Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1958, Zutphen



Omschrijving

Met onze hoekwoning uit 1958 zijn we al zo'n 10 jaar lang stappen aan het het ondernemen om de woning duurzamer te maken. Onder andere hebben we geisoleerd, zonnepanelen en infraroodverwarming geinstalleerd. Ook hebben wij een slimme meter en hebben ook rekening gehouden met het gebruik van zuinige apparaten.

Kenmerken

Bouwjaar: 1958
Energielabel:
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie zoldervloer, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Wandisolatie binnen, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Kruipruimte/ kelderisolatie, Infraroodverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Regenwater hergebruik, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Gordijnen, Tuininrichting, Compostbak, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Al zo’n 10 jaar lang zijn we in stappen bezig met het isoleren van onze jaren 60 door zon woning. Wij hebben de volgende maatregelen genomen: - Plafondisolatie op de bovenverdieping met Homatherm Flex - Spouwmuurisolatie met Koston Termoparels - Vloerisolatie (kruipruimte) met Tonzon - Binnenmuur isolatie met Tonzon - Isolerende raambekleding (het vervangen van het oude dubbel glas is daardoor niet nodig)

Beschrijving energievoorziening van de woning

Onze woning verwarmen wij sinds vorig jaar volledig op elektriciteit. (We hebben nog wel gasgebruik voor koken en warmwater) Wij gebruiken daarvoor geen warmtepomp maar een combinatie van warme lucht (tot 18°C) en lage temperatuur (CNT) infraroodpanelen. Naast de zonnepanelen en de zonneboiler, maken we vooral handig gebruik van passieve zonnewarmte; warmte direct gegeven door de zon. Daarvoor hebben we zowel in de woning als in de tuin de juiste omstandigheden gecreëerd. Op een zonnige winterdag gebruiken we bijna geen extra energie om het huis te verwarmen en door de boom voor het raam is het in de zomer toch koel in huis.

Adviezen

- Let goed op ventilatie en op vocht in de woning. Een systeem dat zorgt voor droge lucht in de woning, zorgt ervoor dat een lagere temperatuur al aangenaam aanvoelt. Daarmee beleef je ook meer comfort bij gebruik van infrarood-panelen. - Laat (in oudere huizen) de keuken en de woonkamer gescheiden! Dat voorkomt veel vocht, tocht en fijnstof in huis. - Met eenvoudige maatregelen kan je al heel veel energie besparen.

Ervaringen

De maatregelen die we hebben genomen zijn misschien niet de meest luxe, maar wel zeer betaalbaar. Voorheen stookten we bij op hout in een hoog rendement speksteenkachel. Echter door de extra binnenmuurisolatie hebben we die verwarming niet meer nodig. Ons huishouden van twee volwassenen en een kind (12), heeft op dit moment een energiegebruik van 140m3 gas en 3400kWh stroom, (waarvan ruim 1900kWh wordt geleverd door eigen zonnepanelen). De energiebesparende maatregelen kostten alles bij elkaar ronde de € 6200. De zonnepanelen liggen er al 8 jaar en zijn uit ‘de dure tijd’. Nu zou zo’n systeem rond € 2000 kosten.

Toekomstplannen

- installatie van douche WTW - installatie van (decentrale) WTW ventilatoren - installatie van elektrische kook- en warm water-voorziening - afsluiten gasaansluiting - volledige afkoppeling hemelwater (nu slechts gedeeltelijk) en regenwateropslag voor (oa) toiletspoeling



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud