Locatie

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1979, Werkhoven



Omschrijving

We zijn stap voor stap bezig geweest met het verbeteren van ons 1979 hoekhuis naar een energieneutraal huis. In 2018 all-electric en NOM geworden.

Uitgevoerd: Hele huis minimaal dubbel tot 4 voudig glas, passieve ramen/kozijnen (begaande grond) en deuren, zonneboiler, zowel Climarad Sensa (beneden) als Itho Daalderop Quality Flow (boven) voor vraaggestuurde ventilatie met WTW, dak, vloer en spouw na-geissoleerd, 19 zonnepanelen met TIGO optimalisatie, vloerverwarming.Heliotherm warmtepomp en CO2 bodemwarmtewisselaar Een lekke bijkeuken is buiten de thermische schil geplaatst en inmiddels ongetoverd in een technische ruimte.. Hiervoor is de passieve buitendeur verplaatst; zijn passieve ramen geplaatst en is de muur en gevel-dak connectie met speciale PUR na-geisoleerd. De ruimte bevat nu buffervat en regelapparatuur warmtepomp.

Nieuwe stappen werden eerst met een energiemodel (ISSO publicatie 82.3 formule structuur Energieprestatie advies woningen, binnen MS Excel)) doorgerekend . Per jaar wordt de daling van electriciteit en, eerder, gas verbruik (per graaddag) gemeten via een slimme meter en het KNMI (weerdata). Ook het Tigo systeem geeft veel info over de electriciteit productie per zonnepaneel.Geregeld worden de meetwaarden van de zonnepanelen vergeleken met een vergelijkbare systemen. 

We gaan nu nog verder met het vervangen van dubbel door triple glas (tussenverdieping) en denken na over eventuele verdere stappen.

Met veel partijen samengewerkt: Pladeko, Jk,Climarad, Zonnestroom, De Kruipruimte isolatie specialist, Nefitt,  Itho Daalderop, Heliotherm etc.

In het RD is begin oktober een artikel over ons huis verschenen, dit artikel kunt u hier lezen.

Kenmerken

Bouwjaar: 1979
Energielabel: A++++
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie binnenkant, Wandisolatie buiten, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Kruipruimte/ kelderisolatie, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Decentrale balansventilatie, Vloerverwarming, Led lampen, Inductie fornuis, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Infraroodverwarming, Domotica, Convectoren

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Na-isolatie in bestaande bouw (nu Rc=1,69), vloer (nu rc=2.5) and dak (nu r.c=3,78). Ook dakkapellen, deuren en ramen zijn door passieve versies vervangen. D ventilatie in hele huis op adzuigkap en WC na. Al met al is door dit soort maatregelen het gasverbruik met zo'n 60 % verminderd.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De verwarming, tapwater bereiding en koeling vindt door een bodemwarmtewisselaar in combinatie met een zonneboiler plaats. De electriciteit wordt door 26 PV panelen geproduceerd. Buffering warmte gebeurt ook door de bodemwarmtewisselaar in de zomermaanden/

Hoe is de ventilatie geregeld?

Zowel centrale als d centrale D ventilatie

Adviezen

Verschilt per maatregel

Ervaringen

Wisselend. In sommige gevallen werden we professioneel geholpen (ramen/deuren, zonnepanelen etc.), maar nog te vaak moesten we (twee ingenieurs) zelf aan de bak (ventilatie, isolatie etc), Ook hebben we zaken samen met installateurs en timmermannen opgepakt. Zij het praktische deel, wij meer het theoretische denkwerk en voorbereiding.

Toekomstplannen

Het doel om een energieneutrale woning maken vanuit een suboptimaal bestaand huis is bereikt. Dit is bereikt met minimaal behoud van comfort en vrijwel zonder aanpassingen aan de buitenkant.



Beschreven maatregelen
Interviews

Wonen in een energieneutraal huis

Klik op bovenstaande afbeelding om te vergroten ^

Bron: Gemeente Bunnik (31-10-2018). 'Wonen in een energieneutraal huis'

Energie voor Bunnik

Klik op bovenstaande afbeelding om te vergroten ^

Bron: Cerian van Gestel (25-4-2018). 'Energie voor Bunnik: Lange weg te gaan' via: Achtergrond




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud