Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2018, Venray



Omschrijving

Het was altijd onze wens om een keer zelf een woning te laten ontwerpen en bouwen. In 2017 ging onze droom in vervulling en sinds februari 2018 wonen we in een duurzaam en levensloopbestendig huis dat (in onze ogen) architectonisch er ook nog eens goed uit ziet.

We wilden al een tijd een woning waar we ons hele leven, met eventuele ongemakken kunnen verblijven. We zijn met ons tweeën en zijn inmiddels de 60 gepasseerd. Daarom zijn onze huidige slaapkamer en badkamer beneden gesitueerd, zijn er geen drempels, hebben de keukenkasten lades en is de vaatwasser hoger gemonteerd zodat we niet hoeven te bukken.

Dat er geen gasaansluiting zou komen in ons nieuwe huis was ook van begin af aan een voorwaarde. We moeten met zijn allen van het aardgas af want het raakt op den duur op. We hadden het toen niet kunnen bevroeden maar gas is inmiddels (helaas) speelbal geworden van geopolitieke verhoudingen. Maar ja, wat heb je in plaats van gas? We hebben ons goed ingelezen in de verschillende technieken en hebben gekozen voor de lucht/water-warmtepomp. Warmtepompen zijn in staat om uit temperatuurverschillen in de lucht, het water en de bodem voldoende energie te halen voor warm water en een aangenaam verwarmd huis. Dergelijke systemen werken volgens het principe van de ‘omgekeerde koelkast’. Een warmtepomp verwarmt en verkoelt je huis op een energiezuinige manier. We hebben de thermostaat standaard op 19°C staan terwijl het huis aangenaam warm is. Tijdens warme zomerdagen koelt de warmtepomp en is het dus ook dan zeer aangenaam in huis.

We realiseren ons dat we met onze ‘voetafdruk’ op deze wereld een natuurlijk en beter leefklimaat klimaat kunnen en moeten maken. Door zoveel als mogelijk en betaalbaar is, milieubewust bezig te zijn. De zon is een onuitputtelijke bron van energie dus voor het opwekken van elektriciteit hebben we sinds het najaar van 2018 29 zonnepanelen op ons dak liggen. In tegenstelling tot de warmtepomp waar de nadruk ligt op het verkrijgen van comfort, heb je bij het gebruik van zonnepanelen meteen vanaf dag één er financieel profijt van. Je verdient de investering terug doordat het vooralsnog gesaldeerd wordt met de elektriciteitsrekening. Hoewel er geen subsidie meer gegeven wordt op de aanschaf van zonnepanelen, zijn er wel zogenaamde duurzaamheidsleningen te verkrijgen. 

Bij het (ver)bouwen van je huis kun je veel leren van anderen, van kostenbesparende, innovatieve en duurzame oplossingen tot architectuur. Bijvoorbeeld hoe je nieuwe huis het beste op de kavel staat; ons huis is gelegen met de rug naar de zon. Dat klinkt vreemd maar het is heerlijk, zeker omdat de zon zo niet direct fel de woonkamer inschijnt. De screens die we sinds het voorjaar van 2022 hebben, helpen natuurlijk ook erg goed om de zon en daarmee de warmte buiten te houden. Met als groot voordeel dat de woning in de zomer niet veel opwarmt en we het niet potdicht hoeven te zetten met zonwering (de screens zijn doorzichtig van binnenuit). 

Door de grote openheid naar de tuin toe (op het noordoosten) hebben we toch een fijn en zeer licht huis. In deze tuin hebben we een eigen wadi doordat we het gazon in een soort kuil hebben aangelegd zodat regenwater op het eigen terrein wordt afgevoerd. Geen kratten, geen betonnen bak want we wonen op zand dus het water is ook weer heel snel in de bodem verdwenen.

Voor de nabije toekomst kijken we naar de aanschaf van een elektrische auto en misschien de aanschaf van een thuisbatterij. Met het oog op de aflopende salderingsregeling zijn dit mogelijkheden de zonnestroom van je eigen zonnepanelen efficiënt én economisch voordelig in te zetten.

Kenmerken

Bouwjaar: 2018
Energielabel: A++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Bedrijfsmatig betrokken als: neen

Toegepaste maatregelen

Architectuur, Levensloopbestendig, Dakisolatie buitenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Regenwaterafkoppeling, Groene energie, Duurzaamheidslening

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is tijdens de bouw geïsoleerd volgens de berekeningen van de EPC=0,4. Gelet op het bijzondere inspringende metselwerk is in dikte variërende isolatie toegepast.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning heeft sinds 2 oktober 2018 29 zonnepanelen en is gasloos. Op 30 mei 2023 zijn er 6 panelen aan toegevoegd. De reden hiervan is de komst van een elektrische auto.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Centrale balansventilatie

Adviezen

Al sinds 2012 kun je tijdens de Duurzame Huizen Route op bezoek gaan bij mensen die duurzame voorzieningen in hun woning hebben gerealiseerd. Dat kan nieuwbouw zijn maar ook een ouder huis dat duurzaam verbouwd is. Tijdens de bouw van ons huis hebben we van deze gelegenheid gebruik gemaakt. Erg leerzaam en je maakt alles veel tastbaarder. Je ziet hoe de apparatuur eruit ziet. En je leert van de ervaringen (en fouten) van gebruikers waar jij weer van kunt leren. Je doet misschien nieuwe ideeën op en je hoort en ziet hoe het feitelijk werkt in een particuliere woning en je ervaart de voor- en nadelen. Enorm leerzaam.

Ervaringen

De ervaringen zijn dat het een zeer comfortabel huis is. In de koude weken aan het begin van het jaar is het goed warm te krijgen. In de warme zomers was het zonder veel extra moeite te doen koel in huis, hooguit 26 graden (10 verschil met buiten). Zelfs met de achterdeur open. We voelen geen tocht, ondanks (of beter gezegd: dankzij) de balansventilatie. In de nacht hebben we vaak wel een raam open, voelt toch wat lekkerder. Ons maandbedrag voor de energienota is inmiddels €0 (nul euro). Duurzaam (ver)bouwen kost meer maar je investeert ook enorm in comfort. Het is een investering die het dubbel en dwars waard is, zo hebben wij ervaren.

Toekomstplannen

2018: Aanschaf van een elektrische auto en misschien de aanschaf van een thuisbatterij. Dit met het oog op de aflopende salderingsregeling voor de zonnepanelen. 2023: Aanschaf van een elektrische auto. Daarvoor 6 zonnepanelen extra aangebracht en een EV-lader geïnstalleerd.

Tips

- Ga op zoek naar mogelijkheden voor subsidie of duurzaamheidsleningen. Soms op onverwachte plekken zoals via de provincie. - Er bestaan inmiddels veel verschillende technieken voor warmtepompsystemen met uiteenlopende prijskaartjes. Lees je in, ga op bezoek bij installateurs, bezoek beurzen en mensen die al dergelijke systemen hebben. - Als je systemen aanschaft, zorg dat ze toekomstbestendig zijn. Denk dus verder dan vandaag en morgen! - Ga niet te veel af op één advies, laat je breed informeren. Bekijk de adviezen met gezond verstand. - Kijk goed wat bij jou en jouw manier van leven past.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud