Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2015, Veldhoven

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Dit huis is gebouwd en gecertificeerd volgens de Passiefhuis standaard. Omdat het veel comfortabeler, duurzamer en beter voor je portemonnee is. Wij overtuigen je graag!

Het bouwen van een nieuwe woning doe je niet zo vaak in je leven. Wij ook niet. Daarom hebben wij goed nagedacht over de wensen waaraan deze woning moet voldoen:

  • Iets meer ruimte om ons huis heen.
  • Een ruimere garage.
  • Een houtkachel.
  • Een fraaie vijver.
  • Value for money

De kinderen wilden graag een kelder erbij hebben. Nu de kinderen het huis uit zijn, hebben we onze kelder verbouwd naar iets heel bijzonders… We zijn teruggegaan in de tijd.

Zo kwamen we op een huis uit waarvan wij dachten dat het niet mogelijk is om deze met een houtkachel te verwarmen. Na het nodige rekenwerk zijn we er achter gekomen dat dit wel degelijk kan.

Uiteindelijk verstoken we zo’n 2,5-3 m3 hout per jaar voor de complete verwarming van ons huis. Om er zeker van te zijn dat dit ook ging lukken zijn we bijna een jaar aan het puzzelen, zoeken, uitrekenen en verifiëren geweest om uiteindelijk op onze nieuwe woning uit te komen.

Om het hoe en waarom van deze oplossing te begrijpen heb ik bijna 20 pagina’s geschreven over onderwerpen waar wij tegenaan gelopen zijn. Zie www.vdstoel.nl voor een uitgebreide beschrijving.

Kenmerken

Bouwjaar: 2015
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Passiefhuis,

Toegepaste maatregelen

Architectuur, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), Kierdichting, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Domotica, Energiemonitor, Slimme meter, Temperatuurregeling per vertrek, Zonnepanelen (PV), Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Centrale balansventilatie, Houtgestookte cv-ketel, Houtkachel, Buffervat, Vloerverwarming, Helofytenvijver, Moestuin, Tuininrichting, Inductie fornuis, Led lampen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving energievoorziening van de woning

Hout-CV vergasser (winter); Lucht/water warmtepomp (zomer)

Hoe is de ventilatie geregeld?

Balansventilatie, ontworpen door Duits bedrijf die veel ervaring heeft met passieve huizen. Dit systeem is veel geluidsarmer dan ventilaties die volgens het Nederlandse bouwbesluit worden ontworpen.

Adviezen

Het goed inregelen van het systeem is erg belangrijk om een goed en energiezuinig werkend systeem te krijgen. Installateurs hebben het altijd druk (zowel in hoog- als laag conjunctuur) en hier zul je dus zelf goed bovenop moeten zitten.

Ervaringen

Het bouwen van een Passiefhuis is onmogelijk zonder een gecertificeerde Passiefhuis adviseur. Hierop besparen is 'penny-wise, pound-foolish'. De installaties heb ik samen met de W-installateur ontworpen. Installateurs hebben hebben helaas weinig kaas gegeten van het natraject.

Toekomstplannen

Ik meet heel veel parameters in huis (temperaturen, klepstanden, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, houtverbruik). Hier wil ik meer over gaan rapporteren.



Beschreven maatregelen
Interviews

Duurzame en energiezuinige huizen in Bergeijk en Veldhoven te zien bij huizenroute

BERGEIJK/VELDHOVEN - Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute zaterdag en zondag laten eigenaren zien hoe zij hun huis duurzaam en energiezuinig hebben gemaakt. Ook in Veldhoven en Bergeijk staat de deur open bij twee families.

Pats. Bergeijkenaar Oscar Heesterbeek slaat eens tegen de dikke muur in zijn woonkamer. ,,Ruim 80 centimeter dik. Maar de winst zit hem vooral in de leemlaag. De schuur is gebouwd als houtskelet en heeft daarom een droge opbouw. Een goede vochtbalans is daarom erg belangrijk. Een dikke leemlaag zorgt voor een goede vochtopslag in de woning en geeft deze af bij een te droog binnenklimaat. We hebben dit seizoen de verwarming nog niet aangehad en het is nog altijd 21 graden Celsius binnen. Het is alsof het altijd lente is in huis."

Energieneutraal
De oude Noordhollandse kop-hals-romp-boerderij achter het voormalige woonhuis van Oscar en Paula Heesterbeek aan 't Loo in Bergeijk is niet alleen prachtig gerenoveerd, maar ook nog eens zo gebouwd dat deze energieneutraal is. Tal van maatregelen zijn getroffen om de woning zo energiezuinig mogelijk te krijgen. Heesterbeek heeft de woning - tevens rijksmonument - voor 80% zelf gebouwd als passiefhuis. Twee jaar deed hij research, twee jaar duurde de bouw. ,,In Nederland is er maar heel weinig kennis op het gebied van duurzaam bouwen. Hoe zo'n passiefhuis gebouwd moest worden, heb ik zelf uit moeten vinden. Architecten, bouwers, installateurs; bijna niemand in Nederland heeft er verstand van. Ik kwam dan ook al snel in België terecht, waar ze hiermee al veel verder zijn."

Alle kieren moesten volledig gedicht worden. Door één klein gaatje kan namelijk de overdruk al verdwijnen. ,,En dichtmaken betekent niet met wat kit of pur maar 'echt constructief dichtmaken. Op het dak liggen achttien zonnepanelen met een maximale opbrengst van 4300 kWh. En we verbruiken maar 3600."

Passiefhuis
Ook Johan van der Stoel uit Veldhoven ondervond dat bij het bouwen van een passiefhuis het aan kennis ontbrak in Nederland. Hij heeft er zelf dan ook enorm veel tijd ingestoken. ,,In de bouw in Nederland lopen we hopeloos achter. Bijna alle informatie heb ik in het buitenland moeten halen."

Zijn nieuwbouwwoning aan de Lakenvelder wordt in zijn geheel verwarmd door slechts één houtkachel. ,,We kwamen erachter dat we met 3 kuub hout zouden moeten toekomen om het hele huis te verwarmen. Maar dat was flink pionieren." Het allerbelangrijkste is volgens Van der Stoel een goede schil rondom het huis, dat zorgt voor de isolatie. ,,Slechts tien procent van de nieuwbouwwoningen in Nederland worden uitgevoerd met triple glas. In plaats van echt goed te isoleren, met harde isolatie en het luchtdicht maken van de woning, worden er slimme meters geplaatst. Maar de winst is te halen bij de basis."

Bron: Roland Duivis, 3 november 2017, Duurzame en energiezuinige huizen in Bergeijk en Veldhoven te zien bij huizenroute, verkregen via Eindhovens Dagblad




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud