Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2014, Schijndel



Omschrijving

Passief huis incl zonneboiler, zonnepanelen, balansventilatie, horizontale aardwarmte, 3 voudig glas, 20 cm spouwmuurisolatie en 30 cm dakisolatie.

Pelletkachel voor winterverwarming

Kenmerken

Bouwjaar: 2014
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Passiefhuis,

Toegepaste maatregelen

Architectuur, Ontwerpmaatregelen, Passiefhuis, Spouwisolatie (spouwmuur), Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Kierdichting, Leidingisolatie, Pelletkachel, Buffervat, Vloerverwarming, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Ventilatieroosters, Grondbuis (ventilatie), CO2-sensor (ventilatie), Zomernachtkoeling, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Led lampen, Inductie fornuis

Foto's


Extra informatie
Ervaringen

Het bouwen van het huis is goed verlopen. We zijn tevreden met het resultaat. In de zomer kan het huis nog wel snel warm worden en blijven.

Toekomstplannen

Lamellen aan de buitenkant van het huis plaatsen om warmte in de zomer tegen te gaan



Beschreven maatregelen
Interviews

 

TV Schijndel

Interview familie Doedee

Actief leven in een passiefhuis

Tonnie & Patricia Doedee doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Langs een landweggetje in het buitengebied van het Brabantse Schijndel, tussen de boerderijen in, bevindt zich een opvallend huis. Uit het groene gazon in de tuin steken drie metalen pilaren en op de parkeerplaats staat een kantelbare stelling met een rij zonnepanelen. Het is de woning van Tonnie en zijn vrouw Patricia, die hier sinds 2014 met hun twee kinderen wonen. In 2011 startte Tonnie het project en nu, zeven jaar later, kijkt hij met veel trots terug op het resultaat: een passiefhuis.

Het gezin kreeg de unieke kans om een vrijstaande woning te bouwen. Het idee voor een energiezuinig huis kwam bij Tonnie vandaan. ‘Voordat ik begon met de bouwenplannen, heb ik passiefhuizen bezocht in Duiven en Oijen, tijdens een huizenroute. Dankzij die mooie verhalen en bruikbare

 tips ben ik mij verder gaan verdiepen en is het idee ontstaan om zelf een passiefhuis te bouwen.’Tonnie en Patricia Doedee doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Bewuste keuzes
In de ontwerpfase is bewust gekozen voor een rechttoe-rechtaan bouwvorm. ‘Je kunt natuurlijk kiezen voor allerlei erkers en uitbouwen. Als je echt energiezuinig wil gaan bouwen, dan is een blok met een puntdak de beste optie’ licht Tonnie toe. Het huis bestaat dan ook uit één geheel, met daaraan een klein tweede blok, waarin zich de keuken bevindt. Ook bij de raampartijen is de keuze gevallen op het duurzame alternatief. ‘We wilden graag hoge ramen tot aan het plafond, maar in gesprek met de kozijnenleverancier bleek dat de tipleglasramen maar tot een bepaalde hoogte konden reiken’. De wensen zijn bijgesteld om het duurzame doel te dienen.

Bij de bouw richtte Tonnie zich op de techniek en zijn vrouw op de indeling en inrichting. In samenwerking met een architect is de woning ontwerpen. Tonnie en hebben zelf de isolatie aangebracht. Het lijkt op een gewoon huis, ons spouwblad is alleen veel dikker’ vertelt Tonnie. Het belang van goede isolatie heeft hij ontdekt tijdens het bezoeken van andere passiefhuizen. ‘Met de juiste isolatie behaal je veel winst’.

Een warm thuis
De woning beschikt over een pelletkachel, balansventilatie, zonnepanelen en een zonneboiler op het dak. De douche beschikt over een warmteterugwinningsysteem, die netjes weggewerkt zit achter de kapstok. De pilaren in de tuin dienen als aanzuig- en uitlaattoren voor de balansventilatie. De warmtepomp zorgt voor warme lucht in de winter om te verwarmen. ‘Het is geweldig om te merken dat je het huis in de winter makkelijk aangenaam warm kunt houden! Alleen in de zomermaanden krijgen we het huis niet koel genoeg. Lamellen voor de ramen moet dit probleem in de toekomst deels gaan oplossen,’ meent Tonnie.

Een brutale luisteraar
‘Spreek met mensen die ervaring hebben met duurzaam bouwen’ reageert Tonnie resoluut op de vraag of hij nog adviezen heeft. ‘Ik mag van geluk spreken dat ik zoveel hulp en advies heb gekregen van de experts om mij heen, zoals de architect en de kozijnenleverancier’. Naast het advies van vaklieden zijn ook de ervaringen en tips van particulieren bruikbaar. ‘Op Belgische websites zijn veel bouwdetails te vinden. In België zijn ze op dit gebied al veel verder dan in Nederland’ legt Tonnie uit. Er heerst een doe-het-zelf cultuur en zodoende delen particulieren veel tips over bijvoorbeeld dampopen bouwen en welke isolatiefolies het beste zijn.

Een ander advies is om soms ook brutaal te zijn: ‘Wij kwamen op het spoor van een leverancier die alleen in Duitsland actief is. Via ons netwerk hebben we het voor elkaar gekregen om in Nederland te laten leveren. In het duurzame kringetje is men heel bereidwillig om elkaar te helpen.’

Bezoek de woning van Tonnie en Patricia op 3 en/of 10 november tijdens de opendeurdagen van de Nationale Duurzame Huizen Route. Op www.duurzamehuizenroute.nl zijn meer duurzame huizen te vinden en ervaringsverhalen te lezen. Ook kunnen eigenaren van een duurzame woning zich aanmelden op de website om hun kennis te delen. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud