Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1980, Nieuw-Amsterdam



Omschrijving

Deze woning, gebouwd vóór 1980, is door de jaren heen ingrijpend verbeterd: van géén of amper aangebrachte isolatie naar een volwaardige nul-op-de-meter woning. Voorzien van:

  • 6kWp zonnepanelen, zonneboiler, 59 heatpipes
  • Spouwmuur-, vloer-, plafond-, zolder- en dakisolatie.
  • Bronwatersysteem voor toilet
  • Ruimteverwarming:
    1. Lucht-water warmtepomp 4,7kW, COP 4,42
    2. Houtgestookt cv-systeem: 30% stralingsafgifte in woonkamer, 70% warmte-afgifte richting buffervat van 300 liter (hierin eveneens een WW-tapspiraal ter voorverwarming van WW).
    3. Hoog rendement Jaga LT-radiatoren in de gehele woning.
  • Warm water:
    1. Voorverwarming via zonneboiler en 59 heatpipes (6m²)
    2. Voorverwarming via buffervat door warmtepomp en houtkachel. Bij veel zonne-energie kan ook een elektrisch element in het buffervat bijgeschakeld worden.
    3. HR-combiketel als evt. naverwarmer (via propaan-gasinstallatie)
    4. Een sanitair circulatiepompje zorgt voor een continu aanleveren van warm water vanaf zonneboiler, via buffervat en keukenkraan weer retour naar de zonneboiler. Op deze manier is het WW-circuit al voorverwarmd. Indien de temperatuur van het WW te laag is, kan de combiketel bijgeschakeld worden (bijv. voor douche/bad). Voordeel: minder waterverbruik door directe aanwezigheid van voorverwarmd water!
  • Nul-op-de-meter, zelfs inclusief opladen hybride auto.
  • Elektrische energie-opslag: Tesla Powerwall-opstelling die tijdens overproductie van zonne-energie deze opslaat zodat tijdens piekvraag en gedurende avond- en nachturen de opgewekte eigen energie alsnog benut wordt. Pilot-project ism. Eneco CrowdNett
  • Warmte-opslag: Energie in de vorm van warm water boven 45°C wordt opgeslagen in een extra buffer in de kruipruimte. Vooral tijdens zomerse dagen wordt deze warmte afgegeven door de heat-pipes. In koelere dagen wordt de warmte weer gebruikt voor de vloer-verwarming.


Lees ook het duurzaamheidsverhaal van de familie Vermaas >

Kenmerken

Bouwjaar: 1980
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie vloer, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leidingisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Houtgestookte cv-ketel, Elektrische vloerverwarming, Buffervat, Vloerverwarming, Convectoren, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Ventilatieroosters, Domotica, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Radiatorfolie, Regenwaterafkoppeling, Elektrische auto, Hotfill, Waterbesparing overig, Electriciteitsopslag (accu), Kierdichting, Na-isolatie spouw (spouwmuur)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Als na-isolatie zijn de volgende activiteiten uitgevoerd: Begane grondvloer-isolatie (PS 50mm), zoldervloerisolatie (120mm glaswol), spouwmuurisolatie (PUR), kruipruimte-bodemisolatie (300mm), HR++ 2- en 3-laags begane grond, schuine dak-binnenzijden (100m Isobouw).

Beschrijving energievoorziening van de woning

Warm-water: 59 Heatpipes, 105liter zonneboiler, CV-gekoppelde houtkachel, werk(buffer)vat 300liter, 2640liter extra buffer voor opslag overtollige warmte tijdens zomerdagen. Sanitairpomp transporteert (medium is warm drinkwater) en voert de warmte van de heatpipes via zonneboiler naar werkvat, naar de keukenkraan en vervolgens weer terug in de zonneboiler.

Adviezen

Ik ben graag bereid om advies op maat te verstrekken. Veel woningeigenaren willen wel verduurzamen maar de drempel ligt op dit moment nog wel hoog; waar te beginnen, wat is de beste keuze, wie installeert, subsidie?? Onze woning toont vele voorbeelden van de mogelijkheden tot verduurzaming en energiebesparing.

Ervaringen

Veel ervaring opgedaan door het zelf doen. Via FAQ's op internet is veel informatie gevonden.

Toekomstplannen

Graag willen we het aantal zonnepanelen uitbreiden op het nieuwe schuurdak. Ook ben ik voornemens om de Jaga-HR-LT-radiator in de voorkamer te voorzien van een CO2-sensor en een geautomatiseerde geïntegreerde ventilator.



Beschreven maatregelen
Interviews

Interview Emmen geeft Energie: 

Verduurzamen van je woning doe je in stapjes

“De laatste maatregel die is doorgevoerd is de plaatsing van HR++ glas.” Peter Vermaas is in 1993 samen met zijn vrouw Harriët verhuisd van Veenoord naar Nieuw-Amsterdam. Ze kozen bewust voor een woning met het dak en de tuin op het zuiden om optimaal van de zon te kunnen genieten. Peter is ooit begonnen met de bouw van een eigen windmolen, inmiddels is zijn huis van het gas af. “Uiteindelijk hadden we nog een gasverbruik van 41 m3 en daar wilden we echt vanaf.”

Familie Vermaas uit Nieuw-AmsterdamPeter heeft heel veel maatregelen doorgevoerd in zijn woning. Denk aan zonnepanelen, heatpipes, isolatie, zonneboiler, Tesla powerwall en een warmtepomp. Zelfs zijn eigen auto, een Prius, heeft hij eigenhandig omgebouwd tot een elektrische auto. “Een man uit Amerika heeft het bedacht. De accu van de auto was te klein, maar technisch is hij in staat om elektrisch te rijden. Ik ben samen met iemand uit Den Haag de enige die zijn auto heeft omgebouwd.”

Verduurzamen van je woning gaat in stapjes
“Je hoort de berichten wel, we moeten van het gas af. En dat klinkt wel mooi, maar voor bestaande woningen is het wel een gigantische uitdaging. We zijn nu drie jaar gasloos. Ik kom vanuit de elektronica. Ik ben technisch onderlegd en dat scheelt heel veel. Anders kwam ik ook niet zo ver. En het gaat in stapjes. Je kunt niet alles in één keer aanpakken. Je woning isoleren is het belangrijkste. En je zult het merken in het comfort. De warmtevraag wordt steeds minder. Daarna kun je denken aan opwekken van elektriciteit. De wind waait en de zon schijnt, we hebben altijd gratis energie beschikbaar. Het is zonde wanneer we daar  niets mee doen. We kunnen dit opvangen en gebruiken in het dagelijks leven.”

Heatpipes op het dak
In december heeft Peter heatpipes geplaatst op het dak. Hier is hij erg tevreden over. Er zit een vacuüm omheen, waardoor de warmte niet meer weggaat. “Tijdens mijn wintersportvakantie checkte ik op een app hoe het er in huis voorstond. Het bleek dat de warmtepomp niet was aangegaan. Eerst dacht ik dat hij stuk was gegaan, maar de heatpipes waren al in staat om de basiswarmte te leveren. En dat met een koude gure oostenwind bij een temperatuur van -9. Wat een mooi product!”

Via de app heeft Peter inzicht in zijn installaties.
Via de app heeft Peter inzicht in zijn installaties.

Andere huiseigenaren helpen
Naast een vierdaagse werkweek is Peter één dag per week actief met het verduurzamen van zijn eigen huis en het geven van advies aan andere huiseigenaren. Het is een uitgeschoten hobby geworden. Peter wil graag andere woningeigenaren helpen en zijn kennis delen. Hij heeft een infrarood camera gekocht. “Je kunt hiermee heel mooi de gaten en koudebruggen ontdekken. Ook kapotte zonnepanelen zijn te zien met de warmtecamera.”

Energiebeurs
Samen met mijn vader ga ik nu eens per jaar naar de energiebeurs in Den Bosch. Daar doe ik inspiratie op. Wanneer je zelf je woning wilt verduurzamen, kan ik je aanraden hier ook naar toe te gaan.”

Bron: Emmen geeft Energie (2 mei 2018). Verduurzamen van je woning doe je in stapjes. Via EmmengeeftEnergie.nl

 

Interview:

Van windmolen naar NoM, volledig elektrisch rijden én een Tesla-accu opslagsysteem.

700ste deelnemer Nationale Duurzame Huizenroute een feit

Begin mei ’17 meldde zich de 700ste huiseigenaar voor de Nationale Duurzame Huizenroute. Een mooie mijlpaal op weg naar 1000 deelnemers in 2017. Deelnemers die trots zijn op de door hen genomen energie besparende maatregelen en hun ideeën, keuzes en ervaringen graag delen met andere geïnteresseerden.

Op vrijdag 12 mei gingen we met een bloemetje en een pakket lokale biologische producten langs bij de Nul-op-de-Meter woning van Peter en Harriët Vermaas in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Wie zijn ze, waarom meldden ze zich aan? En welke maatregelen hebben ze genomen om hun woning tot Nul-op-de-Meter te krijgen?

Systeemtechnicus
Bij binnenkomst staat de koffie klaar en ligt er een uitgebreide systeemtekening op tafel waarin alle maatregelen vermeld staan. We hebben kennelijk te maken met een echte systeemtechnicus. Vol enthousiasme vertelt Peter Vermaas over zijn weg naar Nul-op-de-Meter. “23 jaar geleden kochten we deze jaren ’80 woning. Toen al bewust vanwege de tuin op het zuiden om optimaal gebruik te maken van zonne-energie.” Samen met z’n vader bouwde hij een windmolen met spanwijdte van 3 meter. “Goed voor een kleine 500 Wattpiek”. Daarnaast werden er een zonneboiler en voor 600 Wattpiek aan zonnepanelen op het dak geplaatst.

Grijswatersysteem
“Door de komst van onze kinderen merkten we dat het waterverbruik erg toenam. Voor ons reden genoeg om te zoeken naar alternatieve manieren van waterverbruik.” Het toilet kon al snel worden doorgespoeld met bronwater. “Ons verbruik nam af met 40%!”

Zelfomgebouwde elektrische auto
Enkele jaren later werd de windmolen afgebroken en in 2013 kwam er voor totaal aan 6.6 kWp aan zonnepanelen op het dak en bouwde Peter zijn Toyota Prius eigenhandig om tot elektrische auto. In de jaren erna kwam er een HR-luchtwaterpomp, werd de gehele woning geïsoleerd en kwamen er een nieuwe HR-ketel plus een nieuwe houtkachel die ook volledig geïntegreerd werd in het warmwatersysteem van de woning. Door de genomen maatregelen verbruikt de familie Vermaas per saldo inmiddels minder energie dan ze opwekken. “De oude zonnepanelen hebben we op onze huurwoning geplaatst.”

Gasloos wonen
Sinds begin 2016 is de woning ontkoppeld van het aardgasnet en voorzien twee vaatjes propaangas in hun minimale gasbehoefte. Door deelname aan een pilotproject van Eneco beschikt de familie Vermaas inmiddels ook over een Tesla-accu opslag. Dat de bijgeleverde transportkist inmiddels wordt gebruikt als unieke tuintafel sluit helemaal aan bij het principe van Peter en Harriët. “Vanuit een stukje ideologie, hobby en vakkennis bijdragen aan een beter milieu en duurzamer verbruik van fossiele brandstoffen.” Die combinatie heeft eraan bijgedragen dat familie Vermaas inmiddels produceert in plaats van consumeert. Een schitterend resultaat en prachtige toevoeging aan de Nationale Duurzame Huizenroute.

Open huis
Peter en Harriët kregen de afgelopen tijd al steeds meer geïnteresseerden over de vloer voor inspiratie en ervaringen. Deelname aan de Nationale Duurzame Huizenroute sluit daar helemaal bij aan.




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud