Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1989, Hoogland

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Onder architectuur gebouwde vrijstaande woning op een kavel van ca. 1000 m2

De woning bestaat uit een woongedeelte met entree en keuken, een slaap- badkamergedeelte met 2 woonlagen en een aangebouwde garage. Tôtaal woonopperlvlak is ca 240 m2.

De woning is gedurende een periode van ca 10 jaar stap voor stap omgevormd naar een "gasvrije, energieleverende woning"
Het hele proces in is eigen beheer gepland en uitgevoerd. Toeleveranciers zijn allemaal zelf gekozen en geselecteerd op kwaliteit en technologie.

Het opnemen van een elektrische auto in je eigen energietransitie kan een aanzienlijke bijdrage leveren in het terugverdienen van je investeringen in PV panelen

Na 5 volle jaren energie winstgevendheid is er toch nog weer een stap gezet die in de publieke discussie niet per sé als duurzaamheid-stap wordt beoordeeld;  met name de plaatsing van thuisaccu's. Ik begrijp de redenering van Milieu centraal maar voel toch ook wel een medeverantwoordelijkheid in het goed en storingsvrij functioneren van de infrastructuur. 

"Off grid" in Nederland kan nooit een doel zijn, maar het beleid en de uitvoering in het realiseren van een betrouwbare, betaalbare en duurzame energie-infrastructuur is zwabberig. Een basis stukje zelfvoorzienendheid kan dan zeker een rol meespelen.

 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1989
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Mechanische afvoer ventilatie, Centrale balansventilatie, Led lampen, Energieleverende woning, Zonnepanelen (PV), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Temperatuurregeling per vertrek, Elektrische auto, Vloerverwarming, Energiemonitor, Slimme meter, Energielabel, Inductie fornuis, Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling, Compostbak, Zuinige apparaten, Decentrale balansventilatie, Electriciteitsopslag (accu)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is tijdens de bouw (1989) conform de toen geldende voorschriften en inzichten gebouwd Na-isoleren is beperkt gebleven tot vervanging van het oude dubbelglas door HR++ dubbel en op enkele plaatsen triple glas Warmteverlies naar de kruipruimte is provisorisch gemeten, dit heeft geen aanleiding gegeven tot verdere vloer isolatie, de kruipruimte is ook droog. Dakisolatie is in feite een dubbel isolatie: schuine dak isolatie platen onder de pannen, plafonds aan bovenzijde geïsoleerd met steenwol.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De energiehuishouding is "all electric". Per saldo wordt alle benodigde elektrische energie door eigen zonnepanelen opgewekt. Er is dus sprake van echte groene energie. De panelen zijn in 2 stappen gelegd, Een set van 12 panelen op het zuiden gelegd in 2011 en een set van 40 panelen in drie vlakken georiënteerd van oost naar zuid-zuidoost, gelegd in 2017. Het totale vermogen is ca 13,5 kWp. Omdat de oriëntatie niet alleen op het zuiden is gericht blijft het gegenereerde vermogen altijd netjes binnen de 3x25 A. Er is geen scherpe hoge piek maar een afgeplatte bredere piek (langere dag). De hoofdverwarming wordt geleverd door een warmtepomp met grondbron (2 x 140m). Deze warmtepomp levert ook het hete tapwater via een 300 liter boiler. Alleen in de keuken is een close-in boiler vanwege de lange leiding afstand. De verwarming op de begane grond is volledig als vloerverwarming uitgevoerd, op de verdieping staan 2 radiatoren (LT). Er wordt gekookt op inductie. Afgelopen jaren is het energie overschot van 1500-2000 kWh gebruikt voor de elektrische auto (we laden alleen thuis)

Hoe is de ventilatie geregeld?

Er is een balansventilatie toegepast met warmteterugwinning. Deze installatie is direct na de aankoop in 2004 ingebouwd. Deze ventilatie is toe aan vernieuwing met als doel enrgie besparing (DC ventilator) en CO2 / RH gestuurde regeling

Adviezen

Bepaal zorgvuldig vooraf de totale scope van je project. en neem voldoende tijd voor de uitvoering Zorg dat je je huis "kent". Weet hoeveel en welke vorm van energie je aan welke functies en apparaten in huis besteedt en sta open voor alternatieven. Ga niet alleen af op mooie getallen van leveranciers, maar maak je eigen berekeningen en blijf alles controleren. Leveranciers bevelen vaak aan wat ze goed kunnen en graag willen leveren, dat is niet per sé datgene wat je ook echt nodig hebt.

Ervaringen

Er is veel gerekend aan benodigde vermogens en capaciteit van panelen en warmtepomp. Uiteindelijk is er praktisch gekozen voor een maximaal gebruik van het geschikte beschikbare dak. Dit was een bewuste keus voor overcapaciteit. De capaciteit van de warmtepomp (10kW) was gebaseerd op een totale warmteverliesberekening en geverifieerd met de historische stookkosten (3000 m3 gas/jaar). De eerste opstart van de warmtepomp ging met horten en storten vanwege zware verontreiniging van het water in het afgifte systeem. Dit was oorspronkelijk een combinatie van radiatoren en Vloerverwarming (28 jaar lang corrosie van stalen leidingen en radiatoren). Het hele systeem is zeer grondig doorgespoeld en gereinigd, dit heeft waarschijnlijk ook een aanzienlijke verbetering in de warmteafgifte opgeleverd. We hebben afgelopen jaren "gestookt" met gemiddeld 4000 kWh/jaar. Aan passieve koeling (warmtepomp) is per jaar ca 500 kWh verbruikt.

Toekomstplannen

De gasmeter is definitief verwijderd en het benzineverbruik geëlimineerd. In de komende winter gaan we op jacht naar warmte "lekken" en zullen deze proberen te dichten. Afgelopen winter was daarvoor niet streng genoeg. Op dit moment worden er reken modellen gemaakt om ook opslag van energie in het totaal op te nemen. De saldering zal verdwijnen en het gaat een inkoop- verkoop verhaal van kWh worden. Opslag tbv dagelijks gebruik en voorzieningen voor stroom uitval worden daarbij steeds interessanter. Belangrijk deelproject wordt het verhogen (=niet verspillen !) van het directe eigen verbruik van zonne-energie. "Smart Home"

Tips

Dimensionering van een warmtepomp blijft vaak toch wel een dingetje. Als je geen haast hebt is het handiger eerst maar eens 2 jaar de thermostaat van je cv ketel zelf echt laag te zetten (35-40 graden). Gewoon uitproberen of je met een paar basis isolatie maatregelen toch al op lagere temperatuur kunt stoken.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud