ruurd Elsmann met enige trots. Lees verder >

Bron: Amersfoort Duurzaam

 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud