Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1955, Oostzaan



Omschrijving

In 2018 hebben we onze jaren 50 split-level bungalow volledig gestript en geheel duurzaam & gasloos gemaakt.

Warmteterugwinning (WTW) douchewater
De afvoer van onze douche is voorzien van warmteterugwinning. Het verse douchewater wordt hiermee voorverwarmd waardoor minder water opgewarmd hoeft te worden.

Warmteterugwinning (WTW) ventilatie
In de woning hebben we een ventilatiesysteem aangelegd met warmteterugwinning. Verse lucht van buiten gaat eerst door een fijnstof filter en wordt voorverwarmd door lucht van binnen die de woning verlaat. Hierdoor gaat er bij het ventilereneen stuk minder warmte verloren en de lucht is schoner.

Grond Warmtepomp met passieve koeling
Ons huis wordt verwarmd door een grond-warmtepomp. Hiervoor is in onze achtertuin 2x 150 meter diep geboord voor een bron met tweetal lussen. De bron levert een constante temperatuur van zo'n 13.5 graden celcius. In de zomer wordt het huis hierdoor indien nodig passief gekoeld door deze temperatuur over een warmtewisselaar met de vloerverwarming te laten lopen.

Vloerisolatie, spouwmuur isolatie, dakisolatie.
Het huis is bij de verbouwing geheel opnieuw en extra geisoleerd. Op het dak liggen 18cm dikke PIR platen met aan beide zijden aluminiumfolie. Soortgelijke platen van 5 cm dik zijn ook aan de binnenzijde tegen de muren aangezet. Ook is er spouwmuur isolatie toegepast met HR++ parels met grafiet. Ook de vloer van het huis is extra geisoleerd.

Driedubbel glas / HR++ glas
De gehele woning is voorzien van driedubbel of HR++ glas.

Regenwateropvangssysteem toiletten & wasmachine
Regenwater dat op het dak valt wordt opgevangen in een 3.000 liter regenwatertank. De toiletten, buitenkranen en wasmachine zijn op deze tank aangesloten.

72 Zonnepanelen
Op het dak van de woning ligt een zonnepanelen systeem van 15kWp. Op een zonnige zomerse dag kan het huis hiermee wel zo'n 90kWh opwekken. De jaaropbrengst van het systeem is zo'n 10.000 kWh.

Slimme Zonnelader elektrische auto
We hebben de beschikking over een autolader met een instelling waarmee de auto enkel geladen wordt als er voldoende zonnestroom is. Op deze manier verbruiken we zo veel mogelijk zelf opgewekte elektriciteit en zo min mogelijk elektriciteit van het net.

Led verlichting
Alle verlichting in en om het huis bestaat uit led lampen en led spots. Buitenverlichting is geschakeld op zonsondergang.

Hoogrendement Houtkachel
De houtkachel heeft een rendement van 85% En door de warmteopslag geeft de kachel nadat het vuur uit is nog zo'n 8 uur lang warmte af. De kachel heeft een vermogen van 2-8kWh. Er wordt minder dan 12mg fijnstof uitgestoten.

Kenmerken

Bouwjaar: 1955
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Ecowoning, Bedrijfsmatig betrokken als: Volledig betrokken bij ontwerp en selectie materialen.

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Architectuur, Nul-op-de-meter woning, Aanbouw, Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Kierdichting, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Warmtepompboiler, Elektrische vloerverwarming, Buffervat, Vloerverwarming, Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Zomernachtkoeling, Regenwater hergebruik, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Stand-by-killer, Moestuin, Elektrische auto

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning had bijna geen isolatie. We hebben grafiet parels in de spouw laten spuiten en er aan de binnenkant nog 5cm PIR tegenaan gezet. Het platte dak heeft 18cm PIR isolatie gekregen. Alle kieren zijn waar mogelijk dichtgezet.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning krijgt grotendeels energie van de aanwezige zonnepanelen. Dit kunnen we ook goed monitoren. We gebruiken geen gas meer. De warmtepomp zorgt voor verwarming van de woning en het water. Deels met elektriciteit en deels met warmte uit de grond vanaf 2x een 150m diepte.

Adviezen

Bedenk een totaalplaatje, maar doe niet alles tegelijk als dat niet hoeft. Denk zelf goed mee met de installateur, want voor iedereen is alles nog best wel nieuw.

Ervaringen

Begin klein en met 1 maatregel tegelijk! We hebben alles overhoop gehaald en dat heeft er voor gezorgd dat we erg uit de planning en kosten zijn gelopen. Begin bijvoorbeeld met zonnepanelen en spouwmuur isolatie. Maatregelen waarvoor je niet hoeft te verbouwen/breken kunnen al heel veel verschil maken.

Toekomstplannen

We willen nog een thuisaccu om ons huis waar mogelijk zoveel mogelijk zelf voorzienend te maken.



Beschreven maatregelen
Interviews


Uitvinder van eigen groen huis

Jerry Renes (38) wilde als kind uitvinder worden. Met lego, een vergrootglas en een lampje bedacht hij een diaprojector of maakte hij een versnellingsbak na. ,,Mijn moeder noemde me vroeger Willie Wortel”, zegt hij lachend. ,,Ik wilde gewoon weten hoe dingen werken.” Zijn droomhuis heeft hij zelf uitgedacht.

Lees verder >

Bron: Noord Hollands Dagblad




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud