Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1906, Leiden



Omschrijving

Wij wonen in een tussenwoning uit 1906 die we helemaal gestript en verduurzaamd hebben. De belangrijkste maatregelen zijn:

1. Isolatie van dak, gevels en vloer naar de normen van een nieuwbouwhuis

2. Installatie van een warmtepomp

3. Installatie van een zonneboiler

4. Installatie van zonnepanelen

5. Installatie van een balansventilatie

Kenmerken

Bouwjaar: 1906
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Installatieadvies, Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak binnenkant (dakisolatie), Vegetatiedak (groendak), Dakisolatie binnenkant, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie gevel buitenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Buffervat, Vloerverwarming, Convectoren, Hotfill, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

We hebben ons huis volledig gestript en daarna het dak van binnenuit geïsoleerd en afgewerkt met PIR platen, de mooie buitengevel aan de voorkant met PIR platen met een gipsplaat erop aan de binnenkant en de achtergevel aan de buitenkant met polystyreen. Verder is er een nieuwe geïsoleerde betonvloer op de begane grond aangebracht m.b.v. betonnen balken.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De verwarming van ons huis wordt verzorgd door een lucht/water-warmtepomp. Deze verzorgd ook de warmwatervoorziening en wordt daarbij ondersteund door een zonneboiler. De warmwatervoorziening in de keuken wordt verzorgd door een elektrische geiser.

Hoe is de ventilatie geregeld?

We hebben een balansventilatiesysteem.

Adviezen

Ik kan iedereen afraden om een oude kap aan de binnenkant te isoleren, ik heb het zelf gedaan en het heeft me heel veel tijd gekost, omdat alles schots, scheef en doorgebogen is. Het is duurder, maar ook veel netter om het dak te strippen en aan de buitenkant nieuwe geïsoleerde dakplaten aan te brengen. Positief hieraan is ook dat je geen binnenruimte verliest. Ik zou de hele installatie aan laten leggen door één installateur die aantoonbaar ervaring heeft met dit soort installaties en het inregelen daarvan.

Ervaringen

Het huis is zeer comfortabel door de vloerverwarming beneden, de goede isolatie en de ventilatie. We zijn in de praktijk veel zuiniger dan dat de installateur had berekend. Het was wel een uitdagend traject, omdat er veel tegenstrijdige meningen zijn over installaties en de mogelijkheden tot isolatie. Daarnaast wil je eigenlijk één partij die alles op elkaar afstemt en alles inregelt. Het tweede aspect wat lastig is, is dat we eigenlijk alles in één keer moesten doen, waardoor we echt geld hebben moeten schrapen om alles voor elkaar te krijgen. De afgelopen twee jaar ben ik nog bezig geweest met verbeteringen in met name het reduceren van het geluid dat veroorzaakt wordt door de ventilatie en de warmtepomp.

Toekomstplannen

Ik wil nog dempers plaatsen op de WTW ventilatie, die worden door de fabrikant aangeraden, maar zijn niet geïnstalleerd door de installateur.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud