Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1936, Austerlitz



Omschrijving

Ons huis uit de jaren 30 hebben we van F naar A gekregen voor maar 15.000 euro.

We hebben de spouwmuren en de vloer laten isoleren; de binnenkant van ons dak hebben we zelf gedaan. We hebben 12 zonnepanelen, een hybride warmtepomp en een zonneboiler gekocht.

Kenmerken

Bouwjaar: 1936
Energielabel: A
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie vloer, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR-ketel (Cv-ketel), Hybride warmtepomp, Zonnepanelen (PV), Slimme meter, Spaarlampen, Energiezuinige wasmachine, Zuinige wasdroger, Regenwaterafkoppeling, Deelauto, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Spouwmuurisolatie was spannend omdat onze bakstenen wit geverfd zijn met waarschijnlijk dampdichte verf. We hebben toch de gok met ecoparels genomen (in combinatie met de dampdichte verf kunnen dan soms barsten ontstaan, maar tot nu toe hebben we geluk). De kruipruimte hebben we laten vullen met isolatiechips. Ook sommige lage zadeldakdelen hebben we daar op moeilijke plekken mee gevuld. Achteraf hadden we beide liever met natuurlijker materiaal gedaan.

Beschrijving energievoorziening van de woning

We hebben 12 zonnepanelen. Dat prima is voor de hybride warmtepomp, het pompje van de zonneboiler en de speedcomforts (ventilatortjes voor de verwarming die je nodig hebt bij lage temperatuur verwarming). Verder gebruiken we soms op de plek waar we stil zitten infrarood verwarming. In het tuinhuis hebben we een zuinige airco die kan koelen maar ook verwarmen.

Hoe is de ventilatie geregeld?

We hebben nu een experiment met een kleine goedkope WTW (warmteterugwin) unit in de keuken, maar die maakt wel veel geluid.

Adviezen

Susteen heeft ons van heel goed advies voorzien. Heel fijn dat iemand advies geeft en voorstellen doet, als je zelf geen idee hebt. Ecolibrium heeft verstand van alles en dat is heel fijn want alles grijpt in elkaar. Onze overburen hebben hetzelfde soort huis geweldig 0 op de meter gemaakt. Onze huizen zijn samen een mooi voorbeeld van de 80-20 regel: voor 20 % van de tijd, kosten en moeite haal je 80% van het resultaat. De laatste 20% naar energieneutraal zijn een stuk duurder, intensiever en ingewikkelder, maar wel heel gaaf.

Ervaringen

De installatie van de warmtepomp is belangrijk maar ook de afstelling. Ecolibrium heeft dat voor ons geweldig gedaan. Bij de plaatsing van de zonneboiler communiceerden de micro-omvormers van de zonnepanelen opeens niet meer, waardoor we geen informatie meer krijgen over hoeveel ze produceren. De zonneboiler en zonnepanelen moeten op verschillende stroom groepen. Dit maken we in orde bij de volgende verbouwing.

Toekomstplannen

Elektrisch rijden: Sinds de elektrische deelauto bij ons wordt opgeladen (in afwachting van de derde laadpaal in het dorp), is 12 zonnepanelen niet meer genoeg. We willen dan ook zonnepanelen gaan bijleggen op het tuinhuis. Met een gelijkstroom aansluiting kunnen we dan extra snel een elektrische auto opladen. Passieve verwarming: We willen graag verbouwen naar veel glas op het zuiden, zodat we meer zonlicht in de winter binnen krijgen (op de eerste verdieping hebben we daar al een raam voor bij geplaatst). Ook gaan we dan de decentrale warmteterugwinningventilatie echt aanpakken. Isolatie: We hebben nu nog oud dubbel glas en zullen die ooit vervangen. We zijn bezig de luiken van sier naar werkend te maken. Van het gas af: We willen een elektrische CV als ondersteuner van de hybride warmtepomp en in een nieuwe keuken koken we elektrisch.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud