Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2017, Weert



Omschrijving

Duurzaam huis door natuurlijk materiaal & energiegebruik met onder andere kalkhennep, hout(skelet), schuimbeton vloerisolatie, zongeoriënteerd  ontwerp en pellet cv met vloerverwarming.

---

In 2016 zijn we op zoek gegaan naar een nieuw huis. Toen die zoektocht niks opleverde, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en besloten om zelf te gaan bouwen. Het moest een woning worden met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en zo weinig mogelijk mechanische installaties. Back to basic dus.

Het milieu en duurzaamheid speelden daarbij een belangrijke rol. Bovendien zijn de meeste huizen ‘potdicht’ door het gebruik van isolatie en spouwmuren met folie. Daarmee trek je een soort regenjas over je woning, terwijl wij juist een huis met een Gore-Tex jas wilden, oftewel een huis dat ‘ademt’. De keuze viel uiteindelijk op houtskeletbouw. Na uitvoerig advies te hebben ingewonnen, kozen we daarbij voor buitenwanden van kalkhennep, een natuurlijk beton bestaand uit zuivere kalk, gehakselde stukjes hennephout en water. Er is slechts een handvol kalkhennep huizen in Nederland volgens dit procedé gebouwd, in België en Engeland zijn deze huizen al iets populairder.

Naast een zeer goede isolatie door de vele microgaatjes in het hennephout, zorgt kalkhennep voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid in huis doordat de muren vocht opnemen en weer afstaan. Het gebruik van dit natuurlijke beton zorgt er tevens voor dat het huis CO² opneemt in plaats van uitstoot. Bij de groei van de hennep neemt deze supersnel groeiende plant al heel veel CO² op en na de bouw zal door een chemisch proces met het kalk nog zo'n 30 jaar CO² ingevangen worden. Duurzaam is het ook, mocht het huis ooit afgebroken worden, dan is het materiaal bij wijze spreken over de akkers uit te strooien en daarmee ook niet milieubelastend.

Het belangrijkste is, is dat je goed weet wat je wil. Met kalkhennep “beton”, samen met zonnepanelen, een pellet CV, veel hout en ander hernieuwbare materialen willen we duurzaam bouwen en daarmee een klein beetje bij dragen aan een betere wereld. Overigens is bij de plaatsing van het huis de positie ten opzichte van de zon belangrijk geweest.  Er is een lamellenconstructie, waardoor het ’s zomers binnenshuis niet te warm wordt en we ’s winters optimaal gebruik maken van de natuurlijke warmte van de laagstaande zon. Verder is er geen mechanisch ventilatiesysteem, maar doen we gewoon ouderwets aan ‘dauerluften. Het is een huis dat past bij onze identiteit en waarvoor we ons hebben laten inspireren door oude Weerter boerderijen.

Op 13 maart 2017 zijn we gestart met bouwen, 1 november 2017 zijn we verhuisd.

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Aardgasvrij, Ecowoning, Huis met eco-materialen, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Architectuur, Overige concepten, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leemstuc, Milieuvriendelijke verf, Hout, Kalkhennep, Overige bouwmaterialen, Pelletkachel, Buffervat, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is geïsoleerd door de massieve wandopbouw van Kalkhennep met een dikte van 38cm. Dit geeft een Rc waarde van 6,5

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning wordt verwarmd middels vloerverwarming welke wordt aangedreven door een CV gestookt op houtpellets. Ook de warmwater voorziening wordt hierdoor geleverd.

Adviezen

Te veel om op te noemen

Ervaringen

We delen graag onze ervaringen met modern bouwen met ecologische materialen en het wonen in een eigentijds Kalkhennep huis.

Toekomstplannen

Inspireren



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud