Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2016, Maarheeze



Omschrijving

Na een grondig ontwerpproces van ons passief huis (Architectenburo ZIJN) is de aannemer op 24 april 2015 gestart met de werkzaamheden. In maart 2016 zijn we al verhuisd naar ons nieuwe huis. In de winterperiode is al gebleken dat het binnenklimaat heel prettig is. De temperatuur blijft goed, de installaties werken naar behoren. Na het einde van het stookseizoen (april) hebben we het eerste zomerseizoen ervaren. Veel warmwatercapaciteit van de zonneboiler welke regelmatig in de nacht omgekeerd gedraaid heeft om af te koelen zodat het systeem niet stilvalt. De passieve (overstekken) en actieve (lamellen) zonwering hebben hun nut bewezen. Terwijl het buiten 34 graden was, kwam de temperatuur binnen niet boven de 24,8 graden. Ook de grondbuis heeft hieraan een flinke bijdrage geleverd. De buitenlucht werd tot 9 graden gekoeld voordat deze in huis kwam. Ook het zomerseizoen is voor ons zeer geslaagd met een behaaglijk binnenklimaat. In oktober hebben we voor het eerst de kachel aangehad, 3 keer om precies te zijn, met nog 1 week te gaan tot november. Komende winter wordt de eerste representatieve winterperiode aangezien vorig jaar het huis nog niet op temperatuur geweest was toen het stookseizoen begon. We kijken er naar uit maar het spannende is er nu wel vanaf: het werkt naar volle tevredenheid!

Kenmerken

Bouwjaar: 2016
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Plusenergiewoning, Aardgasvrij, Passiefhuis,

Toegepaste maatregelen

Actieve zonwering, Isolerende kozijnen, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Kierdichting, Passieve zonwering, Wandisolatie buiten, Warmtewisselaar douche, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Buffervat, Vloerverwarming, Led lampen, Grondbuis (ventilatie), Kruipruimte/ kelderisolatie, Dakisolatie buitenkant, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Inductie fornuis

Foto's


Extra informatie
Adviezen

De weg naar een duurzaamhuis is helaas nog geen vanzelfsprekende route. Veel is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren waarbij via standaard advies al heel snel minder aandacht wordt geschonken aan duurzaamheid. Enige vasthoudendheid is nodig om gedurende het ontwerp maar ook tijdens de bouw oog te houden voor alle maatregelen die bijdragen aan een duurzaam en energiezuinig, energienetraal of energieleverend huis. Wij zijn deze uitdaging aangegaan met architect Roel Lamers van Architectenburo ZIJN uit Maarheeze. Hij heeft ons in het hele proces van ontwerp tot oplevering begeleid en gezorgd voor maatwerk met een resultaat waar we nog iedere dag blij mee zijn!

Ervaringen

Nadat op 24 april de eerste schop in de grond is gegaan komt precies 6 maanden later de eindstreep al in zicht. De woning is op de voordeur na helemaal dicht en klaar om voorzien te worden van de (24cm) buitengevelisolatie welke afgewerkt wordt met stucwerk. Komende week worden binnen de dekvloeren gestort, start de gevelisolatie en komt de binnenstucadoor. Na 10 maanden is ons huis bewoonbaar. Nog een aantal kleine punten staan open maar dat stond de verhuizing in maart niet in de weg. Nu aan de slag met inregelen van de domotica en het ervaren van het binnenklimaat in de verschillende seizoenen.

Toekomstplannen

Zonnepanelen vormen de sluitpost van ons bouwproject. Inmiddels weten we dat ons stroomverbruik onder de 5000kWh zal blijven. Dat is ruim lager dan de 6000kWh die we verwacht hadden ivm de diverse installaties en pompjes. In november 2017 hebben we 24 JaSolar 300Wp panelen met SolarEdge omvormer en optimizers geplaatst. In totaal wordt er dan 7000kWh opgewekt via de zon. Met oog op de toekomst (elektrische auto?) hebben we gekozen voor meer opbrengst dan huidig verbruik. In 2018 zijn de prijzen van zonnepanelen verder gedaald en mede met het ook op toekomstige wijziging van de salderingsregeling gaan we het aantal zonnepanelen nog uitbreiden met 6 stuks. In totaal ligt er dan 30x300Wp op het dak. Voor de stroom die overblijft ontvangen we 11cent per kWh en waarschijnlijk wordt dat met de nieuwe salderingsregeling nog hoger. Ondertussen volgen we de ontwikkelingen van PCM (Phase Changing Materials) op de voet. Hiermee zou onze overtollige warmte van de zonnecollectoren in de zomer opgeslagen kunnen worden in een zoutopslag om vervolgens in de winter te worden ingezet voor opwarming. Door toevoegen van water aan zout komt warmte vrij en het ontrekken van water uit zout kost energie die met de zonnecollectoren wordt opgewekt. Deze vorm van warmteopslag geeft geen verlies zoals bij het warm water in het buffervat en in hetzelfde volume kan 5 tot 10 keer meer energie worden opgeslagen!



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud