De open dagen van de Duurzame Huizen Route komen eraan! Hier vind je meer informatie en tips voor het openstellen van je woning tijdens de open dagen op 2 en 9 november 2024.
Klik hier om de handleiding voor het openstellen van je woning te downloaden. Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem gerust contact met ons op!
Veelgestelde vragen
Voor bezoekers is het erg nuttig en interessant om een kijkje te nemen in een huis met duurzame toepassingen. Door een eerlijk beeld te geven van hoe het nu écht is om te wonen in een huis met bijv. spouwmuurisolatie, een warmtepomp of andere duurzame maatregel, helpen duurzame huiseigenaren al jaren geïnteresseerden om ook duurzamer te wonen.
Als je woning op de website van de Duurzame Huizen Route staat, is het niet verplicht om je woning te openen voor bezoekers op de open dagen. Toch doen er ieder jaar honderden huiseigenaren mee, omdat ze anderen willen helpen, en het bovenal leuk vinden om te doen.
Heb je nog geen woningprofiel op de Duurzame Huizen Route? Meld dan eerst je woning aan via duurzamehuizenroute.nl/aanmelden. Als je je woning hebt aangemeld op de Duurzame Huizen Route, dan kun je meedoen en je woning openstellen tijdens de open dagen.
1. Ga naar mijn.duurzamehuizenroute.nl en log in.
2. Ga via het menu aan de linkerkant naar ‘Mijn openingstijden’ en klik op ‘Openingstijden doorgeven’.
3. Vul het formulier in en geef aan hoe laat en hoeveel bezoekers maximaal welkom zijn. Eventueel kun je een opmerking voor de bezoekers achterlaten. Bijvoorbeeld over parkeren, huisdieren of iets anders dat handig is om vooraf kenbaar te maken.
4. Als een bezoeker zich inschrijft, dan krijg je daar per e-mail melding van.
Tip: Via mijn.duurzamehuizenroute.nl kun je ook je woningprofiel bewerken. Controleer of het nog up-to-date is en voeg eventueel aanvullende informatie of foto’s toe.
Samen zetten we ons in om de open dagen bekend te maken bij jou in de buurt. Je ontvangt een aantal promotiemiddelen van ons (digitaal en per post), waarmee je in je buurtapp, bij je sportclub of in andere netwerken kunt laten weten dat je je woning openstelt voor bezoekers. Vergeet niet de poster op je raam te hangen, zodat bezoekers je woning op dag zelf gemakkelijk weten te vinden.
Je kunt gratis meer promotiematerialen (zoals flyers, posters of een vlag) bestellen via duurzamehuizenroute.nl/promotiemateriaal. Handig voor als je de Duurzame Huizen Route extra onder de aandacht wil brengen, bijvoorbeeld tijdens een evenement of markt.
Wij maken lokaal en landelijk promotie via verschillende kanalen. Zo kan het zijn dat een foto van je woningprofiel wordt uitgelicht op bijvoorbeeld sociale media. Persoonlijke informatie, zoals je naam, verschijnt alleen in publicaties als we daarvoor je toestemming hebben gekregen.
Sommige gemeenten doen ook mee aan het bekend maken van de open dagen.
In de bevestigingse-mail die bezoekers ontvangen na inschrijving, staat het adres van je woning vermeld. Je adres is dus niet zichtbaar op de website.
Om het bezoekers gemakkelijk te maken op de open dag zelf, kun je de poster achter het raam hangen of de vlag uithangen. De vlag van de Duurzame Huizen Route kun je gratis bestellen via duurzamehuizenroute.nl/promotiemateriaal.
Vanaf 1 oktober kunnen bezoekers zich inschrijven. Als je meedoet aan de open dagen, dan wordt dat vanaf 19 september zichtbaar op je woningprofiel.
Bezoekers die zich voor je huis hebben aangemeld zijn geïnteresseerd in je persoonlijke verhaal en ervaringen. Hieronder geven we een voorbeeld van hoe je het bezoek kunt vormgeven:
1. Ontvangst met koffie en thee
2. Welkom en je stelt je voor
3. Als je het leuk vindt, kun je vragen naar de naam en woonplaats van de bezoekers
4. Rondleiding
5. Tijd voor vragen
Welkom
Om te zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen, kun je ze hartelijk verwelkomen. Een kopje koffie of thee met wat lekkers kan hier goed bij helpen. Het is belangrijk jezelf vooraf kort voor te stellen. Mensen zijn geïnteresseerd in je verhaal, maar ook in je als persoon.
Rondleiding
Een rondleiding creëert een ongedwongen sfeer. Loop bijvoorbeeld langs de duurzame toepassingen en geef er waar nodig uitleg bij. Ook als er niet zoveel te zien is, kun je je bezoekers toch een indruk geven.
Bijvoorbeeld: Bij spouwmuurisolatie is het leuk om met je bezoekers naar buiten te lopen en aan te wijzen waar het isolatiemateriaal in de muren is gespoten.
Tip: Klik hier om de handleiding voor het openstellen van je woning te downloaden. Je leest daarin meer over o.a. het ontvangen van bezoekers en het rondleiden van mensen. Ook staan er tips in over veiligheid, sociale media en waar je terecht kunt met vragen.
Bij het doorgeven van je openingstijden kun je kiezen tussen vaste tijden of vrije inloop:
– Vaste tijden: Bezoekers komen op een vast tijdstip, bijvoorbeeld van 11:00 tot 12:30 uur. Je start met iedereen tegelijk en kunt de groep samen rondleiden. Dat is praktisch en overzichtelijk.
– Vrije inloop: Bezoekers komen gedurende een dag(deel) op een moment dat hen past. Het kan voorkomen dat een bezoeker aanbelt terwijl je een andere bezoeker een rondleiding geeft. Je kunt de nieuwe bezoeker vragen aan te sluiten, even te wachten of misschien kan je partner alvast iets vertellen of laten zien. Bij vrije inloop heb je meer flexibiliteit en meer tijd om persoonlijke vragen te beantwoorden.
Je kiest zelf welke optie het beste bij je past.
Bij het doorgeven van je openingstijden kun je aangeven wanneer bezoekers welkom zijn. Gemiddeld duurt een bezoek één tot anderhalf uur. Als het leuk is en bezoekers veel vragen hebben, dan kan het langer duren; dat is aan jou. Je kiest zelf of je op een vast moment wilt starten of dat bezoekers gedurende de dag mogen aanbellen. Je kunt 1 of 2 zaterdagen meedoen.
Als je het leuk vindt, dan kun je nog wat extra tijd steken in de voorbereiding door bijvoorbeeld wat foto’s van de (ver-)bouw te verzamelen en/of een presentatie te maken.
Komt er iets tussen waardoor je toch geen bezoekers kunt ontvangen? Wat vervelend. Om nieuwe inschrijvingen te voorkomen, log je in op mijn.duurzamehuizenroute.nl en ga je via Mijn openingstijden in het menu naar inschrijvingen stopzetten.
Je kunt zelf contact opnemen met de bezoekers die zich al hadden ingeschreven en eventueel een andere datum voorstellen. Je vindt hun contactgegevens bij Mijn bezoekers. Je mag ook contact met ons opnemen via telefoon (0525 701193), e-mail (info@duurzamehuizenroute.nl) of Whatsapp (06 26100036) om te laten weten dat het niet doorgaat. Dan nemen wij contact op met de bezoekers die zich al hadden ingeschreven.
Tijdens een verbouwing heb je de kans om dingen te (laten) zien die anders misschien niet zichtbaar zijn. Je kunt dus zeker meedoen! Als de verbouwing invloed heeft op het bezoek, vermeld het dan in de opmerking voor bezoekers bij het doorgeven van de openingstijden.
Helemaal opgeruimd hoeft het natuurlijk niet te zijn, maar zorg dat de geïnteresseerden veilig op bezoek kunnen komen.
Als je het leuk vindt en de bezoekers het goed vinden, dan kun je een paar foto’s (of filmpjes) maken en deze delen via sociale media (bijv. Facebook, Instagram of LinkedIn) met de hashtag #NDHR2024.
Wij vinden het ook leuk om foto’s (en filmpjes) te ontvangen, en zo een inkijkje te krijgen in de open dag in jouw huis. Je kunt foto’s Whatsappen naar 06 26100036 of e-mailen naar info@duurzamehuizenroute.nl. Wil je erbij vermelden of de bezoekers het goed vinden als we het beeldmateriaal gebruiken (voor bijvoorbeeld sociale media of de nieuwsbrief)?
Bij het voorbereiden van je verhaal kunnen de volgende vragen helpen:
– Hoe heb je het aangepakt?
– Wat was de afweging om het op deze manier te doen?
– Wat heb je er zelf van geleerd?
Je hoeft niet professioneel over te komen. De bezoekers komen juist voor je persoonlijke ervaring. Grafieken en cijfers kunnen ondersteunend zijn bij je verhaal, maar maak het niet te technisch. Een goede voorbereiding is om bij je woningprofiel op de website de maatregelen die je hebt genomen nader te beschrijven.
Tip: Klik hier om de handleiding voor het openstellen van je woning te downloaden. Je leest daarin meer over het ontvangen van bezoekers en het rondleiden van mensen. Ook staan er tips in over veiligheid, sociale media en waar je terecht kunt met vragen.
In de aanloop naar de open dagen krijgen wij vaak vragen van lokale en landelijke media. Het kan zijn dat wij je hierover bellen of mailen.
Ga je in gesprek met een journalist? Hartstikke leuk! We delen hiervoor graag een aantal tips. Je mag ons ook altijd bellen om met ons van gedachten te wisselen, als je dat prettig vindt.
Tips voor contact met de media
1. Vraag om welk mediakanaal het gaat, en waar en wanneer het gepubliceerd zal worden.
2. Vertel een beknopt verhaal. Deel dingen die je graag wilt delen en wees voorzichtig met persoonlijke informatie.
3. Je hebt misschien veel technische kennis in huis. Houd het gesprek in Jip-en-Janneke taal. Het leukste is als je informatie deelt die een grote groep mensen aanspreekt.
4. Je bent niet verplicht om antwoord te geven op lastige vragen. Houd het verhaal positief. Een journalist kan bijvoorbeeld vragen: “Hoe milieuvriendelijk zijn je zonnepanelen?” Je kunt antwoorden: “We hebben veel uitgezocht maar weten niet alles tot in detail. Maar wat binnen ons bereik lag, hebben we gedaan.”
5. Vraag de journalist om zijn of haar naam en contactgegevens en vraag of ze het artikel met je willen delen.
6. Sluit het gesprek op een vriendelijke en positieve manier af.