Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1955, Zutphen



Omschrijving

We hebben gekozen voor een proces van stapsgewijs isoleren. Qua gevel hebben we gekozen om binnen te isoleren met houtvezel en leemstuc als afwerking. We hebben geen perfect verhaal, maar wel een verhaal bordevol met realistische keuzes, waarvan anderen kunnen leren. Ons energieverbruik is gelijk aan het nieuwbouwhuis met energielabel A dat we hiervoor hadden. En dat zonder groot budget en met diverse stappen te gaan (spouw, zoldervloer, kelder).

Kenmerken

Bouwjaar: 1955
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie zoldervloer, Wandisolatie binnen, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Leemstuc, Hout, HR-ketel (Cv-ketel), Wandverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

We wilden leemstuc gaan uitvoeren en hebben op advies van de uitvoerder direct 6 centimeter houtvezelplaat binnenisolatie geplaatst in combinatie met wandverwarming (beneden). En we hebben overal gezorgd voor dubbel glas. Voor de rest zijn we nog bezig.

Beschrijving energievoorziening van de woning

We gebruiken nu gas. Komende winter wil ik uitproberen of het lukt om de woning verwarmd te krijgen met een maximale aanvoertemperatuur van 50 graden. Als dat lukt, dan komt een warmtepomp in aanmerking (waarvoor ik geen plannen heb op korte termijn).

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie. Beneden hebben we ventilatieroosters in de kozijnen die we 's nachts open zetten. Boven zetten we elke dag de ruimen een tijdje open.

Adviezen

De combinatie van binnenisolatie via houtvezelplaat en leem afwerking is relatief onbekend maar een reuze aanrader. Vooral doordat het qua comfort voldoende is om het huis op te warmen tot zo'n 17 a 18 graden. Wij hebben hiermee gekozen voor dampopen isolatie. Ook dat bevalt goed. We luchten regelmatig en hebben in combinatie met het leem geen vochtproblemen.

Ervaringen

Afgelopen jaar hebben we ongeveer 1100 m3 aan gas verstookt. Er was weliswaar geen strenge winter, maar we hebben wel kantoor aan huis. Het huis wordt dus intensief gebruikt. Het energieverbruik zit qua gas op het niveau van onze vorige woning. Dat was een nieuwbouwhuis was met Energielabel A. Wij zijn erg enthousiast over de combinatie van houtvezelplaat als binnenisolatie en leem als afwerking. Daarmee hebben we de grootste winst gehaald. We stoken voornamelijk de woonkamer/keuken beneden. Door het gebruik van het leem hebben we de temperatuur overdag op maximaal 17 graden. En 's avonds soms een graadje warmer, maar ook vaak niet. Als ik het aan mensen vertel, dan is het moeilijk voor te stellen dat het comfortabel is met 17 graden. Maar wij ervaren 17 a 18 graden juist heel comfortabel. Dat heeft te maken met het leem dat de warmte uitstraalt. In de zomer doe je de verwarming ook niet aan als het 17 graden is. Zo voelt het huis ook. Vraag mij niet de technische aspecten ervan, ik ben een ervaringsdeskundige. Wij hebben warmverwarming in het leem verwerkt, maar we hebben ook een tijd zonder wandverwarming gedaan en achteraf gezien weet ik niet of we hiervoor hadden gekozen. De gewone radiatoren in de woonkamer werken prima en comfortabel. We doen de verwarming 's nachts uit. Daardoor zakt de temperatuur in de woonkamer in de wintermaanden naar 10 a 12 graden. Maar zodra we de verwarming aanzetten, is het direct comfortabel in huis, ook al is de temperatuur nog lang geen 17 graden. We vermoeden dat de leem hier ook aan bijdraagt. We hebben ook geen vochtproblemen door het laten zakken van de temperatuur, omdat het leem een goede bufferfunctie vervult voor het vocht. Ik wil graag mijn ervaringen delen. Iedereen die interesse heeft, mag contact opnemen.

Toekomstplannen

We zijn nu bezig met het aanbrengen van een extra laag houtvezel op de zoldervloer. We hebben nog een spouw van 6 cm die nog niet geïsoleerd is. Hier kunnen we dus nog een reuzestap maken. Maar ik ga deze pas vullen als ik exact weet hoe het materiaal qua dampopen constructie samenwerkt met de houtvezel binnenisolatie die we ook hebben. Ik verwacht dat de verwarmingstemperatuur na het isoleren van de spouw nog verder naar beneden kan. Dus dan komt een warmtepomp ook een keer in aanmerking. Zeg nooit nooit, maar ik verwacht geen mechanische ventilatie in dit huis te gaan toepassen. Het huis functioneert prima en met lage stookkosten in combinatie met natuurlijke stookkosten.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud