Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 2013, Heeze

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Het huis is een geschakelde woning met extra isolatie van het casco en ruiten met drie lagen glas. Volledig elektrisch, energievoorziening met 9 kW piekvermogen aan zonnepanelen. Warm water met warmtepomp lucht/water en de verwarming met warmtepomp lucht/lucht. Woning 550m3. Verlichting voornamelijk led met hier en daar nog een spaarlamp. Zoveel mogelijk energie zuinige apparatuur ihb de vaatwasser, koel-vriescombinatie en wasmachine. Inmiddels ook PV panelen gelegd voor de elektrische auto, 2000kWh voor 10.000 km/j.

Kenmerken

Bouwjaar: 2013
Energielabel: A+++
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is naar een EPC = 0,19 gebracht binnen een project waar EPC = 0,8 als basis stond. Aan de basis van de keuze van de isolatie staat een PHPP berekening. Met deze berekening kan een keuze gemaakt worden welke soort isolatie het beste past. Op de buitenmuren is hoofdzakelijk 20 cm harde persing gebruikt naast EPS 30 cm. RC waarde tussen de 7,5 & 10.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning en het E gebruik worden gecompenseerd met 24 panelen 250Wp. De uiteindelijke opbrengst is 4700kWh. Hierdoor is de woning EPC = 0.

Hoe is de ventilatie geregeld?

De ventilatie is een WTW Stork 930

Adviezen

Het is belangrijk dat je een berekening hebt van de energieverliezen die de woning heeft. Dit kan een PHPP berekening zijn. Het is verder verstandig om de woningisolatie en installatie aan te pakken vanuit een integraal plan. Het zal blijken dat de afwegingen die je maakt een keuze wordt tussen investeren in de isolatie of in de installatie.

Ervaringen

Ik heb de PV installatie zelf aangebracht, de extra isolatie, WTW installatie en 3 lagen glas zijn keuzes die zijn voortgekomen uit de PHPP berekening. Door deze mogelijkheid aan keuzes is de EPC zo laag dat minimale verwarming eenvoudig met een Lucht/Lucht warmtepomp (airco) kan worden uitgevoerd. Een uitkomst in zomer en winter. Hierbij dient aangetekend dat we ook screens als zonwering hebben aangebracht om de temperatuur in het huis niet te hoog te laten oplopen in de zomer.

Toekomstplannen

Onze woning is in principe energieneutraal en met de huidige mogelijkheid van salderen is de energie ook budgetneutraal. Momenteel onderzoek ik de mogelijkheid van windenergie. Ik moet ongeveer 2000kWh van de zomer naar de winter brengen (voornamelijk verwarmen), mogelijk dat ik dit met windenergie kan compenseren. Daarnaast kijk ik naar een opslagsysteem om de nachten te compenseren zodat dit niet meer uit de saldering hoeft te komen.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud