Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2011, Vierakker



Omschrijving

Ruim 12 jaar energieneutraal o.b.v. een installatie met PV panelen, zonneboiler met 2.000L buffer, en een warmtepomp met bodembron;

In 2010 was het onze ambitie om een duurzaam en energieneutraal huis voor ons gezin te bouwen. Uitgangspunten voor de bouw was dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt zou worden van duurzame materialen en dat het energieverbruik en de energie-opwek over een heel jaar gezien netto in evenwicht zou zijn of dat we meer energie zouden opwekken dan verbruiken. Voor de energiebalans zou gebruik gemaakt moeten worden van passieve en actieve energieconcepten. 

De basis van het energieneutraal concept is zeer goede isolatie en tochtdichtheid van het huis en de zon-gerichte oriëntatie van de woning. Hierdoor wordt optimaal van de directe warmte van de zon gebruik gemaakt en wordt verlies van energie maximaal beperkt. Via de open zuidzuidoost gevel kort er in de winter veel zonlicht en daarmee warmte binnen. In de zomer wordt de zon buiten gehouden door het dakoverstek en de in het ontwerp geïntegreerde buiten-zonwering bestaande uit houten luiken.

Het huis is gebouwd op basis van houtskeletbouw met gebruik van uitsluitend FSC/PEFC gecertificeerd hout. Het casco van het huis is op basis van onze tekeningen in een fabriek gebouwd, en eind 2010 in 6 dagen op locatie in elkaar gezet. Daarna is de afwerking binnen en buiten in 5 maanden afgemaakt. Regenwater wordt opgevangen in een grijswatersysteem en wordt gebruikt voor doorspoelen van de toiletten.

Voor de energievoorziening wordt gebruik gemaakt van een elektrisch en thermisch systeem. Op het zuidzuidoost-gerichte dak van het huis en van de schuur liggen foto-voltaïsche (PV) en thermische panelen om zonne-energie in de vorm van elektriciteit en warmte vast te leggen. De door de PV panelen opgewekte elektrische energie wordt gebruikt voor gebouw-gebonden systemen, voor elektrisch vervoer, en voor alle overige apparaten in huis. Het overschot van gemiddeld 2.000 kWh per jaar wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De door de thermische panelen opgewekte warmte wordt opgeslagen in een buffervat met 2.000 liter water. Dit is de warmtebron voor de vloerverwarming en de warm water voorziening. Van april tot en met oktober is de zon krachtig genoeg dat er geen enkele andere warmtebron nodig is. In de winter houdt de brine-water-warmtepomp het buffervat op temperatuur voor warm douchewater en de vloerverwarming. De warmtepomp gebruikt de aarde met drie diepteboringen van 100 meter als warmtebron.

Om energieverlies via ventilatielucht te beperken is een vraag-gestuurd ventilatiesysteem met CO2 gestuurde roosters geïnstalleerd. Deze oplossing zorgt er voor dat er alleen in die vertrekken waar het nodig is geventileerd wordt, niet in de overige vertrekken.

We hebben 8 jaar een kleine windmolen bij het huis gehad (zie foto), maar dat levert helemaal geen bijdrage aan de energievoorziening. Met dit type windmolen en locatie in het oosten van het land is het verbruik van de omvormer over het hele jaar heen net zo hoog als de opbrengst de windmolen wanneer het voldoende hard waait om energie op te wekken. Een recente storm heeft een einde aan het windmolenavontuur gemaakt.

Kenmerken

Bouwjaar: 2011
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Aardgasvrij, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Energieleverende woning, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Hout, Passieve zonwering, Luiken, Buffervat, Vloerverwarming, Hotfill, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Windmolen, Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, CO2-sensor (ventilatie), Regenwater hergebruik, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Elektrische auto, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Houtskeletbouw met buitenwand dikte van ongeveer 35 cm, triple glas overal.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Componenten van het energiesysteem: - Centraal staat de 2.000 liter warmtebuffer met water als warmtedrager. Dit water geeft warmte via een warmtewisselaars af aan vers water en het circuleert in de vloerverwarming; - De buffer wordt van ergens in april tot ergens in september op temperatuur gehouden met warmte van de zon, die wordt opgevangen door de 8 thermische panelen en het Sonnenkraft zonneboiler systeem. - Van ergens in september tot ergens in april zorgt de Hautec warmtepomp er voor dat het buffervat voldoende warm is voor douchewater (bovenin het vat) en de vloerverwarming (onderin het vat). De warmtepomp krijgt het grootste deel van de energie uit de grond (~4/5), de rest uit elektriciteit (~1/5). - Elektriciteit wordt opgewekt met in totaal 51 PV panelen (36 x 230 Wp, 15 x 280 Wp). Dit aantal is ruim voldoende voor al ons verbruik, inclusief verwarming en elektrisch rijden. - Als experiment hebben we ook nog een kleine windmolen met een maximaal vermogen van 500 Watt. De windmolen is 6 meter hoog en heeft een 1,7 meter rotor diameter. De opbrengst van de windmolen is nul, het verbruik van de omvormer die aan de windmolen vast zit is ongeveer net zo hoog als de opwek per jaar. Ofwel, een urban windmolen draagt zeker niet bij aan een duurzame wereld weten we nu.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Er is in 2011 een Alusta CO2-gestuurd ventilatie systeem geïnstalleerd. Helaas is Alusta failliet gegaan en zijn we voor onderhoud en reparatie op reserve onderdelen via Marktplaats aangewezen.

Toekomstplannen

We willen het overschot aan energie van de zomer graag opslaan zodat het in de winter te gebruiken is. We hebben hier nog geen goede optie voor gevonden. Opties met productie en opslag van waterstof of een flow batterij zijn veel te duur, alleen opslag van warmte in een groot volume water of steen lijkt een optie. Mocht je ervaring of ideeën hebben dan houden we ons aanbevolen!



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud