Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1974, Zeist



Omschrijving

Hoekwoning uit 1974 met energielabel A.

Bij aankoop was vloer al geïsoleerd.

Daarna diverse verbeteringen aangebracht:

dak met dakkapellen geïsoleerd,

spouwmuur geïsoleerd,

gevels borstwering eerste verdieping aan binnenzijde geïsoleerd,

HR++-beglazing (benedenverdieping) en HR+-beglazing (eerste verdieping) aangebracht,

acht infrarood verwarmingspanelen aangebracht (alle kamers) plus twee elektrische radiatoren (badkamer en keuken),

vijf zonnepanelen opgesteld,

zonneboiler geïnstalleerd,

bodemfolie aangebracht in kruipruimte,

verfwerk binnen deels met duurzame verf van Fairf en Algo.

Kenmerken

Bouwjaar: 1974
Energielabel: A
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Spouwisolatie (spouwmuur), Na-isolatie vloer, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Gebruikte materialen, Kierdichting, Leidingisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Elektrische wandverwarming, Infraroodverwarming, Convectoren, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Ventilatieroosters, Waterbesparing overig, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Radiatorfolie, Gordijnen, Tuininrichting, Regenwaterafkoppeling, Groene energie, Hergebruik

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Dakisolatie zolderkamers (doe-het-zelf): schuin dak en dakkapellen binnenzijde met 14 cm hennep (Rd-waarde 3,68), afgewerkt met Tonzon thermosheet en gipsplaat. Gevelisolatie: spouwmuur 6 cm gevuld met Supafil glaswol (Rd-waarde 1,8). Borstwering eerste verdieping aan binnenzijde geisoleerd (doe-het-zelf) met 6 cm isolatiemateriaal. Vloer was bij aankoop woning geïsoleerd met PUR-schuim, laagdikte tot 6 cm, relatief geringe isolatiewaarde. Ramen: in bestaande hardhouten kozijnen HR++-glas met U-waarde 1,1 laten aanbrengen op de begane grond. Ramen: in bestaande hardhouten kozijnen HR+-glas laten aanbrengen op de eerste verdieping. Ramen: op zolder bij aankoop woning al HR+-glas aanwezig in kunststof kozijnen van dakkapellen. En de bekende en effectieve 'kleine' maatregelen: kierdichting, radiatorfolie (Tonzon) en verwarmingsbuisisolatie.

Beschrijving energievoorziening van de woning

HR-combiketel ketel met zuinige warmwatervoorziening laten installeren na aankoop woning. Temperatuurinstelling cv-water regelen we aan de hand van de buitentemperatuur: van 50 graden (bij 15-0 graden buitentemperatuur) via 60 graden (0-10 graden vorst) tot 70 graden (bij meer dan 10 graden vorst). Twee verwarmingszones in huis: een voor de zolderkamers en een voor de woonkamer. De eerste verdieping heeft geen gewone radiatoren meer. Op de zolderkamers elk een Jaga Strada low-H2O-convector. Zonnecollector met boilervat van 110 liter laten installeren. In totaal acht infrarood verwarmingspanelen laten installeren door het hele huis. Elektrische radiator in badkamer en keuken. Vijf zonnepanelen van Janko 315 Watt Mono All Black met micro-omvormers.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie met ventilatieroosters. In de woonkamer zijn dit windafhankelijke 'zelfregulerende' roosters. Ventilatie van de kruipruimte is ook belangrijk. In 2021 hebben we bodemfolie laten leggen op het zand om de kruipruimte goed droog te houden en ophoping van radon uit de bodem te voorkomen. De uitvoerder heeft gelijk ook de ventilatieroosters in de kruipruimte vrijgemaakt die destijds door het PUR-schuimbedrijf dichtgespoten waren.

Adviezen

Verstandig om bij aankoop van een woning direct de gewenste maatregelen te laten uitvoeren en daarbij ook rekening te houden met de gemeentelijke plannen op het gebied van aardgasvrij wonen. Op basis van een doordacht verbeteringsplan vervolgens gedurende de bewoning verdere verbeteringen (laten) aanbrengen. Daarbij er voor zorgen dat je geen 'halve' maatregelen neemt waar je later spijt van krijgt omdat je beter direct een 'hele' maatregelen had kunnen nemen.

Ervaringen

Dakisolatie in doe-het-zelf met hennep e.d.: aangenaam materiaal om mee te werken. Heeft in de winter goed isolerend effect en houdt in de zomer de warmte behoorlijk buiten. Spouwisolatie snel uitgevoerd en behoorlijk effectief. Vloerisolatie met PUR-schuim weinig effectief, vloer in winter blijft tamelijk koud. Ramen: HR++-glas houdt kou en eventueel hinderlijk geluid behoorlijk goed buiten. Installatie van zonnepanelen en zonneboiler is vlot uitgevoerd.

Toekomstplannen

Ons huis van 113 m2 is nu redelijk goed geïsoleerd. Dankzij zuinig stookgedrag zitten we de laatste jaren op 500-550 kuub gas per jaar. De vijf zonnepanelen hebben in het eerste productiejaar 1475 kWh opgebracht. Netto komt ons verbruik daarmee op rond 400 kWh per jaar. Met dit lage energiegebruik is het financieel een hele stap om met behulp van bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp aardgasvrij te gaan wonen. Met een energierekening (Pure Energie, groen) van 55 euro per maand wachten we nu de verdere ontwikkelingen op het gebied van aardgasvrije wijken af.

Tips

Overweeg bij verfklussen duurzame verf. Er zijn de laatste jaren diverse nieuwe merken op de markt gekomen, zowel muurverven als lakverven. Wij hebben onlangs goede ervaringen opgedaan met lakverf van Fairf (op basis van plantaardige grondstoffen) en Algo (ecologische verf op basis van algen).



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud