Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2019, Tilburg



Omschrijving

Deze zwarte nul-op-de-meter woning staat naast natuurgebied de Drijflanen te Tilburg.

Uitgangspunt in het ontwerp is de woning zoveel mogelijk in te passen in de natuur. Door zijn zwarte beplanking valt de woning bijna weg tegen de bomenrand met zijn donkere stammen waar hij voor staat. Tevens is de positie van de woning zo gekozen dat deze door de grote hazelaarstruik uit het oog wordt onttrokken, maar wel de optimale uitzichten geniet.

De woning is gelegen in een heidegebied waar vroeger de schapen graasden voor de Tilburgse wolindustrie. Door het bouwperceel niet te omheinen en in te richten als tuin, maar juist open te laten en de natuur er vat op te laten krijgen, lijkt het alsof de woning midden in de natuur staat.

Het compacte ontwerp zorgt ervoor dat de woning zeer weinig energieverliezen heeft. Het huis heeft zeer goede isolatie (dak Rc 7,0 en wanden Rc 6,0 m2K/W), triple glas en extra kierdichtingen.

Naast een ecologische afwerking met grenen planken en zwarte bio-schimmelcoating is ook de ruwbouw van de woning biobased. De hoofdconstructie is van geprefabriceerde panelen van hout met vlasisolatie. Door ook te kiezen voor een houten binnenplaat (berken) is er zeer effectief gebouwd. Ruwbouw is tegelijkertijd ook afbouw. Zo ook met de funderingsvloer die tevens afwerkvloer is. Het bouwen met hernieuwbare grondstoffen heeft als voordeel dat de woning dampopen is. Daarnaast zorgt woning met deze materiaalkeuze voor CO2 opslag i.p.v. dat hij een negatieve druk op het milieu legt.

Deze bouwmethode heeft geresulteerd in een zeer korte bouwtijd van 3 maanden en gebruik van nagenoeg geen water en stroom tijdens de bouw. Door prefab te bouwen waren ook de transportbewegingen tijdens de bouw minimaal.

Installaties

Door de warmtepomp en de verdekt opgestelde zonne- en warmtepanelen van triple solar is de woning beter dan nul-op-de-meter en is er ook op langere termijn geen negatieve footprint.

Door het uitgekiende ontwerp waarbij de technische ruimte direct grenst aan de keuken, badkamer, meterkast en toilet zijn alle leidinglengtes beperkt. Door nagenoeg geen wachttijden wordt het waterverbruik beperkt en met de douche WTW wordt ook nog eens extra bespaard op energie.

Het regenwater wordt geïnfiltreerd op eigen terrein middels een wadi.

Tuininrichting

De twee schuren zijn tweedehands zeecontainers die overgenomen zijn van een aannemer en dienst deden als opslagcontainer en bouwkeet tijdens. Na de bouw zijn ze door de opdrachtgevers omkleed met dezelfde planken als de woning. De tuin heeft geen bestrating. De terrassen in de tuin zijn hergebruikte houten steenschotten en de balustrade om het terras aan de natuurzijde zijn de pallets waar de zonnepanelen op geleverd zijn. Op het voor- en achtererf is op strategische plekken meerjarig weidebloemenmengsel gezaaid en er zijn nestkastjes voor koolmezen. Dit laatste in verband met de velen eiken bomen in de omgeving.

Kenmerken

Bouwjaar: 2019
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen, Houtskeletbouw, Bedrijfsmatig betrokken als: Joris Verhoeven Architectuur

Toegepaste maatregelen

Architectuur, Ontwerpmaatregelen, Nul-op-de-meter woning, Milieuvriendelijke verf, Hout

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Houtskeletwoning geisoleerd met vlasisolatie

Beschrijving energievoorziening van de woning

Warmtepomp met Triple solar PVT panelen als bron, ventilatiesysteem met warmte terugwinning, douche WTW, laagtemperatuur verwarming, PV panelen 42m2 incl 16m2 Triple solar.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Balansventilatie type D

Toekomstplannen

Voor het regenwater dat nu nog afgevoerd word in de trampolineput (wadi) willen wij op termijn een opslag maken om te gebruiken voor in de tuin. Ook staat een kleine moestuin op het programma van toekomstige eisen.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud