Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1964, Heeze



Omschrijving

WINNAAR 2018 vakjury-prijs 'duurzaamste huis van Nederland'.
Categorie: vrijstaande woning 1945-2000

Om ons ideaal om een traditionele woning te transformeren in een duurzame woning te kunnen verwezenlijken, zijn we op zoek gegaan naar een woning die qua ligging, dakoppervlak en staat daarvoor geschikt was. Die woning hebben we gevonden. 
We zijn direct gestart om onze woning in eigen beheer om te bouwen naar een duurzame woning. Allereerst is de schil van de woning grondig aangepakt. Gekozen is daarbij o.a. voor 18 cm buitengevelisolatie (tot op de fundering), de plaatsing van goed isolerende kozijnen, ramen (triple glas) en deuren in de gevel, die met toepassing van stelkozijnen en dichtingsband luchtdicht in de gevel zijn geplaatst, vervanging van de vloeren en de complete vernieuwing van het dak door plaatsing van 28 cm passief huis dakplaten. Verder is nog een stukje groendak aangelegd. De energievoorziening wordt inmiddels verzorgd door 32 zonnepanelen, 4 zonnecollectoren gekoppeld aan een zonneboiler (500ltr) en een warmtepomp met 4 geboorde putten (100 mtr diep) voor bodemwarmte. In huis is ruimte gemaakt voor de benodigde installaties.
Voor de ventilatie hebben we een centrale ventilatieunit met warmteterugwinning. Voor verwarming en ventilatie van de slaapkamers zijn Climarads eveneens met warmteterugwinning geïnstalleerd.
Toiletten worden niet meer gespoeld met schoon drinkwater.
Onze woning is afgekoppeld van het gasnet.

Met onze woning produceren we inmiddels op jaarbasis ca. 2000 kWh méér elektriciteit dan we in de woning gebruiken.

Kenmerken

Bouwjaar: 1964
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Passiefhuis, Bedrijfsmatig betrokken als: Nee

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Installatieadvies, Architectuur, Nul-op-de-meter woning, Energieleverende woning, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Kierdichting, Warmtepompboiler, Buffervat, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Centrale balansventilatie, Decentrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Zomernachtkoeling, Waterbesparing overig, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

We zijn begonnen met het aanpakken van de 'schil' van de woning. De schil is flink isolerend geworden door alle ramen en deuren te vervangen door 3-voudig sluitende kozijnen en triple beglazing (Ug=0,5W/m2 en Uw=0,69W/m2). De gevel is aan de buitenzijde in 2 lagen geïsoleerd met 18 cm (14+4) isolatie (Rc=8,5 en U=0,12), afgewerkt met een stuclaag op glasvezelwapening. Het dak is helemaal vervangen door 28 cm dikke passiefhuis-dakplaten (Rc=8 en U=0,125). Tijdens de verbouw is er in het bijzonder op gelet dat de verschillende elementen goed op elkaar aansluiten en naden en kieren zijn afgedicht, zodat de woning geheel luchtdicht is geworden. Dit is getest met een blowerdoortest.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De energievoorziening wordt verzorgd door 32 zonnepanelen a 300 Wp (=9600 Wp), die in 2020 9440 Kwh leverden. Voor de warmwatervoorziening maken we gebruik van 4 Nibe zonnecollectoren (10m2) die hun warmte afgeven aan een 500 ltr-boilervat. Verder hebben we voor verwarming en warm water een Nibe warmtepomp, waarvoor vier putten van 100 mtr diepte zijn geboord. De woning is van het gasnet afgesloten.

Adviezen

Doordenk vooraf goed wat je wilt, denk in een totaalconcept. Doorloop de volgende drie stappen: 1 wat wil ik / welke behoeften heb ik / welk comfort wil ik hebben? 2 hoe kun je dat zo energiezuinig mogelijk doen? 3 hoe wek je de dan nog benodigde energie op? Let er bij doe-het-zelf, maar zeker ook bij uitvoering van werk door professionele partijen op dat niet alleen de juiste materialen worden toegepast, maar dat ze ook goed verwerkt worden. Grote winst zit hem in de details!

Ervaringen

De ervaringen tot nu toe zijn prima. Het huis doet wat het moet doen en is zeer comfortabel geworden. Door de uitgebreide isolatiemaatregelen aan de schil van de woning hebben we i.c.m. de gekozen ventilatiesystemen nu zomer en winter constante temperatuur en vochtigheid in huis. Altijd voldoende warm water. De energieproductie is wat hoger uitgevallen dan gedacht, waardoor er ruim sprake is van een actiefhuis / plusenergiewoning.

Toekomstplannen

De aanpak van onze woning is een meerjarig project. We hebben onze verbouwingsactiviteiten in 3 fases opgedeeld. We zijn begonnen met de aanpak van de schil van de woning en het aanbrengen van installaties. Het voorkomen van het verdampen van energie is immers van groot belang (wat je niet kwijtraakt hoeft ook niet opgewekt te worden). In fase 2 hebben we een nog bestaande serre op eenzelfde manier vervangen door een energiezuinige aanbouw. Die is (zuidzijde) voorzien van buitenzonwering, om de temperatuur binnen zoveel mogelijk constant te kunnen houden. De beglazing is voorzien van een speciale coating die er in voor-, najaar en winter juist voor zorgt dat de zonnewarmte gebruikt wordt voor verwarming van de woning. De laatste fase bestaat uit de laatste (beperkte) interne renovatiewerkzaamheden i.c.m. isolerende maatregelen. De buitenriolering is geheel vervangen en direct gesplitst in schoon en vuil water. Zodra het gemeentelijk riool dat ook kan, kunnen we deze waterstromen apart afvoeren. Alternatief kan nog worden het 'vuile' water zelf te bufferen en te gebruiken. Op langere termijn willen we ook elektrisch gaan rijden. De kabels voor een laadpaal daarvoor liggen al wel in de grond. Nu de auto nog...



Beschreven maatregelen
Interviews

Duurzaamste huis van Nederland staat in Heeze

Klik op afbeelding om naar het artikel te gaan >

 

Bron: Ton Spoelder (18-12-2018). 'Duurzaamste huis van Nederland staat in Heeze' via: Eindhovens Dagblad




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud