Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 2001, Leeuwarden



Omschrijving

We hebben de woning "bijna nul op de meter" gemaakt. 

Bijna, want we hebben nog een sfeerhaard (gasverbruik < 20 m3/jaar).

De CV-ketel is in het voorjaar van 2018 vervangen door een 9kW luchtwaterwarmtepomp. Er zijn nu 29 zonnepanelen. We hebben wat kleine stappen ondernomen om verspilling terug te dringen, zoals standby killers en een nieuwe pomp voor de vloerverwarming, alleen in de woonkamer. Het was niet nodig radiatoren te vervangen.

In november 2019 hebben we de instellingen van het systeem wat bijgesteld, en de hele woning blijft nu lekker warm (iets meer dan 20° in bijna alle ruimten, gaat zelfs beter dan met CV ) ook bij strenge vorst. De aanvoertemperatuur van de radiatoren is max. ca 38°. Het stroomverbruik ligt in lijn met de verwachtingen: In een jaar met een zachte winter leveren we per saldo terug.

Kenmerken

Bouwjaar: 2001
Energielabel:
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Zonnepanelen (PV), Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Led lampen, Stand-by-killer

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning was redelijk geisoleerd bij de bouw in 2001. Wij kochten de woning in 2007 en hebben geen extra isolatie-maatregelen genomen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Verwarming en warm water door middel van luchtwater warmtepomp 9kW. Energieopwekking met 29 zonnepanelen.

Hoe is de ventilatie geregeld?

WTW-unit, balansventilatie, aangebracht bij de bouw in 2001

Adviezen

Zijn bestaande radiatoren geschikt voor gebruik met warmtepomp? Alle radiatoren, dus ook ouderwetse en zelfs antieke, werken prima met lage aanvoertemperaturen, maar het vermogen is lager. Bij het vervangen van de CV door een warmtepomp er kans dat de capaciteit van de radiatoren te klein is om een ruimten warm genoeg te maken. Maar soms valt het reuze mee. Het is mogelijk te controleren of de radiatoren geschikt zijn voor gebruik met de warmtepomp: Dit doet u door de aanvoertemperatuur van het CV-water met de thermostaat van de CV-ketel terug te brengen naar bijvoorbeeld ca. 50°. Met een 'slimme' thermostaat kunt u de installatie weersafhankelijk regelen, en ook de stooklijn instellen, bijvoorbeeld met voetpunt op 25° en eindpunt op 48°. De CV gedraagt zich dan op de zelfde manier als de warmtepomp, en u controleert of het wam genoeg wordt.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud