Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2013, Hertme



Omschrijving

Energie producerende woning: geen gasaansluiting en toch 1774 kWh per jaar teruggeleverd, gemiddeld over 8 jaar. Genoeg om 9500 km elektrisch te rijden.

Kenmerken

Bouwjaar: 2013
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Aardgasvrij, Houtskeletbouw, Passiefhuis, Bedrijfsmatig betrokken als: Aannemer Villa Nova Bouw te Rijssen Is inmiddels gestopt met de bouw van huizen. Installaties GHB Installatietechniek te Rijssen www.ghbinstallatietechniek.nl Constructie Constabiel te Velp www.constabiel.nl Energie Azimuth Bouwbureau te Ede www.azimutbouwbureau.nl Houtskelet Lösing Holtzbau te Legden, Duitsland www.loesing-holzbau.de Installatie Stegeman Installatie Management te Rijssen www.stegeman-management.nl

Toegepaste maatregelen

Zonnepanelen (PV)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Het huis is als en Passief huis gebouwd, dat wil zeggen dat de warmtebehoefte gemiddeld over 1 jaar niet meer is dan 15 kWh/m². Dit wordt bereikt door de volgende maatregelen: 1. Het hele huis is extra geïsoleerd, dat geldt voor alle buitenoppervlaktes 2. De woning is kierdicht gebouwd met de daarbijbehorende balansventilatie In meer detail: Opbouw fundatie en vloer, Rc = 12 m²K/W, van onder naar boven: Worteldoek 500 mm Misapor schuimglaspuin Bitumeuze afdichting 250 mm gewapend beton Bitumeuze afdichting 64 mm cementdekvloer met vloerverwarming Muren: Houtskelet bouw met gemetselde buitenmuur, Rc = 9.32 m²K/W Van binnen naar buiten 15 mm behangklare Fermacell gipsvezelplaat 100 mm installatiespouw met 100 mm isolatie 15 mm OSB plaatmateriaal (op de naden afgetaped) 240 mm houtskeletbouwwand met 240 mm isolatie 15 mm DWD houtvezelplaat 30 mm luchtspouw 100 mm metselwerk. In de isolatiespouw zijn waterleidingen, electra, riolering en ventilatie ondergebracht. Dakopbouw woonhuis Rc = 7.53 m²K/W: van binnen naar buiten, 12,5 mm gipskartonplaat rachelwerk dampremmende folie 320 mm sporenkap met 320 mm isolatie van mineraalwol dampopen en waterdichte folie dakpannen op panlatten en tengels Kozijnen, deuren en ramen 3-dubbel glas Ug = 0.6 W/(m²K) ofwel Rc 1.67 m²K/W 3-voudige kierdichting Holle en geïsoleerde kunststof kozijnen Jaloeziën In de zomer moet een huis met zulke goede isolatie beschermd worden tegen de inkomende zon omdat het anders een broeikas wordt. Alle vensters op de zonzijden hebben automatisch geregelde buitenjaloeziën.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Er zijn meerdere bronnen: 1. op het oost-zuid-oosten liggen 33 PV panelen van 260 Watt elk. Deze zijn in het dakvlak geïntegreerd. 2. op de schuur staan twee warmtecollectoren die voor warm water zorgen 3. via een ringleiding in de tuin wordt warmte naar de binnenkomende lucht toegevoerd 4. De lucht-water warmtepomp staat achter in de tuin om zo min mogelijk geluid naar de bewoners en buren uit te stralen. 5. Natuurlijk leveren de PV panelen niet altijd energie, dus is het huis op het elektriciteitsnet aangesloten. Dat fungeert als onze batterij tussen dag en nacht en tussen zomer en winter. 6. er is geen gasaansluiting.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Ten eerste is de woning kierdicht gebouwd en met een blower-door test getest. Dat gebeurde in twee stappen: tijdens de bouw om eventuele grove tekortkomingen te vinden en vervolgens een afname test. De woning heeft een balansventilatie met warmte- en vochtterugwinning. Het terugwinnen van vocht gebeurd door de warmtewisselaar, die normaal van goed warmtegeleidend aluminium is gemaakt, te vervangen door een kunstof membraan. Dat geleidt de warmte ook prima omdat het heel dun is, maar kan ook vocht uitwisselen. Verder wordt de inkomende lucht eerst door een vorstbeveiliging geleidt. Die is aangesloten op een zig-zag ringleiding die op 1.2 meter diep in de tuin ligt. De binnenkomende lucht wordt, als het koud is opgewarmd met water uit de ringleiding die in de winter vaak nog 8 °C is. In de zomer werkt dit omgekeerd en wordt de binnenkomende lucht met water van ongeveer 15 °C gekoeld. Als laatste apparaat is een luchtbevochtiger geplaatst, die er voor zorgt dat de luchtvochtigheid in de winter op peil blijft. De buizen voor de verdeling en afzuiging van de lucht zijn ruim bemeten en ook voorzien van extra lange geluiddempers zodat de verplaatsing van de lucht met weinig geluid gebeurd.

Adviezen

1. Zorg dat het huis verkoopbaar blijft. Hoewel u waarschijnlijk zelf in uw vernieuwde/nieuwe huis wilt wonen kan dit nog wel eens anders uitpakken. Daarom: a. ook al vindt u het niet erg om elke ochtend vroeg op te staan om een ketel vol met hout te laden en 's avonds de as er uit te halen, niet iedereen wil dit even graag en de doelgroep die dit soort handelingen op dezelfde manier waardeert als u is klein. Mocht u het moeten verkopen, dan werkt al dat moois - waar u waarschijnlijk extra voor betaald hebt - tegen u. b. probeer een huis te creëren dat weinig aandacht vraagt, dus waar alles wat moet gebeuren automatisch gaat. Bij zonwering is dat al heel snel nodig: als u ze op een warme dag vergeet naar beneden te doen, kan het in die broeikas onaangenaam warm worden, dit is maar zó niet weg met een beetje doorwaaien. 2. Integreer de panelen in het gebouw. Integreer de PV modules (en ook evt. zonnewarmte collectoren) in het ontwerp van de woning. De plaatsing van de PV modules in een kader tussen de dakpannen in plaats van boven op de dakpannen verdient de voorkeur. Verder is het van belang de vorm van het dak zo te kiezen dat er geen "trapgeveltjes" van PV modules ontstaan op een drie-hoekig of trapezium-vormig dakvlak. In ons geval: de voor- en achtergevels zijn bewust tot in de nok doorgetrokken om een rechthoekig dakvlak te krijgen. Dat betekent ook dat de panelen het best uitgezocht kunnen worden op basis van kleur (PV modules en de rand) in samenhang met de dakbedekking. Het is een smaak-kwestie, maar blauwe PV modules met aluminium frame op oranje dakpannen, tja, een kwestie van smaak inderdaad. 3. Geluid. Let bij het specificeren op het geluidsniveau van de inblaas- en afzuigpunten en van de apparaten. We hebben bewust de apparaten voor de ventilatie achter een stel deuren weggewerkt om de uitstraling van het geluid binnen de woning te beperken. Bij voldoende inblaas- en afzuigpunten kan de luchtsnelheid beperkt blijven en hoeft het inblaas- of afzuigpunt geen geluid te produceren. De geluidsproductie van de inblazende ventilator vraagt om aandacht, in ons geval is 3.5 meter akoestisch geïsoleerde slang voldoende om het geluid te dempen. De warmtepomp is achter in de tuin geplaatst om het geluid binnenshuis te beperken.

Ervaringen

Het concept van de woning klopt: het heeft een prettig binnenklimaat, de luchtvochtigheid is ook in de winter in het midden van het comfortabele bereik en het huis levert energie in plaats van dat het energie kost. Houtskeletbouw en in het bijzonder de installatiespouw is achteraf erg handig gebleken, een extra stopcontact is eenvoudig toe te voegen zonder al te veel moeite. De buitenjaloeziën werken erg prettig, domweg geen omkijken naar.

Toekomstplannen

Met de elektrische auto zijn we weer een netto verbruiker van elektrische energie. We zinnen nog op een list....

Tips

1. Doelen Stel uzelf realistische doelen en wordt het als toekomstige bewoners eens over wat het uiteindelijk moet worden. Beter een compromis dan in je ééntje in je droomhuis te zitten. 2. Droomhuis. Bedenk dat iedereen die dit woord gebruikt u afleidt van waar u op dat moment mee bezig moet zijn: levert deze persoon/firma mij waar voor m'n geld.



Beschreven maatregelen
Interviews

 

Het Groene Oosten - 2 november 2016




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud