Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1937, Amersfoort

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

We halen onze warmte sinds kort uit de schutting: 4 meter schutting warmt water op dat door een kleine warmtepomp geschikt wordt gemaakt voor het huis.

Ons huis stamt uit 1937 en ondanks alle veranderingen ademt 't huis nog veel historie. Oók tijdens de kleine verbouwingen merken we dat: het huis verrast ons steeds weer met nu eens houtrot in de balkkoppen, dan weer het creatieve kleurgebruik in de elektrische installatie 🙁
De verbouwingen zijn voor ons steeds aanleiding geweest om óók te isoleren. Zo is het huis van lieverlee steeds beter ingepakt. Toen de begane grondvloer werd vervangen, hebben we naast een flink pak isolatie ook vloerverwarming aangebracht. De uitbouw achter heeft in 2020 een jasje gekregen.
Inmiddels is de jas zo warm dat we de stap naar een warmtepomp wagen. Een hybride warmtepomp draait al een paar jaar. Nu hebben we de stap gezet naar een efficienter en vooral stiller systeem: de energieschutting.
Zonnepanelen (óók op andere daken) zorgen voor de stroom en we investeren in de wijkwindmolen - de Soesterwijkwiek - die over enige jaren aan de rand van de stad zal komen.

Kenmerken

Bouwjaar: 1937
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Installatieadvies, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Kierdichting, Leidingisolatie, Hybride warmtepomp, Buffervat, Vloerverwarming, Inregelen cv-installatie, Energiemonitor, Slimme meter, Bodem/water warmtepomp verticale collector

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Door de stapsgewijze isolatie, is het een ratjetoe: van 6 cm minerale wol tot 14cm PIR-schuim onder de vloer. Bijna overal zit HR++ glas. Recent zijn de keukenmuren aan de buitenkant geïsoleerd, isolatiewaarde Rc 4,8. Daar is een sierpleister als een mooie maatpak omheen gezet.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Energie-schutting: Een kleine warmtepomp is gekoppeld aan een metalen schutting in de tuin. Hiermee 'winnen' we geruisloos warmte, zonder grote ventilator. Er hangt nog een CV-ketel naast, maar we hopen dat die overbodig blijkt te zijn.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Ventilatoren met warmteterugwinning in de woonkamer: twee kokers door de muur met een ventilator en een keramisch element dat zo'n 80% van de warmte redt voordat de lucht naar buiten gaat. Boven staan de ramen op een kier, soms even wijd open.

Adviezen

Voor ons was de aanpak om stap voor stap te isoleren dè manier om het hanteerbaar en betaalbaar te houden. Daardoor was de stap om het gas definitief weg te doen relatief gering. Het duurde zo 15 jaar, best lang dus. Maar de spaarpot was steeds voldoende om het uit te kunnen voeren.

Ervaringen

De hybride warmtepomp, aangesloten op onze schutting, zorgt dat ons gasverbruik richting 0 gaat en is heerlijk stil. We merken geen verschil in comfort. Tot nu toe was de aanleg van de vloerverwarming de beste impuls voor het comfort in huis én de gas besparing. De vloerverwarming is een 'droogbouw' systeem. Dat betekent dat er geen cement of beton aan te pas kwam. Daardoor was de verbouwing (relatief 🙂 snel achter de rug en is de vloer super snel warm.

Toekomstplannen

Als de 'warmtebatterij' in de tuin is geboord, kunnen we vast onze gasaansluiting opzeggen. Verder lijkt een groen dak ons heerlijk voor de verkoeling in de zomer en ondertussen worden de buien netjes opgevangen. Stap voor stap werken we aan het afkoppelen van regenwater afvoer.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud