Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 2005, Zoetermeer



Omschrijving

Energieplus (negatieve energie rekening) en passiefhuis is onderdeel van de Groene Kreek. EPC (2005) < 0,0. Woning heeft een aparte strenge GroenVerklaring (RVO) waarmee een  aardige korting op de financiering voor alle duurzame investeringen.

De wijk Groene Kreek is tot stand gekomen op initiatief van de lokale milieugroep 21 en is ontworpen door BEAR architecten (Gouda). Dit project bestaande uit 65 woningen waarvan 45 energienul voorbereid is gebouwd met een isolatiewaarde die het mogelijk maakt om de woning energienul te laten zijn en zelfs passiefhuisniveau kunnen bereiken. Van de 45 woningen zijn er (2020) 3 woningen energienul energienul of zelfs energieplus! 

De zogenaamde A woningen hebben een zwevende energiedak voor zon PV en thermisch. De B woningen hebben een zadeldak waar direct zonne energie op kan. Bij de bouw van dit unieke duurzame project verdween de subsidie voor duurzame energie waardoor kopers hun energiedak niet gingen benutten. In de loop der jaren zijn er wel PV installatie gerealiseerd en zullen naar verwachting in 2030 alle daken zijn benut waar voor zijn gebouwd. Jammer is dat er verschillende ondersteunignsconstructies (met meer materiaalgebruik) en andere projectie van zon PV zijn gemaakt waardoor er geen harmonisch en evenwichtig beeld is ontstaan (architectonische verrommeling). 

De A woningen kunnen vanuit hun basis ontwerp worden vergroot door optopping en of het verschuiven van de achtergevel (HSB) dieper in de tuin
De woning kent al sinds de oplevering een negatieve energierekening (incl netbeheerkosten die de grootste post bovendien is). De NCW over 30 jaar is € 65.000,- obv  de BB eis 2012. De duurzaamheid levert dus op integrale wijze zijn meerwaarde (negatieve energiekosten over de hele levensduur, super comfortabel, geen CO2 (door eigen duurzame energie uit zon), toekomstbestendig.
 

Het binnengebied met de Kreek heeft de functie van wateropvang (klimaatadoptatie), groen, vissen, schaatsen en zwemmen. Voor de sociale cohesie en het borgen van het open karakter zijn er privaatrechtelijke  afspraken (algemene akte Groene kreek) gemaakt met de gemeente Zoetermeer. Iedere eigenaar en rechtsopvolgers  moeten de erfscheiding op maximaal 1 meter houden en de tuin met een beperkt deel terras en zo grootmogelijk deel groen inrichten. Dit ivm met klimaatadportatie (waterberging, biodiversiteit, hitte stress)

De waardering van bewoners is groot voor het binnengebied door de natuur en het groen. In warme zomers wordt er vol op gezwommen in de Kreek en gevist!

De uitvoerende partijen (Bouwfonds MAB en Ballast Nedam en de installateur Giebert de Graaf) waren niet bepaald de geschikte partijen voor dit unieke project. In plaats op duurzame kwaliteit te bouwen werd er weer duidelijk op geld gestuurd. Vakbekwaamheid was soms ver te zoeken en en zelfs misleiding van kopers (99% leken) werd niet geschuwd. 

De verkopende makelaars hadden en hebben ook geen kennis van zaken, waardoor helaas zelf geïnteresseerde afhaakte.

 

 

 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 2005
Energielabel: A++++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Passiefhuis, Ecowoning, Huis met eco-materialen, Houtskeletbouw, Bedrijfsmatig betrokken als: advies, ontwerp bouw begeleiding, monitoring, inspectie

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Interieurontwerp, Ontwerpmaatregelen, Energieleverende woning, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Overige concepten, Dakisolatie bij bouw, Buffervat, Hotfill, Pompschakelaar, Centrale balansventilatie, Ventilatieroosters, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Tuininrichting, Regenwaterafkoppeling, Vogelbehuizing, Drinkwaterbron, Deelauto, Elektrische auto, Groene energie, Hergebruik, Aanbouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Natuurgips, Milieuvriendelijke verf, Hout, Kalkhennep, Isolerende kozijnen, Gebruikte materialen, Overige bouwmaterialen, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Luiken, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Vloerverwarming, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Zonnepanelen (PV), Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Gordijnen, Meubels

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Dit project bestaande uit 65 woningen waarvan 45 energienul voorbereid is gebouwd met een isolatiewaarde die het mogelijk maakt om de woning energienul te laten zijn en zelfs passiefhuisniveau kunnen bereiken.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Met minimum aan installaties (bodemlus warmtepomp, balans WTW, zonnecollector en zon PV) die helemaal afgestemd op de zeer lage energievraag. De ondersteuningsconstructie voor zon PV en zon thermisch is met een circulaire constructie (minimaal materiaal/grondstof) gebruik gerealiseerd.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Geen actieve regeling. handmatig in drie waarden waarbij de standaard voldoet aan een ventilatievoud die voldoet aan een gezond binnenmilieu (kleine dan 900 PPM)

Adviezen

De basis van het ontwerp zou 'de energie- en milieuprestatie standaard' moeten zijn van het bouwen en renoveren van nu in plaats van de tussen eis als de BENG is! Ook wat de MPG betreft Zet makelaars bij aankoop en verkoop buiten spel en bespaar zo maar € 4000,- Makelaars in NL hebben veelal totaal geen kennis over duurzaamheid of interesse, stralen dit ook niet uit. De makelaar van van dit project pleegde zelf anti promotie en wist totaal niets! Voor hun rol vragen zij wel commercieel de hoofdprijs voor wat simpel papierwerk bij de aankoop / overdracht.

Ervaringen

Comfort is zeer aangenaam (temperatuur en RV is zeer constant respectievelijk 20 grd +/- 0,5 en RV 50 % +/= 10%. In de zomer verzorgd koude uit de bodem voor een aangename binnentemperatuur van maximaal 25 grd C terwijl het buiten ruim 35 grd C.

Toekomstplannen

Slimme opslag van energie om hiermee de afhankelijkheid van het e-net af te bouwen. Smart grid en elektrische laden en ontladen van de e-auto (bidirectioneel) Mogelijk smart grid in samenwerking met Stedin. DC netwerk met regelbare blok/wijkbatterij.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud