Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 2015, Warnsveld

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

In 2015 hebben we onze helft van een twee-onder-een-kap gebouwd met energiezuinigheid als thema, begin 2016 trokken we erin.

Omdat er al een tekening  en bouwvergunning voor traditionele bouw was konden we geen houtskeletbouw toepassen, wat we graag hadden gewild. Uiteindelijk is in samenspraak met de aannemer besloten om luchtdicht te bouwen met hogere isolatie dan destijds standaard en met balansventilatie. Helaas hadden noch de aannemer, noch de installateur hiermee enige ervaring, wat te merken is in het resultaat.

Aanvankelijk stookten we op gas. Later zijn we overgestapt op warmtepomp en hebben we zonnepanelen bijgeplaatst.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 2015
Energielabel: A
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Plusenergiewoning, Bedrijfsmatig betrokken als: De twee warmtepompen zijn gerealiseerd door Schimmel Techniek uit Barneveld. Deze duurzame installateur kan ik van harte aanbevelen. Zij leveren en installeren niet alleen de warmtepomp, maar doen ook zelf de grondboring van de W/W-warmtepomp en verzorgen zelfs de vergunning die daarvoor nodig is, van aanvraag tot realisatie!

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Kierdichting, Leidingisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Warmtewerende folie, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Regenwaterafkoppeling, Compostbak, Vogelbehuizing, Elektrische auto, Groene energie, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Energieleverende woning, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Ontwerpmaatregelen, Passieve zonwering

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Ondanks dat de isolatiewaarden niet heel hoog zijn (vloer: Rc=4, buitenmuren: Rc=6, dak: Rc=8), verbruikt dit huis weinig energie voor verwarming. Dat komt vooral ook door kierdichting (luchtdicht bouwen), in combinatie met balansventilatie.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Tijdens de bouw heb ik lang getwijfeld of ik met warmtepomp zou gaan verwarmen of met een gasketel. Vanwege de stand van de techniek in 2015 heb ik aanvankelijk met een kleine gasketel verwarmd: een 12 kW ketel van Intergas, die ingesteld stond op maximaal 50% van zijn capaciteit en max 35ºC CV-water. Dat geeft ook de lage energiebehoefte van het huis aan en daarmee functioneerde die al als een warmtepomp. Wel is al bij de bouw het hele huis voorzien van vloerverwarming. Het warme water werd voorzien door een indirect (door de CV-ketel) gestookte boiler van 200 liter. Kleiner had wellicht gekund, maar hiermee weet ik zeker nooit tekort te komen. De tapwatertemperatuur stond ingesteld op 45 ºC en voor legionellabestrijding wordt de boiler eens per maand opgestookt naar 65 ºC. Op deze manier worden de stilstandsverliezen van de boiler beperkt. In 2021 ben ik overgestapt op de warmtepomp. Voor het huis is er een warmtepomp met grondbron gekomen, voor het bijgebouw (nu atelier) een lucht-water warmtepomp. Koken deden we al elektrisch, dus nu zijn we volledig gasloos. Bij de bouw zijn er meteen 21 zonnepanelen op de westkant van het dak gelegd. In 2020 kwamen daar nog 19 panelen op de oostkant bij, omdat we elektrisch zijn gaan rijden en van het gas af wilden.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Voor de ventilatie wordt een balansventilatie gebruikt van Zehnder, model WHR 930. Via domotica heb ik deze gekoppeld aan het weerstation van Netatmo, die onder andere de CO2 binnenshuis kan meten, zodat de ventilatie op een hogere stand kan werken wanneer het CO2-niveau oploopt.

Adviezen

3. We hebben kunststof kozijnen met triple glas. Dat glas is prima, maar ik zou nooit meer kiezen voor kunststof kozijnen. Hoe goed ze ook kunnen zijn, ze zijn nooit echt vormvast, waardoor de draaiende delen uitzakken en niet meer goed afsluiten (niet goed meer luchtdicht zijn). Als je voor onderhoudsarm gaat, kies dan aluminium kozijnen; kost iets meer, maar is véél beter in kwaliteit en het blijft ook langer goed. Ga anders voor goede houten ramen, deuren en kozijnen. 4. De kanalen van de WTW zijn van metaal (spirobuis). Die blijken goed te zijn in transport van geluid (reflectie door de buis) van de ene naar de andere ruimte in huis. Beter zou zijn geweest om kunststof luchtkanalen te gebruiken; óf PE-buis waarin het geluid minder reflecteert, óf rechthoekige kunststof kanalen met verdelers, waardoor er geen buis rechtstreeks van de ene naar de andere ruimte in huis loopt.

Ervaringen

1. Kierdichting lijkt soms een grotere bijdrage te leveren in energiezuinigheid dan isolatie. 2. Vloerverwarming beperkt luchtstromen in huis, waardoor niet alle warmte naar boven verdwijnt. Het huis heeft een open trap in de woonkamer, maar het is boven niet warmer dan beneden. 3. We hebben kunststof kozijnen met triple glas. Dat triple glas is prima, maar ik zou nooit meer kiezen voor kunststof kozijnen. Hoe goed ze ook kunnen zijn, ze zijn nooit echt vormvast, waardoor de draaiende delen uitzakken en niet meer goed afsluiten (niet goed meer luchtdicht zijn). Als je voor onderhoudsarm gaat, kies dan aluminium kozijnen; kost iets meer, maar is véél beter in kwaliteit en het blijft ook langer goed. Ga anders voor goede houten ramen, deuren en kozijnen. 4. De kanalen van de WTW zijn van metaal (spirobuis). Die blijken goed te zijn in transport van geluid (reflectie door de buis) van de ene naar de andere ruimte in huis. Beter zou zijn geweest om kunststof luchtkanalen te gebruiken; óf PE-buis waarin het geluid minder reflecteert, óf rechthoekige kunststof kanalen met verdelers, waardoor er geen buis rechtstreeks van de ene naar de andere ruimte in huis loopt. 5. Het gebruik van een warmtepomp met grondbron blijkt een goede keus. Het werkt niet alleen zeer zuinig, maar je kunt er in de zomer min of meer gratis het huis koelen.

Toekomstplannen

Inmiddels zijn de grote plannen gerealiseerd: 1. In 2019 is de gewone auto verruild voor een volledig elektrische auto (Kia e-Niro). 2. In 2020 zijn er 19 zonnepanelen toegevoegd aan de 21 die we al hadden. 3. In 2021 zijn de twee gasketels (huis en bijgebouw) vervangen door twee warmtepompen (resp. bodembron en luchtbron).

Tips

Let bij het (na)isoleren van je huis altijd ook goed op kierdichting. Zelfs als je ventilatieroosters in je ramen hebt is dat een goede zaak, omdat je met kieren weliswaar ook ventileert, maar je die ventilatie niet kunt beheersen, niet kunt sturen. Let bij dakisolatie op luchtdicht aansluiten van het schuine dak op de buitenmuren. Daar zit vaak een enorm luchtlek, waardoor de warmte zó je huis weer uitwaait. Zoek op internet naar de juiste technieken en materialen daarvoor en zoek ook naar de tips Lars Boelen op internet geeft.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud