Woningen

Uitgelichte afbeelding

Woonark - 1975, Mijdrecht



Omschrijving

Houten woonark uit 1975. Verhogen isolatiewaarde muren. Verlaagd plafondisolatie van benedenverdieping. Vloerisolatie. 5 Zonnepanelen dekken mijn jaarverbruik. Aanvoertemperatuur ketel 42 graden, ondanks normale radiatoren. Bewust omgaan met electriciteit en gas. Daardoor ondanks matige isolatiewaarde ark energierekening van € 40,- per maand! Bedenk dat een woonark in feite een vrijstaand huis is en ook nog eens via het water veel meer warmte kan verliezen dan een huis via de bodem. Energielabel zit nu ongeveer op C en gaat in elk geval richting B. Door gewichtsbeperkingen zijn veel maatregelen hier niet goed mogelijk, zodat A label en verder veel creativiteit en research zal vragen. Is overigens wel het uiteindelijke doel.

Alleen te bezichtigen door mensen die goed ter been zijn. Toegangspad met ongelijke tegels. Hoge drempel. Trap zonder leuning. 

Kenmerken

Bouwjaar: 1975
Energielabel: C
Soort: Woonboot/ woonark
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie zoldervloer, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Voorzetramen, Leidingisolatie, Lucht/lucht warmtepomp, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Radiatorfolie, Tuininrichting, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, Groene energie, Hergebruik, HR-ketel (Cv-ketel)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Doe alles zelf, nog steeds bezig. Veel verschillende isolatiematerialen gebruikt. Verlaagd plafond met 10 cm schapenwol isolatie (Rd 2,86) in huiskamer en slaapkamer beneden, omdat bovenverdieping nauwelijks gestookt wordt. Zoldervloer nu dun glaswol uit de jaren '70. Uiteindelijk heb ik besloten dit niet te verhogen. EPS korrels vond de verzekering niet goed vanwege brandgevaar. Andere maatregelen zijn voor mij te zwaar en te duur. Aangezien ik de bovenverdieping nooit verwarm en het plafond tussen de beneden en bovenverdieping al geïsoleerd heb, zal ik dat nooit terugverdienen. Daanaast is het extra gewicht in deze ark echt een probleem. Ook ben ik bang voor mogelijk houtrot. Vloerisolatie gespoten pur (Rd 1,9/2,3 geschat). Komen nog tonzonthermoskussens onder (Rd3,8)=>Totaal Rd 5,6/6,1) . Buitenmuren van de houten woonark worden van binnenuit opnieuw geïsoleerd. Beneden klaar, boven nog veel zichtbaar. Oorspronkelijke glaswolisolatie door eerste bewoners verkeerd aangelegd met gevolg houtrot. Nu binnen zelfde beperkte ruimte ventilatie voor het hout met gemaximaliseerde isloatiewaarde door combi pir-alu platen (6cm Rd 2,7) met een luchtspouw 1,5 cm afgesloten (Rd 0,65) met een enkele laag tonzonfolie. Totaal wand (Rd 3,35). Ramen van enkel glas met voorzetramen, gewoon dubbelglas, tot aan nieuw dun dubbelglas en Hr++ glas. Helaas zijn niet alle kozijnen geschikt voor de dikte van Hr++ glas.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Door energiezuinige apparaten en zuinig gebruik zijn 5 zonnepanelen voldoende om eigen jaarverbruik (1000 kWh) te dekken. Door zuinig stoken en koken in mijn matig geïsoleerde ark zeer laag gasverbruik. Watertemperatuur in mijn ketel teruggezet op 42 graden. Krijg mijn huis daar warm genoeg mee, ondanks normale radiatoren. Zet de therostaat 's nachts op 13,5 graad. Alleen bij heel koud weer nodig de keteltemperatuur tijdelijk op 50 of 55 graden te zetten. Zuinig koken door het gebruik van de hooikist. Linzensoep, pasta, rijst en dergelijke worden 1/3 deel van de normale kooktijd gekookt. Daarna zet ik ze lekker warm weg in mijn bed. Voordeel: eten brand nooit meer aan en het blijft warm tot je andere eten ook klaar is. Eieren breng ik aan de kook en dan draai ik direct het gas uit. Na 4,5 minuut een zachtgekookt eitje, na 5,5 minuten een hard gekookt ei. In de zoemer zet ik past ook niet eens in mijn bed. Gaart ook prima wanneer het gas direct uitgedraaid worden en gewoon op het aanrecht blijft staan. Sinds najaar 2020 heb ik een lucht-lucht warmtepomp voor de benedenverdieping.

Adviezen

Bij de keuze voor isolatiematerialen kom je soms advertenties tegen van alu folie materialen die heel dun zijn en toch een hele hoge isolatiewaarde claimen. Er wordt bij de bewuste folie een proefopstelling getoond van een dak met een dikke laag glaswol en een zelfde dak met die dunne folie. Het zou even goed isoleren. Ik kon dit niet geloven en heb heel lang gegoogeld of ik hier iets over kon vinden. Uiteindelijk vond ik een verklaring die mij logisch in de oren klinkt. Deze proefopstelling zou niet winddicht zijn. Hierdoor verliest de glaswolisoaltie veel meer warmte dan de dunne winddichte folie. Een huis wordt normaal gesproken wel wind en waterdicht gemaakt, zodat in een huis waarschijnlijk wel een groot verschil ontstaat tussen beide isolatiematerialen. Ik ben maar een leek op dit gebied, maar ik adviseer je nog eens extra goed te laten informeren als je zo'n dunne folie overweegt. Ik heb het overigens niet over tonzonfolie. Daar bepaal je zelf de dikte van de luchtlaag en het aantal folies die je gebruikt (wand/dakisolatie). De folie zelf is wel flinterdun, maar de dikte van de isolatielaag is niet super dun. Bij de thermoskussens (vloerisolatie) van hun is de totale isolatiedikte ook niet dun. Gebruik je Tonzonfolie als wand/plafondisolatie, realiseer je dan wel dat het werkt op basis van luchtdichtheid. Zit de folie vlak achter je wandafwerking, dan betekend dit dat je niet zo maar in de muur kunt boren. Je zou immers door je folie heen kunnen boren en dan is het geen afgesloten, stilstaande luchtlaag meer.

Ervaringen

Het aanbrengen van schapenwol isolatiedekens is heerlijk werk. Het is in lengte op maat te scheuren als je een klein beginnetje knipt met een gewone schaar. Boven mijn hoofd verwerkt, maar totaal geen last van nare kriebels/prikkels zoals je wel hebt met glaswol en vergelijkbare producten. In mijn muren heb ik gekozen voor pir alu platen, omdat ik maar een zeer beperkte dikte aan kan brengen. De pir-alu platen hebben de hoogste isolatiewaarde. Op zich zijn de platen makkelijk op maat te maken. Met een broodmes snij ik de alu laag. Met een gewone zaag ga je simpel door de pir heen. Ik ben een kleine vrouw, maar het kost geen enkele kracht. Wel kost het heel veel tijd om de platen allemaal precies op maat te maken in de bestaande bouwconstructie waar ik mee te maken heb. Maakt de dikte van je isolatie niet uit, kies dan voor dekens in plaats van platen. Dat werkt veel sneller en prettiger.

Toekomstplannen

Vloer na isoleren met tonzon thermoskussens Extra voorzetramen maken op plaatsen waar de kozijnen te dun zijn voor Hr++ isolatieglas. Geïsoleerd luik maken boven trapgat van de huiskamer, omdat er nu veel kou naar beneden komt vanuit het kleine halletje van de ongestookte bovenverdieping.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud