Blog door familie Scholten. 26 november 2018
Er wordt mij regelmatig gevraagd wat de drijfveer is geweest om ons huis energie neutraal te maken. Deze vraag is echter niet zo eenvoudig te beantwoorden, maar ik zal trachten mijn motivatie weer te geven in dit blog.
Zuinigheid
Aangezien een zuinige levensstijl mij met de paplepel is ingegeven, is dit een van de redenen. Beide ouders komen uit een arbeidersgezin waarin elke cent moest worden omgedraaid voordat hij werd uitgegeven. Mijn moeder hield in mijn jeugd al een kasboek bij en heeft haar kinderen op een positieve manier de kosten en manieren van levensonderhoud bijgebracht. Zij hield ook de meterstanden van water, gas en elektra bij en er werd nooit eten weggegooid. Wat overbleef kwam later weer als kliekje op tafel. O wat hebben wij daarvan gesmuld, er werd bij wijze van spreken haast om “gevochten”. Een veelgehoorde kreet was “Zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen”.
Milieu
Een andere reden is dat ons altijd de zorg voor een schoon milieu is bijgebracht. Als wij iets weggooiden daar waar het niet hoorde, dan moesten wij dat weer oppakken en deponeren daar waar het wel thuis hoorde, de vuilnisbak dus. Mijn vader zei altijd dat het een kleine moeite is om de rotzooi die je meeneemt in de natuur, weer mee terug te nemen naar huis en het daar weg te gooien. Gezien de rommel die je tegenwoordig tegenkomt kan menigeen daar nog wat van leren.
Besparen
Een andere, en mogelijk is dit de belangrijkste reden voor mij, is de onredelijke beprijzing en verdeling van de energie lasten. Het is mij door de jaren heen wel duidelijk geworden dat de werkelijke kosten van gas en elektra zeer laag zijn. Als je kritisch naar de jaarrekening kijkt, dan zul je zien dat de bijkomende kosten en vooral de diverse belastingen, hoger zijn dan wat wij als kleinverbruiker betalen voor het totale “kale” energieverbruik.
Onbetrouwbare overheid
De overheid ziet energie niet als eerste levensbehoefte. Zij gebruikt energie zelfs als melkkoe. Tot enkele jaren geleden was er voor de kleinverbruiker haast geen mogelijkheid om zelfvoorzienend te zijn, mede omdat dit door wet en regelgeving nagenoeg onmogelijk werd gemaakt. Door het beleid van de diverse regeringen is het vertrouwen in de overheid alleen maar afgenomen. Neem als voorbeeld het dag en nacht tarief voor stroom. Tot het begin van deze eeuw was het verschil tussen het dag (normaal) en nacht (dal) tarief ruim 7 cent per kWh. Zonder enige aankondiging heeft de overheid toen besloten het nacht tarief extra te belasten, waardoor het voordeel voor de gemiddelde kleinverbruiker in zijn geheel werd afgeroomd en in de schatkist verdween. Ook voor subsidies heeft de overheid regelmatig de regels tijdens het spel gewijzigd! Natuurlijk was dit altijd in het nadeel van de consument. Ik vond het mega irritant dat de overheid als monopolist, mij als kleinverbruiker telkens in de portemonnee kon treffen. Besparen op verbruik had ook geen zin, want de overheid verzon altijd wel weer een reden om de lasten voor de kleinverbruiker te verhogen.
Conclusie
In 2010 heb ik mij voorgenomen alles in het werk te stellen, om mij niet meer als melkkoe te laten gebruiken. Toen de beslissing was genomen hebben wij stap voor stap onze woning aangepast tot een energieleverend huis (energielabel A+++).
In het volgende blog volgt een beschrijving van de genomen maatregelen.