Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1981, Rosmalen



Omschrijving

Eervolle vermelding 'Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland'

Ons huis is in 2017 aangepast aan de wense van ons gezin. De woning is vergroot (van ca 150m2 naar 180m2). De zolder is verbouwd om ruimte te maken voor twee slaapkamers. De keuken is, en de badkamer wordt gemoderniseerd en van de bijkeuken is een speelkamer gemaakt. De achterzijde van de woning is anderhalve meter uitgebouwd en van de carport wordt in de toekomst nog een garage gemaakt. Wij hebben twee belangrlijke uitgangspunten bij de verbouwing gehanteerd: de woning moest energieneutraal worden en wij willen geen aardgasaansluiting meer.

Om dit te bereiken is het dak vervangen voor een dak met dikke isolatieplaten, een RC van 7,0. De huidige vloer is vervangen en plaatsgemaakt voor een geïsoleerde vloer met een RC van 5,0. De begane grond heeft 700m vloerverwarming en de ramen zijn voorzien van triple glas. De voorzijde van het huis is volledig voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren, zuidgericht. 34  zonnepanelen en 6 zonnecollectoren wekken de energie voor ons huis ruimschoots op. Als back-up systeem hebben we gekozen voor een warmtepomp aanvullend op het forse (800liter) buffervat van de zonnecollectoren.

Kenmerken

Bouwjaar: 1981
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Vanwege de stedebouwkundige inpassing in de wijk is gekozen voor wandisolatie aan de binnenzijde (voorzetwanden). Twee dikke glaswollagen in metalstucframes, luchtdicht) zorgen voor een aditionele RD van 4,7 op de bestaande spouwmuur met een RD van 1,5. Doel om een RC van 5,5 te halen op de wanden is daarmee ruimschoots gelukt. De overige onderdelen van de woning zijn nieuw toegepast.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Systeem draait op 34 zonnepanelen en een zonneboilersysteem van 6 vlakkeplaat collectoren icm met een 800 liter buffervat voor ruimteverwarming (LVT) en tapwater. Nageschakeld een zonneboiler (Loria Duo 2010 met eigen gehotfilde buffer van 190 liter). Daarnaast een balansventilatiesysteem (Brink Renovent 400 geschakeld op vocht en CO2sensor). uiteraard is de woning luchtdicht gemaakt.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Balansventilatiesysteem van Brink met centraal gestuurde CO2sensor in het afvoerkanaal. iedere verblijfsruimte heeft een aanvoerpunt en een aantal afvoerpunten zoals in de sanitaire ruimten en overloop en keuken.

Ervaringen

Voor een impressiefilmpje zie deze link: https://youtu.be/vJ-_sW9b5m8 of: https://brabantwoontslim.nl/gemeente/s-hertogenbosch/ of: https://www.sparrenburg.nl/nieuws/we-hebben-maar-een-aarde-en-daar-moeten-we-zuinig-op-zijn/

Toekomstplannen

bijgebouw (tuinkantoor) in de tuin bouwen voorzien van aanvullende PV-panelen.



Beschreven maatregelen
Interviews

De nul-op-de-meter ambitie van Stefan en Julie-Ann

Familie Vessem uit Rosmalen

Wij zijn Stefan van Vessem en Julie-Ann Taylor en wij wonen met onze kinderen Josh (8), Jay (5) en Jenna (2) in de wijk Sparrenburg in Rosmalen. Onze twee oudste kinderen gaan in de wijk naar de basisschool. Iedere dag brengen we de kinderen daar naar school wanneer er opeens een vrijstaande woning te koop staat. 

Voordat ons oog viel op deze woning hadden we totaal geen verhuisplannen. Onze rijwoning uit 1975 hebben we immers de afgelopen negen jaar verbouwd tot een prettige moderne en energie-efficiënte woning. Maar toch kriebelt er iets als we de vrijstaande woning zien. Meer ruimte, een fijne grote tuin met altijd wel ergens zon en meer ruimte voor het gezin, uiteindelijke levensloopbestendigheid, een aantrekkelijke hypotheekrente op dit moment.... En een voorzijde van het huis vol op het zuiden. Hoeveel potentie heeft dat? Wij gingen toch maar eens op Funda kijken en de beslissing was snel gemaakt!

In september 2016 kregen we de sleutel van dit nieuwe huis. We wilden oorspronkelijk direct bij sleuteloverdracht starten met de verbouwing maar kwamen erachter dat er forse overwegingen gemaakt moeten worden bij een project als dit. We hebben daarom besloten om in het huis te gaan wonen voordat we starten met de verbouwing. De afgelopen maanden stonden in het teken van bouwtekeningen, constructieberekeningen en vergunningen.

We gaan dit huis aanpassen aan de wensen van ons gezin. De woning wordt vergroot (van ca 150m2 naar 180m2). De zolder gaan we verbouwen om ruimte te maken voor twee slaapkamers. De badkamer en keuken worden gemoderniseerd en van de bijkeuken willen we een speelkamer maken. De achterzijde van de woning wordt uitgebouwd en van de carport maken we een garage. Wij hanteren twee uitgangspunten bij de verbouwing: de woning moet energieneutraal worden en wij willen geen aardgasaansluiting meer.

Om dit te bereiken isoleren we het dak met een RC van 7,0. De huidige vloer zal plaatsmaken voor een geïsoleerde vloer met een RC van 5,0. De begane grond krijgt vloerverwarming en de ramen krijgen triple glas. De voorzijde van het huis wordt volledig voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren. Circa 30 zonnepanelen en 10 zonnecollectoren moeten de energie voor ons huis ruimschoots opwekken. Als back-up systeem kiezen we een pellet-cv ketel of warmtepomp op het buffervat van de zonnecollectoren. De exacte keuze daarin hebben we nog niet gemaakt.

De komende maanden zullen we het huis ervaren, genieten en de plannen verder uitwerken. In het voorjaar van 2017 willen we starten met de verbouwing. De omgevingsvergunning is inmiddels afgegeven en welstand van de gemeente 's-Hertogenbosch heeft ingestemd met het planvoorstel. Complimenten aan de medewerking door de gemeente!

We willen de kennis en ervaring die we opdoen graag delen. We hebben er enorm veel zin in. De uitdaging om het energieverbruik naar nul te brengen en daarnaast een heel comfortabel huis te realiseren is niet gering. Toch is het een grote wens die in de loop van 2017 werkelijkheid moet worden!

Bron: Pauline Slaa, via Energienul73




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud