Op weg naar een Nul-op-de-Meter monument

Interview – Nadat Sonja en Willem in maart 2018 een monumentaal pand in Maassluis kochten, begonnen ze direct met renoveren en verduurzamen. Nu, anderhalf jaar later, is het einde in zicht. Het netto verbruik ligt nu al op 1000 kWh per jaar en dankzij nieuwe toepassingen zullen ze de komende winter nog beter doorkomen. “Uiteindelijk willen we de woning nul-op-meter maken”, vertelt Sonja. Ze vertellen graag hoe ze dit aanpakken. Samen met honderden andere huiseigenaren stellen ze op zaterdag 2 en 9 november tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route hun deuren open voor bezoek.

Sonja werkt aan de universiteit van Delft en haar partner Willem werkt in Den Haag. Samen hebben ze twee kinderen van 4 en 7 jaar oud. Tot 2018 woonden ze in Delft. “Daar wordt alles opgekocht en wordt wonen steeds duurder,” vertelt Sonja. “Toen zijn we in de regio rond gaan zoeken naar oude huizen.” In Maassluis viel hun oog op een gemeentelijk monument. Die kochten ze. “Dat was wel een gok, want we hadden veel plannen in gedachten, maar nog geen toezeggingen voor bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Gelukkig denkt gemeente Maassluis hierin mee”, concludeert Sonja. Het stel is gestart met de isolatie van de vloer, de gevel en het vervangen van het glas. “Er zitten overal schuiframen in met enkelglas. Aangezien we de monumentale voorgevel niet willen aantasten, kozen we voor de plaatsing van HR++ glas achter de schuiframen”, vertelt Sonja.

Uit de ruimtevaart

De betonnen vloer in de woonkamer en de keuken wilden ze in eerste instantie behouden en egaliseren, aangezien deze geknikt was. Dit leverde echter een problemen op met de verwarming. Daarom kozen ze ervoor om de vloer eruit te halen en direct te isoleren. In de woonkamer zijn piepschuim ‘broodjes’ van 25 centimeter geplaatst tussen de betonbalken. Vervolgens is hier een cementvloer op gekomen met vloerverwarming. “De vloer van de keuken ligt lager, die wilden we gelijktrekken met de woonkamer,” vertelt Sonja. “Daarom kozen we hier voor aerogel met daarop vloerverwarmingstegels. Dit bestaat al 100 jaar en wordt gebruikt in de ruimtevaart, maar is relatief duur in vergelijking tot andere isolatiematerialen.”

De aannemer wilde er in eerste instantie niet aan. Daarom hebben Sonja en Willem een tafelgesprek ingepland met de aannemer en de twee leveranciers. Na een proef was de aannemer om. “Het is ideaal, de opbouwhoogte is maar 5 centimeter en hierdoor loopt de vloer gelijk met die van de woonkamer”, zegt Sonja trots.

Duurzaam verwarmen

Er zat een nieuwe HR-ketel in het huis, dus Sonja en Willem wilden in eerste instantie geen warmtepomp. Toen ze met de badkamer bezig gingen, kwamen ze echter drie generaties aan gasleidingen tegen. “De WC moest precies op de plek van een gasleiding worden geplaatst. Toen stonden we voor een keuze: Alles openbreken of de gasleidingen eruit”, vertelt Sonja. Zo kwam er toch een lucht/water warmtepomp en werden de leidingen door gezaagd.

Op de eerste verdieping worden de oude kolomradiatoren gebruikt, die verwarmd kunnen worden met de warmtepomp. Op de slaapkamer van de dochter is gekozen voor een energiezuinige wandradiator die ze netjes in de hoek konden plaatsen.

“Het huis tochtte enorm toen we het aankochten, met enkelglas en drie openhaarden,” vertelt Sonja. Nadat in april ook in de slaapkamers tripleglas geplaatst is, is de woning nagenoeg tochtvrij. “Maar als je alles dichtmaakt heb je wel lucht nodig.” Daarom zijn er vóór het storten van de vloer al afvoerkanalen gemaakt. Binnenkort worden hier twee lokale balansventilatie units geplaatst.

De installaties ontvangen hun benodigde stroom van de 20 zonnepanelen die op het dak liggen. Tien panelen liggen op het zuidwesten en tien panelen op het noordoosten. “De installateur bleef in zijn offerte terugkomen op een ander aantal panelen én wilde ze niet plaatsen op het noordoosten, omdat hij vond dat dit niet rendabel genoeg was. Je moet soms doorzetten om je eigen plan te kunnen uitvoeren”, aldus Sonja.

Van plan tot uitvoering

Sonja is in haar werk als onderzoeker betrokken bij circulaire productontwikkeling en duurzaam ontwerpen. Hierdoor heeft ze al veel kennis in huis. “Ik heb het hele plan uitgedacht met mijn vader en ook de uitvoering met hem opgepakt. Wij zijn vier handen op één buik, eerder hebben we ook zijn jaren ’80 woning verduurzaamd,” deelt Sonja. “Ik ben er trots op om dit samen met mijn vader te kunnen realiseren.”

“Als je een oud huis hebt, start dan met isoleren, dat is het belangrijkste”, geeft Sonja als tip mee. “Het verduurzamen van je woning is maatwerk waarbij je naar creatieve oplossingen moet zoeken. Neem daarom iemand mee in het plan die out-of-the-box kan denken.” Als laatste geeft Sonja mee: “Je moet doorbijten en eigen ideeën hebben. Zoek het zelf uit en maak een duidelijk plan.”


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Sonja & Willem >

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud