Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1750, Garminge



Omschrijving

Onze eeuwenoude rietgedekte boerderij was nog compleet ingericht als stal en pakken wij sinds 2019 gefaseerd aan. Waar we het voorhuis uit 1929 in 2014 nog op conventionele wijze geheel hebben aangepakt doen we het met het grote oude gedeelte (voor 1800) anders, hier passen wij waar mogelijk enkel duurzame en natuurlijke materialen toe.

De westzijde is eind 2019 volledig gestript. Begin 2020 zijn wij samen met een aannemer gestart met constructiewerk, inmiddels zijn we toe aan de afwerking, dat doen we op eigen kracht en tempo en met behulp van lokale vakmensen en vrienden en kennisen.

De oude elementen zoals stenen en gebintwerk worden zoveel mogelijk behouden of met oude materialen weer terug gebracht.

Om een goed binnenklimaat te creeeren en om het milieu zo min mogelijk te belasten maken wij gebruik van natuurlijke materialen als houtvezel, jute en katoen isolatie en leem. De kozijnen zijn zoveel mogelijk van inlands lariks met triple en krypton glas aan de noord en westzijde. Als vloer hebben wij een laag van 40-50cm schuimbeton met daarop 9cm woonbeton als afwerklaag. We gebruiken milieuvriendelijke verf.

Voor verwarming maken wij gebruik van vloerverwarming en wandverwarming icm een moderne cv ketel. We hebben voor deze eerste fase bewust gekozen voor een hybrid ready cv ketel, na advies te hebben ingewonnen wachten wij de ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen af. Wel is er een technische ruimte met genoeg uitbreidingsmogelijkheden voor warmtepomp, buffervat en andere oplossingen. De afronding van volgende fases in onze verbouwing en de voortgang van de techniek zullen bepalen wat onze definitieve oplossing voor warm water wordt. Wel voorzien wij op korte termijn zonnepanelen, geplaatst in het land. En er komt nog een tegel- of leemkachel.

Ons erf en weiland is ingericht met behulp van advies van het Drents Landschap (boerenerven cursus) en Landschapsbeheer Drenthe (o.a. singel en overige beplanting), maar nog volop in ontwikkeling. Naast een lange singel met autochtoon plantgoed, een kleine moestuin en een boomgaard hebben wij een stuk weiland waar we voor het maaien en vermaak met regelmaat koeien of schapen uit de buurt op hebben staan. Een deel van het weiland is in 2019 met veel succes ingezaaid als vogelakker, in 2020 is dit stuk opnieuw in gebruik als vogelakker met een grote diversiteit aan bloemen. We hebben zowel voor in de boomgaard als achter op het land kippen lopen.

Toekomstplannen zijn de huidige fase af te ronden en vervolgens te starten met de volgende fases opgebouwd in sanitair en keuken voorhuis, b&b/ kantoren, ouderslaapkamer, buitengebouwen. Het erf en weiland worden gelijktijdig gestaag verder ontwikkeld: buitengebouwen, uitbreiding van de singel, stuk verwildering/ bos, grotere moestuin en kleine akkers.


Op bezoek bij de duurzame woning van Bas Gast

Kenmerken

Bouwjaar: 1750
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Huis met eco-materialen, Woonboerderij, Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Installatieadvies, Interieurontwerp, Ontwerpmaatregelen, Duurzame vakantiewoning, Overige concepten, Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Dakisolatie binnenkant, Gevelisolatie bij bouw, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Wandisolatie binnen, Vloerisolatie bij bouw, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Drievoudig glas, Leemstuc, Milieuvriendelijke verf, Hout, Gebruikte materialen, Overige bouwmaterialen, Kierdichting, Leidingisolatie, Leemkachel, Tegelkachel, Wandverwarming, Vloerverwarming, Natuurlijke ventilatie, Inductie fornuis, Gordijnen, Tuininrichting, Moestuin

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Rieten dak is van binnen geïsoleerd met jute afkomstig van koffiebonenzakken. Wanden zijn als volgt opgebouwd: natte leem, houtskeletbouw opgevuld met houtvezel flexibele plaat, esb, intelligente folie, houtvezelstucplaat, leem. Binnenwanden voorzien van katoenisolatie, tevens akoestische isolatie. Binnenwanden staan op schapenvilt. Vloerisolatie middels schuimbeton 4-50 cm dik, daarboven woonbeton 9 cm als afwerklaag.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Energiezuinige cv ketel gecombineerd met wand- en vloerverwarming.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie, zoveel mogelijk tegenover elkaar te openen ramen, draaikiep-, openslaande en valramen.

Adviezen

Deelnemers duurzame huizenroute, andere woningeigenaren en experts aanhoren en uiteindelijk een keuze maken en daarvoor gaan. Natuurlijke materialen hoeven niet duurder te zijn, in de verwerking zijn ze veel prettiger. Je kan veel zelf doen.

Ervaringen

Veel ervaringen opgedaan in uitzoeken en toepassen van de diverse materialen. Het is een zoektocht waar je moet vetrouwen op advies en uiteindelijk zelf duidelijke keuzes moet maken. Bezoeken van andere huizen en een selectie van leveranciers helpt enorm.

Toekomstplannen

Toekomstplannen zijn de huidige fase af te ronden en vervolgens te starten met de volgende fases opgebouwd in sanitair en keuken voorhuis, b&b/ kantoren, ouderslaapkamer, buitengebouwen. Het erf en weiland worden gelijktijdig gestaag verder ontwikkeld: buitengebouwen, uitbreiding van de singel, stuk verwildering/ bos, grotere moestuin en kleine akkers. In deze fase volgt er nog een leem- of tegelkachel en we hebben toilet en wasmachine aansluitingen voorbereid op gebruik van regenwater.



Beschreven maatregelen
Interviews




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud