Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1972, Bolsward



Omschrijving

Sinds 2001 zonnepanelen

In 2008 grijs waterleiding circuit aangelegd

In 2016 airco met verwarmingstand aangeschaft

Kenmerken

Bouwjaar: 1972
Energielabel:
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning,

Toegepaste maatregelen

Wandisolatie binnen, Spouwisolatie (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, HR-ketel (Cv-ketel), Infraroodverwarming, Elektrische wandverwarming, Zonnepanelen (PV), Ventilatieroosters, Airco, Regenwater hergebruik, Spaarlampen, Led lampen, Inductie fornuis, Radiatorfolie, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Altijd mee beginnen

Ervaringen

Alles wekt perfect.

Toekomstplannen

Helemaal van het gas af



Beschreven maatregelen
Interviews

“Mensen verklaarden mij eerst voor gek, maar werden toch nieuwsgierig”

Als gepensioneerd elektromonteur is de heer Greijdanus uit Bolsward een echte pionier. Samen met zijn vrouw woont hij in een jaren ’70-hoekwoning in Bolsward. “Het was een leuk huis, maar helemaal niet goed geïsoleerd. Wij hebben er na aankoop in 1982 zelf dubbelglas in gezet, de vloeren geïsoleerd en de spouwmuren vol laten blazen.” Sindsdien heeft hij zijn woning met een aantal slimme installaties verder verduurzaamd.

Al in 2002 liet hij de eerste zonnepanelen op het dak leggen. “Die waren toen nog harstikke duur”, vertelt Greijdanus. “Maar omdat ik ook nieuwe kozijnen nodig had, kon ik een nieuwe hypotheek afsluiten. In combinatie met de subsidies, hielden we uiteindelijk nog een paar honderd euro over. Daar kochten we HR++ glas van.”

Sinds die tijd heeft hij niet stil gezeten. In januari 2020 draaide hij als experiment de gaskraan dicht, en was hij van plan om het hele jaar door te komen zonder gebruik te maken van gas. De woonkamer wordt verwarmd met drie infraroodpanelen. Daarnaast schafte hij 

een airco aan, die het huis zowel kan koelen als verwarmen. “Wij zijn hier tot nu toe tevreden mee!”

Regenwatersysteem
Een aantal jaar terug hoorde hij over het hergebruik van regenwater. “Dat bleek een heel mooi systeem, wat ik zelf vrij eenvoudig kon aanleggen. Ik vang regenwater op in twee regentonnen van 160 liter. Als de vaten vol zitten, dan koppel ik ze af en giet ik het water over in een 1000 liter vat in de garage. De wasmachine en toilet beneden zijn hierop aangesloten, waardoor ik nu maximaal 24 kuub drinkwater per jaar verbruik. Dat is alles!”

Een voorbeeld voor anderen
“Begin 2000 verklaarden mensen ons voor gek, maar door de jaren heen werden ze ook wel nieuwsgierig. Omdat ik ons energieverbruik bijhield, kon ik laten zien wat de zonnepanelen ons bespaarden. Langzaamaan lieten steeds meer buren zonnepanelen op hun dak leggen. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met ons regenwatercircuit: er zijn al verschillende mensen langs geweest om het te bekijken. Dat vind ik heel mooi, en ik wil mijn kennis en enthousiasme graag uitdragen!”

 

Rondom Vandaag: Twee woningen in aanmerking voor duurzaamste huis van Nederland

Bron: Rondom Vandaag




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud