Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning- 2016, Houten

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Moderne tussenwoning uit 2016 in de ecowijk Mandora in Houten. Uitstekende isolatie, 14 zonnepanelen, een grondwarmtepomp voor al het warmwater, een WTW balansventilatie en een douche WTW zorgen ervoor dat een gezin van vijf personen nagenoeg 0 op de meter is. Daarnaast hergebruiken we regenwater om de WC's door te spoelen en de was mee te doen. Het overige regenwater wordt in de vijver en tuin opgevangen.

Kenmerken

Bouwjaar: 2016
Energielabel: A+++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Onderdeel van VvE, Energiezuinige woning, Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Aardgasvrij, Ecowoning, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Architectuur, Ontwerpmaatregelen, Dakisolatie binnenkant, Wandisolatie buiten, Kruipruimte/ kelderisolatie, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Hout, Gebruikte materialen, Kierdichting, Leidingisolatie, Warmtepompboiler, Vloerverwarming, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Zomernachtkoeling, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Temperatuurregeling per vertrek, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Zuinige wasdroger, Vloerbedekking, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Het is prettig in huis, je vergeet dat er zoiets als verwarming bestaat: zelfs als het buiten -10 is dan is het 's ochtends gewoon nog 20 graden zonder dat de kachel (warmtepomp) hiervoor 's nachts iets heeft moeten doen: een goede isolatie! In de zomer is het binnen heerlijk koel, zelfs met de vele (dak)ramen op het zuiden. De WTW (warmte terug win) balansventilatie zorgt voor een prettig binnenklimaat en verhoogt de isolatiewaarde aanzienlijk. De doucheWTW zorgt er voor dat we met vijf personen nog steeds ruim voldoende warm water hebben elke dag uit een vat. De forse dak- en grondisolatie en het driedubbel glas (en het ontbreken van koude bruggen als brievenbus en afzuig-afvoer) zorgen ervoor dat de woning zijn temperatuur goed behoudt.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Met 14 zonnepanelen wekken we voldoende stroom op voor ons vijfpersoonshuishouden. De grondwarmptepomp verwarmt en koelt het huis door de lage temperatuursvloerverwarming in de gehele woning en deze warmtepomp warmt eenmaal per 24 uur het boiler vat met water voor douche, bad en keuken op. Er is geen gasaansluiting. Zie isolatie en ervaring voor meer details.

Hoe is de ventilatie geregeld?

De WTW-balansventilatie zorgt voor frisse lucht in huis. De ramen hoeven niet open om voldoende zuurstof binnen te krijgen, ze kunnen echter wel open en dat is ook erg fijn. De ventilatie is nauwelijks hoorbaar.

Adviezen

Als je nieuwbouw doet, steek dan zoveel mogelijk aandacht in je schil: de isolatie en kierdichtheid van je huis. Als je dit goed hebt, en je een goede WTW balansventilatie hebt, dan kan je met een waxinelichtje je huis verwarmen. 🙂 Gebruik het regenwater, dat is goud.

Ervaringen

Het is prettig in huis, je vergeet dat er zoiets als verwarming bestaat: zelfs als het buiten -10 is dan is het 's ochtends gewoon nog 20 graden zonder dat de kachel (warmtepomp) hiervoor 's nachts iets heeft moeten doen: een goede isolatie! In de zomer is het binnen heerlijk koel, zelfs met de vele (dak)ramen op het zuiden. Doordat dit een CPO project is, zijn we vanaf het begin bij het ontwerp van het huis betrokken geweest. Dit heeft ons in staat gesteld een tussenwoning te creeeren van op papier slechts 86 m2 waarin we met een vijfpersoonshuishouden voldoende ruimte hebben, een ruime woonkamer en een atelier aan huis !!

Toekomstplannen

Nog meer focussen op stroomverbruik als de zon schijnt. Buren motiveren tot afkoppelen regenwater afvoer.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud