Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1952, Zeist



Omschrijving

Winnaar juryprijs verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2020
Dit in 1952 gebouwde huis is stapsgewijs geisoleerd, verbeterd en van het gas afgehaald. Het energieverbruik (zie ook plaatjes) is, als voorbereiding op 'van het gas af', eerst substantieel verminderd. Daarna is de woning volgens een doordacht plan 'all electric' geworden. Dat dit nu 'nul op de meter' of 'label A' mag worden genoemd vinden we leuk, fossiel-vrij was het hoofddoel. Met wat kennis, inzicht en DHZ, zo hebben we geleerd, kan ook een jaren 50 woning deze transitie goed doorstaan. Graag deel ik hoe je een cv-ketel het huis uit werkt. Het huis heeft geen machinekamer vol met buffers, leidingen of andere apparatuur. Voor zover aanwezig bevinden die zich in de kruipruimte. Buiten zijn alleen de PV-panelen en de compressor van de warmtepomp een zichtbaar teken van de duurzame aanpak. Wel valt er veel te delen over een geintegreerde en gefaseerde aanpak.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1952
Energielabel: A
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Decentrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Thermostatische radiatorkranen, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Spouwisolatie (spouwmuur), Dakisolatie binnenkant, Zonnepanelen (PV), Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Energiemonitor, Slimme meter, Infraroodverwarming, Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Regenwaterafkoppeling

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Er is een mix aan materialen gebruik. Denk aan glaswol, PIR platen, dunne lagen folie , dit alles met een beperkte Rc waarde van 2 tot 4. HR ++ glas op alle verdiepingen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning is all electric. D.w.z. alles (verwarming, koeling, ventilatie, warm tapwater, koken) werkt op stroom. Op jaar basis produceren we meer stroom dan nodig, uiteraard gebruiken we het net voor de overbrugging tussen zomer en winter.

Hoe is de ventilatie geregeld?

In het woongedeelte is een zogenaamde decentrale ventilatie met warmte terugwinning (een Climarad 2) toegepast. Verder alle ventilatie en afzuiging voorzien van een keerklep en vocht- en bewegingsmelding.

Adviezen

'Van het gas af' met een bestaande woning blijkt goed realiseerbaar. Mogelijk nog meer dan met een nieuwbouw woning is de voorbereiding belangrijk. O.a. het huidige gasverbruik, de isolatie-status, het warmte-afgifte-systeem, het gewenste wooncomfort en uiteraard de ambitie van de bewoners zijn de input voor het maken van een uitvoerbaar plan en de bijbehorende fasering. Adhoc investeren in bijvoorbeeld isolatie, PV-panelen of een nieuwe CV-ketel gaan meestal niet samen met een 'no regret' benadering.

Ervaringen

Voortdurend werken met een geintegreerde benadering van 1) schil (isolatie), 2) warmte-opbrengst (b.v. wamtepomp), 3) warmte-afgifte (b.v. LTV convectoren) en 4) gezonde lucht (b.v. WTW ventilatie) werkt goed. Met betrekking tot warmte opbrengst gebruiken we een lucht water warmtepomp (circa 7kW). Per oktober 2017 is de gaskraan dicht.

Toekomstplannen

De laatste stappen naar nul op de meter en comfortabel wonen zijn nu allemaal uitgevoerd. Zo hebben we een elektrisch doorstroomapparaat voor warm tapwater en een decentrale ventilatie met WTW in het woongedeelte geinstalleerd. Het plaatsen van een aanvullend aantal PV panelen was de laatste stap.



Beschreven maatregelen
Interviews

Winnaar Duurzaamste Huis van Nederland:
Woning van 1945 t/m 2000 groter dan 150m²

 

AD: Jan en Ann uit Zeist maakten hun woning 1952 tot het duurzaamste huis van Nederlanden zo hebben ze dat gedaan

Bron: AD 

 

 

Sublime: Podcast met slimme tips van de bewoner van het duurzaamste huis van Nederland

Klik op onderstaande link om de podcast te beluisteren met handige tips (vanaf 05:00)

Bron: Sublime




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud