Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1938, Tilburg

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Vrijstaand woonhuis, bouwjaar 1938, glas-in-lood ('ingepakt in dubbel glas') in stalen ramen rondom. Pannendak is in 2002 vernieuwd waarbij isolatie onder de pannen is aangebracht. Drie gevels PUR in spouw gespoten (2008). Eén gevel was alleen steens muur. Deze is in 2016 voorzien van een isolerende voorzetwand (PIR) met wandverwarming erin. Enkele ramen voorzien van rolluiken. Groot dakoverstek geïsoleerd. Bodemisolatie onder houten vloeren gespoten met biofoam korrels. De van oorsprong kolengestookte CV installatie is grotendeels nog origineel (met aanvulling van voornoemde warmtewand). De warmtebron bestaat nu uit een  forse zonnecollector met 100 heatpipes, een lucht-water warmtepomp (16kW), gevoed door stroom uit eigen PV-panelen. Alles aangesloten op een warmte-opslagvat van 1500 ltr. Na vier winters zonder problemen hebben we in 2018 het gas afgesloten! Momenteel wordt gewerkt aan een overdekt zwembad waarin 's zomers de overtollige warmte van de heatpipes wordt 'gedumpt' om die er in het najaar weer uit te halen met een kleine ww-warmtepomp tussen zwembad en warmte-opslagvat. De bedoeling is om met de teruggeleverde stroom dan ook nog het vast recht te bekostigen. 

Foto's volgen nog.

Kenmerken

Bouwjaar: 1938
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Nulenergiewoning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie kruipruimte/kelder, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leidingisolatie, Luiken, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Buffervat, Wandverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Regenwater hergebruik, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Spaarlampen, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Radiatorfolie, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak

Foto's


Extra informatie
Beschrijving energievoorziening van de woning

energie komt van PV-panelen, zonnecollector en lucht-waterwarmtepomp, alles gekoppeld aan een 1500-ltr buffervat. Verwarming in woonhuis geschiedt met de oude cv-installatie die er vanaf de bouw (1938) aanwezig is. Deze installatie is destijds berekend voor een ongeïsoleerde situatie, en kan, nu het huis redelijk geïsoleerd is, met lage temperatuur (45-55 *C) het huis goed verwarmen. Voor extra comfort is een lichte wandverwarming in de huiskamer aangebracht.

Hoe is de ventilatie geregeld?

grotendeels natuurlijke ventilatie. In badkamer en toiletten mechanische ventilatie aanwezig.

Adviezen

Kies een installateur die voldoende ervaring heeft in de energietransitie.

Ervaringen

Installatiebranche is nog vreselijk conservatief. Daarenboven vaak nog met een houding van: 'wij weten het wel'. Werkoverleg en informatie uitwisselen is not done. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt en laat je vooraf goed informeren.

Toekomstplannen

warmte-opslag in zwembad en kleine WW-warmtepomp om buffervat in de koudste dagen voor te verwarmen zodat de lucht-warmtepomp niet op volle kracht hoeft te draaien.



Beschreven maatregelen
Interviews

Vrijstaande jaren ’30 woning van het gas af
De in 1938 gebouwde woning van Piet van Breugel is sinds 2018 volledig aardgasvrij. In 1990 verhuisde Piet samen met zijn vrouw naar het vrijstaande huis in Tilburg. De oude bedrijfswoning naast een kwekerij is veranderd in een comfortabel en duurzaam woonhuis. Piet vertelt hoe je zo’n oude woning in stappen toekomstbestendig maakt. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november stelt Piet, net als honderden huiseigenaren in Nederland, hun woning open voor bezoekers.
Lees het hele interview >




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud