Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kap-woning - 1910, Oldebroek



Omschrijving

We hebben ons huis, een Veluws boerderijtje, ruim 40 jaar geleden gekocht. Het stal gedeelte (de deel) was toen al verbouwd en de woning was toen al geschikt gemaakt voor dubbele bewoning.
De ene helft van de woning had alleen toegang tot de benedenverdieping (begane grond). De andere helft van de woning bestond uit een stuk benedenverdieping en de gehele bovenverdieping.
Er was 1 aansluiting voor gas, water en elektra. Het gedeelte wat alleen de benedenverdieping had hebben we lange tijd verhuurd (inclusief gas, water en elektra). Dat gedeelte was ook het minst geïsoleerd en we hadden een flinke energierekening. 
In de loop der jaren hebben we verschillende verbouwingen gehad. Die vonden vooral plaats in het gedeelte waar we zelf woonden.  Zo hebben we in 1992 onze woonkamer uitgebreid, in 1993 het dak geïsoleerd en in 1997 een bijkeuken gebouwd. Voor een deel hebben we ook dubbele beglazing geplaatst en vloeren geïsoleerd. Wanneer er weer eens een verbouwing plaatsvond hebben we steeds de isolatiematerialen gebruikt die op dat moment gangbaar waren. Daar is het comfort van de woning al flink mee verbeterd.
4 jaar geleden hebben we een pelletkachel gekocht voor in onze woonkamer en vanaf dat moment hebben we daar de cv niet meer gebruikt.

Het idee ontstond
Ongeveer 5 jaar geleden gaf één van onze kinderen aan graag terug te willen naar Oldebroek en we zijn toen gaan nadenken over hoe we de woning officieel zouden kunnen splitsen. En welke verbeteringen we dan nog aan zouden willen brengen. In dat proces kwam het gasloos wonen ook steeds meer ter sprake. We hebben de afgelopen jaren vaak gebruik gemaakt van de Duurzame Huizen Route om te kijken hoe anderen hier mee bezig waren. Daarnaast hebben we verschillende voorlichtingsavonden van Veluwe Duurzaam bezocht en een energieadviesgesprek gehad.  Welke maatregelen hebben we al genomen en welke zouden we nu nog moeten nemen? Zo hebben we onze plannen langzaam uitgefilterd.

Splitsing woning
In 2018 hebben we de woning officieel gesplitst in twee woningen. De woning is in de lengte gesplitst en er is een brandmuur geplaatst. De helft waar onze kinderen wonen is compleet vernieuwd en gasloos gemaakt. Er was nog nergens vloerisolatie en de buitenmuur was nog steens. Ook waren in sommige delen van onze kant van de woning de vloeren en buitenmuur nog niet (goed) geïsoleerd. Dat hebben we aangepakt. We hebben vloerverwarming aangebracht en verwarmen de woning met een luchtwarmtepomp. De warmtepomp draait vanaf augustus 2018.

Ook het erf moest gesplitst worden. Een oude stenen schuur die recht achter de woning stond moest weg omdat de erfscheiding daar doorheen kwam te lopen. Hier moest ook een nieuwe schuur voor in de plaats komen. We hebben de nieuwe schuur zo laten bouwen dat we 33 zonnepanelen op het zuiden zouden kunnen leggen met de dakhelling op 35 graden. De zonnepanelen liggen er op vanaf half december 2018. We zouden in eerste instantie 33 panelen leggen van 270 wattpiek. Het zijn uiteindelijk 33 van 300 wattpiek geworden, en dat zal waarschijnlijk voor ons genoeg zijn. We hebben wel een plek in de bijkeuken gereserveerd waar we eventueel een zonneboiler kunnen plaatsen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Tot nu toe zijn we erg tevreden over het resultaat. Ons wooncomfort is aanmerkelijk verbeterd. We hebben de pelletkachel na de renovatie opnieuw geplaatst. Overal is ledverlichting aangebracht en we hebben de woning levensloopbestendig gemaakt: geen drempels en een slaapkamer beneden.

Kenmerken

Bouwjaar: 1910
Energielabel:
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Levensloopbestendig, Na-isolatie vloer

Foto's


Extra informatie
Adviezen

- Bereid je goed voor, neem daar de tijd voor. - Ga vooral kijken bij andere woningen. - Plan een energieadviesgesprek

Toekomstplannen

Mochten de zonnepanelen toch niet genoeg zijn, dan hebben we wel een plek in de bijkeuken gereserveerd waar we eventueel een zonneboiler kunnen plaatsen wanneer dit nodig blijkt te zijn.



Beschreven maatregelen
Interviews

Gasloos wonen: goed voorbereiden voor meer woonplezier!
http://www.themanieuws.nl/app/publication/DKOL191/7247#




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud