Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1949, Wageningen



Omschrijving

Renovatiewoning: energiecentrale. Het huis is vrijstaand en in 1949 gebouwd. Wij wonen er vanaf 1986. In 2009 zijn we begonnen met het maken van plannen voor de renovatie tot een 'Energie+' woning, samen met Origins Architecten (Jamie van Lede). In 2011 was de verbouwing voltooid.

Uitgangspunt bij de renovatie was een zo hoog mogelijk resultaat te behalen wat betreft energiebesparing/-winning terwijl ook de architectuur en het ecologisch concept belangrijke randvoorwaarden waren. Er is gekozen voor PV panelen met het hoogste rendement (Sunpower, 13.3 kW piek), voor resolplaten als isolatie (meest effectief per eenheid dikte), HR++ glas, isolerende binnenluiken, energiezuinige apparatuur, led lampen en vloerverwarming met warmtepomp.

Door de combinatie van maatregelen is er een enorme energie besparing t.o.v. de uitgangssituatie van meer dan 80 %, waardoor het mogelijk is dat er een energieoverschot is van 8500 kWh. In onze situatie zou een PV piekvermogen van minder dan 5.5 kW piek al genoeg zijn om het totale energieverbruik te dekken. Het huidige overschot is meer dan genoeg om puur elektrisch te kunnen autorijden. We beschikken sinds november 2013 over een geavanceerde elektrische auto met een grote actieradius, de Tesla model S.

Het ecologisch concept is dat de woning de omgeving zo min mogelijk beïnvloedt. Het noorddak en garagedak zijn grasdaken en sluiten goed aan bij de glooiing van de Wageningse berg, de ecologische tuin en de uiterwaarden. Het hemelwater wordt geïnfiltreerd op het terrein. Er is geen verharding. Paden en terrassen worden met de zeis gemaaid, evenals het dak en de natuurlijke tuin. Het toilet is een droogtoilet, en het vaste afval wordt samen met het gft afval gecomposteerd. Dit levert een waterbesparing van 60% en een goede kwaliteit compost. 

In het vakblad Warmtepomp is een artikel gepubliceerd over onze woning. Download en lees het artikel hier.
In de weekkrant De Stad Wageningen is ook een artikel gepubliceerd over onze woning: 'Klimaatneutraal huis aan de Veerweg is een unicum'. Download en lees het artikel hier.

Het huis was in 2012 als enige woonhuis genomineerd voor de Award Duurzame Architectuur 2012. De Award voor duurzame verbetering bekroont bestaande gebouwen waar de renovatie tot een grote verbetering van de duurzaamheid heeft geleid. Download hier het certificaat van de nominatie voor de Award Duurzame Architectuur 2012.

Ons huis bij de verkiezing van 'HUIS VOL ENERGIE de  “beste, leukste, meest aansprekendste energieneutrale huis van Nederland 2012!” winnaar geworden in de categorie 'Renovatie'. We kregen 800 stemmen! Heel veel dank aan alle stemmers. De winnaar in de categorie 'Nieuwbouw' kreeg ruim 350 stemmen en die in de categorie 'Pionier' ca. 55 stemmen.De laatste werd benoemd tot 'ambassadeur' van 'Huisvolenergie'.Van de prijswinnaars waren wij de enige particulier zonder commercieel belang.Het juryrapport is te lezen en te downloaden op:https://www.huisvolenergie.nl/winnaars-verkiezing-beste-energieneutrale-huis-van-nederland-2012
 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1949
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie buitenkant, Vegetatiedak (groendak), Wandisolatie buiten, Leidingisolatie, Actieve zonwering, Luiken, Passieve zonwering, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Zonnepanelen (PV), Vloerverwarming, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige wasmachine, Zuinige wasdroger, Led lampen, Architectuur, Ontwerpmaatregelen

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Isoleer, neem warmtepomp en hoogst mogelijke rendement zonnepanelen. Elektrisch rijden is geweldig.

Ervaringen

Door de combinatie van maatregelen is er een enorme energie besparing t.o.v. de uitgangssituatie van meer dan 80 %. Inmiddels rijden we ca. 20.000 km. per jaar elektrisch (ca. 4000 kWh). Het onder 'Energieverbruik' opgegeven verbruik (5800 kWh) betreft het huishoudelijk verbruik. Nog steeds hebben we een overschot aan energieproductie op jaarbasis.

Toekomstplannen

WTW uit ventilatielucht: inmiddels uitgevoerd (2014) In 2013 100% elektrische auto: inmiddels uitgevoerd (2013)



Beschreven maatregelen
Interviews

Energiezuinig en comfortabel wonen in een plusenergiewoning
In de mooie glooiende omgeving van Wageningen is de plusenergiewoning van Trudy en Willem van Riemsdijk te vinden. De woning met energielabel A+++  levert nu energie op maar dat is heel anders geweest! ‘’Onze woning was niet zuinig en had zelfs energielabel G, we waren €4000 per jaar kwijt aan energie maar na een flinke renovatie krijgen we nu zelfs €300 terug!´´ vertelt Trudy van Riemsdijk. De woning is een inspiratiebron voor iedereen die graag zijn woning energiezuiniger wil maken.

In 2010 startten Trudy en Willem van Riemsdijk met de renovatie van hun woning. Trudy van Riemsdijk vertelt over het project: ‘’We hadden ons al jaren verdiept in duurzaam wonen en gingen de uitdaging aan hoe we onze bestaande woning zo energiezuinig mogelijk konden maken. Daarnaast vonden we het ook belangrijk dat het architectonisch er mooi uit kwam te zien en dat het op een natuurlijke manier in het landschap zou passen. Met een deskundige architect en aannemer hebben wij ons doel behaald en hebben we zelfs een plusenergiewoning!’’ De woning heeft een grote diversiteit aan duurzame toepassingen die het wooncomfort verhogen. ‘’De kamers in de woning hebben we opnieuw ingedeeld, zo zijn ze ruimtelijker geworden en is het heel prettig wonen.’’ vertelt Willem van Riemsdijk. Hij vervolgt: ‘’Maar dit betekende ook dat we meer en grotere ruimtes moesten gaan verwarmen. Door de goede isolatie en het gebruik van de warmtepomp kost dit ons niets extra’s en komt hier zelfs geen gas aan te pas.’’

Van zonnepanelen tot droogtoilet
Behalve de warmtepomp en de isolatie heeft de woning nog meer  duurzame toepassingen. Zo is er 70m2 aan zonnepanelen geïntegreerd in het dak. Deze leveren energie voor het huis maar ook voor de elektrische auto. Het huis is voorzien van HR++-glas en luiken aan de binnenkant van de woning die de warmte en kou buiten houden. Ook is er een vegetatiedak aangelegd waar in de zomer veel bloemen op bloeien. Een uniek item in het huis is het droogtoilet. Dit toilet wordt niet doorgespoeld met water en bespaart zo veel drinkwater. Dankzij een eigen kleine ventilator werkt het toilet reukloos. Het vloeibare afval komt in het riool terecht, het vaste afval wordt gebruikt als compost.

Ervaringen delen
Trudy en Willem van Riemsdijk wonen al een aantal jaren met veel plezier en comfort in hun gerenoveerde woning. Zij doen mee aan de Duurzame Huizen Route omdat zij graag anderen op weg helpen. Trudy van Riemsdijk: ‘’Wij hebben veel ervaring opgedaan tijdens de renovatie van deze woning en dit willen wij graag met anderen delen. Het heeft ons ook veel plezier opgeleverd om er mee bezig te zijn. Wij vinden het leuk om anderen te inspireren en ze op weg te helpen, daarom doen wij mee aan de Duurzame Huizen Route.’’
 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud