Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1978, Driebergen-Rijsenburg



Omschrijving

In 2013 begonnen met stappen te maken om de woning energiezuinig te maken. Ik heb in 2013 de gehele benedenvloer vervangen en voorzien van isolatie en vloerverwarming. Voorts heb ik een cv-houtkachel geïnstalleerd welke
in de winter het huis en de zonneboiler verwarmt. Ook heb ik in 2013 een zonnecollector met boiler en zonnepanelen geïnstalleerd. in 2014 heb ik het hele huis voorzien van ledverlichting en tocht kieren aangepakt In 2017 heb mijn gasaansluiting laten verzegelen en heb ik mijn kookplaat en de CV-ketel (die voor noodgevallen nog dienst kan doen) omgebouwd naar LPG. Deze worden gevoed door een dampgastank in de kruipruimte. In het voorjaar van 2018 heb ik de muren laten na-isoleren met Knauf Supafil glaswol. Ook heb ik zelf van binnenuit het dak na geisoleerd met Xtratherm PIR isolatieplaten en afgewerkt met gipsplaten. Als sluitstuk voor het voorjaar van 2018 heb ik een 2e hands Atag/Inventum Energion 6C Brijn/water warmtepomp geïnstalleerd. Als bron heb ik hiervoor een Sunrack gemaakt en een zelfbedachte hemelwater bron in de kruipruimte. Het bleef kriebelen om de verduurzaming in 2018 te voltooien. Heb me na de zomervakantie verdiept over de ins en outs van kozijnen en HR++ beglazing, een aantal leveranciers en merken offertes laten uitbrengen wat heeft geresulteerd in het, in december/januari, laten vervangen van de 40 jaar oude en rotte houten kozijnen door kunststof Schüco kozijnen met HR++ glas. In januari 2019 heb ik op de eerste verdieping en zolder de oude radiatoren vervangen door jong gebruikte Jaga Tempo Low H2O convectoren waardoor bij strenge vorst de warmtepomp de bovenkamers tot minimaal 23 graden kan verwarmen. In februari heb ik als sluitstuk decentrale ventilatie met warmte terugwinning inclusief CO2 aansturing geïnstalleerd in de woonkamer en slaapkamer. Hiervoor heb ik gekozen voor de fluisterstille Blauberg Vento Expert A50-1W in combinatie met de Flamefast CO2T-HL CO2/VOC meter. Op de andere ruimtes van de 1e verdieping en zolder heb ik gekozen voor een compacte en goedkopere variant de Awenta HRV100P met warmtewisselaar. Voor de badkamer en toilet heb ik gekozen voor Blauberg Ultra D105-A met warmtewisselaar welke ik aanstuur met 3-standenschakelaar en vochtsensor. Als allerlaatste sluitstuk van de verduurzaming heb ik in februari 2019 via een veiling jong gebruikte zonnepanelen gekocht om de oude panelen, die als dak voor mijn houtopslag dienen, te vervangen. Hierdoor is het mogelijk om voldoende kwh op te wekken om eventueel alleen de warmtepomp in te zetten voor verwarming en warm water, waardoor de mogelijkheid is gecreëerd om de houtkachel alleen als sfeermaker in te zetten. Vanaf de voltooiing heb ik in het jaar 2020/2021 nog maar 1321,4 kwh voor de warmtepomp verbruikt en 1 M3 hout per jaar verbruikt.

 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1979
Energielabel:
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Waterbesparing overig, Houtgestookte cv-ketel, Zonnepanelen (PV), Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie (spouwmuur)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De spouwmuren waren tijdens de bouw voorzien van 5 cm glaswol. Met het na-isoleren is er 5 cm Knauf Supafil glaswol ingeblazen. De totale muurconstructie heeft nu een Rc-waarde van 3,3. Het dak was tijdens de bouw voorzien van 4 cm tempex welke nu na 40 jaar niet meer dampdicht is. Dit gaf mij de mogelijkheid om met Xtratherm PIR-platen het dak van binnenuit na te isoleren. Ik heb platen van 7 cm gebruikt met een Rd-waarde van 3,15 . Deze platen heb ik met een polymerenkit direct tegen het dakbeschot verlijmd en d.m.v. polymerenkit afgewerkt met gipsplaat. Het dak heeft nu een Rc-waarde van 4,35. Het voordeel van de relatief dunne PIR-platen met een hoge Rd-waarde is dat het karakter van de houten balken op zolder is behouden. Mijn ervaring tot nu toe is zeer positief. Zolderkamers hebben ongeveer de zelfde behagelijke temperatuur als beneden. Bij heet zomers weer ongeveer 4 graden koeler en 's-winters ongeveer 4 graden warmer. Ook is het beduidend stiller door verbeterde geluidsisolatie.

Hoe is de ventilatie geregeld?

In februari 2019 heb ik decentrale ventilatie met warmte terugwinning inclusief CO2 aansturing geïnstalleerd in de woonkamer en slaapkamer. Hiervoor heb ik gekozen voor de fluisterstille Blauberg Vento Expert A50-1W in combinatie met de Flamefast CO2T-HL CO2/VOC meter. In de andere ruimtes van de 1e verdieping en zolder heb ik gekozen voor een compacte en goedkopere variant de Awenta HRV100P met warmtewisselaar. Voor de badkamer en toilet heb ik gekozen voor Blauberg Ultra D105-A met warmtewisselaar welke ik aanstuur met 3-standenschakelaar en vochtsensor.

Ervaringen

Mijn ervaringen met de decentrale ventilatie met wtw zijn zeer positief. Schone, droge en gezonde lucht om in te leven en te slapen met minder energiegebruik voor verwarming.

Toekomstplannen

De verbrandingslucht toevoer voor mijn cv-houtkachel ga ik, i.p.v. vanuit de woonkamer, van buiten via toevoerslangen direct van buiten halen zodat de decentrale ventilatie geen negatieve invloed heeft op de trek van de kachel. Bijkomend voordeel is dat hierdoor ook het rendement van de cv-houtkachel verbeterd.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud