Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1980, Losser



Omschrijving

In 2018 heb ik deze woning uit 1980 gekocht. Ben toen gaan nadenken over hoe ik mijn maandelijkse lasten omlaag kon gaan brengen. Wil je een duurzame woning dan begint het vaak met het isoleren van de schil. Dit zie je dan ook al weer snel terug in je maandelijks lasten. Toch heb ik het anders gedaan.

Ik kwam op het idee om andersom gaan denken. Krijg ik mijn woning warm met een investering die ik mee kan nemen in mijn hyphotheek. Ik kon een bedrag meenemen voor duurzamemaatregelen en hiermee mijn woning aan te passen. 

- In juli 2019 heb ik 16 zonnepanelen laten installeren die samen 5040 wp leveren en een geschatte opbrengst hebben van 4830 kwh per jaar.

- September 2019  aanschaf van infraroodpanelen. (per paneel/woonruimte apart te regelen via een thermosstaat) 

- Half februari 2020 werkte mijn warmtepompboiler (voorziet alleen in warmwater)

Doordat ik een half seizoen de zonnepanelen op mijn dak dat liggen (opbrengst ongeveer 2100kwh) , heb ik in de winter van 2019/2020 het redelijk goed warm kunnen krijgen met mijn infrarood panelen en op de achtergrond stand-by de CV nog. Vanaf half februari is mijn CV er ook uitgegaan, dit kon omdat de warmtpompboiler was geïnstalleerd die mij voorzag van warmwater. Vanaf dat moment was het gasverbuik nul. Later in het jaar is de gasmeter eruitgehaald.

- Voor de winter van 2020/2021 wordt er beneden een energiezuinige airco geplaatst die ook kan verwarmen, dit gebeurd ook op de eerste verdieping in alle vertrekken.

- Beneden aan de noord zijde komt een kunststofkozijn met trippleglas evenals op de badkamer.

 

Bij de afbeeldingen laat ik zien:                                                                                                                                                                                               

-16 zonnepanelen gericht op het zuiden nagenoeg, en de opbrengst hiervan dit jaar.

- De warmtepompboiler.

- De infraroodpanelen.

- Later volgt de airco en het Kunststofkozijn met tripple glas

Bij de koop had de woning energie label C, nu zal die een voorlopig A energielabel hebben of meer hebben. (aardgas vrij, zonnepanelen, warmtepompboiler, infra roodpanelen en airco verwarming)

Kenmerken

Bouwjaar: 1980
Energielabel: C
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Isolerende kozijnen, Warmtepompboiler, Infraroodverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Airco, Regenwater hergebruik, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Led lampen, Keramisch fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Gordijnen, Meubels, Moestuin, Vogelbehuizing, Groene energie, Bouwkundig advies, Spouwisolatie (spouwmuur), Luiken, Lucht/lucht warmtepomp, Waterbesparing overig, Spaarlampen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning heeft nog geen na isolatie. Wel zit ik eraan te denken om de vloer nog extra te isoleren en de zolder. In mijn spouwmuur zit dacht ik minerle/steenwol, wil wel de spouw laten na isoleren maar heb er nog geen goed gevoel bij. Op de beneden verdieping kunststofkozijnen met tripple glas te plaatsen in stappen en op den duur op de bovenverdieping nieuwe kunststofkozijnen met tripple glas. Woning is voorzien van rolluiken rondom, behalve bij de voordeur.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Opbrengst zonnepanelen 4830 geschat Verwarming via airco en infrarood Warmwater via een warmtepompboiler Zoveel mogelijk energiezuinige apparaten

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie

Adviezen

Je kunt veel zelf opzoeken via het internet. Laat je goed informeren. Vraag diverse offertes op want er zitten grote verschillen in qua prijzen. Kijk wat voor jezelf haalbaar is. Kijk bij https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde voor subsidies mogelijkheden.

Ervaringen

Afgelopen winter heb ik in samenwerking met de voorraad opgewekte energie mijn woning goed warm kunnen krijgen met de infraroodpanelen en op de achtergrond nog de CV. Aankomende wintermanden zal alles elektrisch verwarmt worden.

Toekomstplannen

Oktober - december 2020 Energiezuinige Aircoverwarming plaatsen beneden en op alle vertrekken boven. (boven moeten nog twee vertrekken worden gedaan) Raam Beneden vervangen aan de noordzijde door kunststof met tripple glas. Verbouwing badkamer oriëntatie wat mogelijk is 2021- ............ Beneden kunststof kozijn voor met tripple glas (e.v.t. met koeling/verwarming tussen de diverse glasplaten, nieuwste techniek) Boven nieuwe kunststofkozijn met trippleglas Voor- en achterdeur van kunststof Vloer na isoleren Zolder na isoleren Mogelijkheid onderzoeken na isolatie spouwmuur Elektrisch rijden (dan geen nul op de meter meer 🙂 )



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud