Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1920, Loo

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

De woning is een oude boerderij die volledig is gestript. Alleen de fundering en de muren zijn behouden bij de renovatie. Bij de renovatie zijn zoveel mogelijk duurzame en natuurlijke materialen gebruikt en is de woning zeer goed geïsoleerd. Als vloerisolatie is 50 cm schuimbeton toegepast (Rc-waarde 5), de muren zijn aan de buitenzijde geïsoleerd met houtvezel isolatie, ca 20 cm dik (Rc-waarde 5). Tevens is een nieuw dak geplaatst met vlasvezelisolatie (Rc-waarde 7). Het glas is drielaags. De woning is losgekoppeld van gas en wordt verwarmd met een massakachel (Tigchelkachel finoven) en infraroodpanelen. Zonnepanelen zorgen voor de opwekking van electriciteit. Een warmtepompboiler haalde de warmte uit de lucht (binnenlucht) en slaat dit op in de boiler voor warmwater.

Ook de nieuwe aanbouw van houtskelet staat op de Duurzame Huizen Route. Je bekijkt hem hier >duurzamehuizenroute.nl/locatie/vrijstaande-woning-2024-loo

Kenmerken

Bouwjaar: 1920
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Ecowoning, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Regenwaterafkoppeling, Infraroodverwarming, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leemstuc, Overige bouwmaterialen, Natuurlijke ventilatie, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is een oude boerderij die volledig is gestript en had energielabel G (steense muur enkel glas en geen noemenswaardige isolatie. Als vloerisolatie is 50 cm schuimbeton toegepast (Rc-waarde 5), de muren zijn aan de buitenzijde geïsoleerd met houtvezel isolatie, ca 20 cm dik (Rc-waarde 5). Tevens is een nieuw dak geplaatst met vlasvezelisolatie (Rc-waarde 7). Het glas is drielaags.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning wordt verwarmd met een massakachel (Tigchelkachel finoven) en infraroodpanelen. Zonnepanelen zorgen voor de opwekking van electriciteit. Een warmtepompboiler haalde de warmte uit de lucht (binnenlucht) en slaat dit op in de boiler voor warmwater. De warmtepompboiler heeft het echter na zo'n 6 - 7 jaar al begeven. Mogelijke oorzaak is te hard gewerkt door een te hoge onderdruk en feitelijk een verkeerd advies bij de installatie. Op dit moment hebben we een kleine elektrische boiler in gebruik en zoeken nog naar een beter alternatief. We hebben al meerdere installatie adviezen gekregen en concrete offertes voor warmte pompen. Ieder advies kwam echter uit een op een warmte pomp met een grote buitenunit. Een buitenunit vinden wij echter een flinke hoeveelheid geluidsoverlast creëren en serieuze opties voor geluidsreducerende maatregelen zijn beperkt aan ons geadviseerd.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Uit de verplichtingen van het bouwbesluit is er een ventilatie op de badkamer en toilet. De overige ruimtes wordt vraaggestuurd geventileerd (actief open zetten van een raam).

Adviezen

Als je begint aan een renovatie, besteed voldoende tijd, energie en geld aan de ruwbouw en isolatie. Dat doe je slechts één keer. Afwerking is te faseren en later uit te voeren. Kies een goede aannemer die meedenkt en gaat voor kwaliteit. Wij hebben gekozen voor een renovatie aannemer die gedegen en goed werkt levert.



Beschreven maatregelen
Interviews




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud